aA
Ar žinote daug produktų, kuriuos dėl naudingų medžiagų gausos noriai valgytų tiek mėsos gerbėjai, tiek vegetarai, tiek žaliavalgiai? Ko gero, pirmasis į galvą šaunantis atsakymas – daržovės ir vaisiai. Ypatingai šaltuoju metų laiku – rudenį ir žiemą – visi norime organizmą papildyti vitaminais, mineralais ir kitomis būtinomis medžiagomis. Rauginti kopūstai yra viena tų daržovių, kurią įtraukus į maisto racioną, kiekvienas galime praturtinti kasdienę mitybą. Pagrindinis klausimas – kaip pasigaminti raugintus kopūstus patiems?
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai

Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, visi gerai žino, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip 5 kartus per dieną, o vienam asmeniui jų suvalgyti reikėtų bent 400 g. Daržovių rekomenduojama suvalgyti daugiau nei vaisių, tačiau tiek suaugusieji, tiek vaikai jų suvartoja mažiau nei turėtų.

„Viena iš gudrybių, kuri gali padėti suvalgyti daugiau daržovių, yra ruošti jas skirtingais būdais. Pavyzdžiui, vasarą daugelis mūsų įpratome valgyti šviežias sezonines daržoves, tuo tarpu rudenį į savo kasdienę mitybą galite įtraukti raugintas ar marinuotas daržoves. Taip sugriausite monotoniją ir savo racioną praturtinsite daržovėmis“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, rauginti galima įvairias daržoves. Mums labiausiai įprasta rauginti agurkus ir kopūstus. V. Juodkazienė teigia, kad rauginti kopūstus dabar yra labai palankus metas, nes jų dabar paprasta rasti parduotuvėje.

Visgi dalis iš mūsų raugintų kopūstų privengia dėl paprastos priežasties – juos pasigaminti patiems, regis, reikia išugdytų įgūdžių virtuvėje. Visgi V. Juodkazienė šį įsitikinimą paneigia – jiems paruošti nereikia skirti daug laiko, o vėliau mėgautis, valgant vienus ar kartu su kitais patiekalais, galime tiek rudenį, tiek žiemą.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo išbandyti 2 raugintų kopūstų receptus, kurie, anot jos, užkariaus daugelio širdis.

Tradicinis raugintų kopūstų receptas

Jums reikės:

  • 5 kilogramų kopūstų;
  • 500 g morkų;
  • 100 g druskos.

Paruošimas

Nuėmus gūžių viršutinius lapus išpjaukite kopūsto kotus. Kopūstus plonai supjaustykite, o morkas sutarkuokite su tarka. Tarpusavyje sumaišykite kopūstus, morkas ir druską. Į indą dėkite 15-20 cm storio sluoksnį paruoštų kopūstų. Gerai suspauskite, šiek tiek patraiškykite, kad rūgstant lengviau atsirastų sultys. Vėl dėkite sluoksnį kopūstų, paspauskite ir taip darykite tol, kol sudėsite viską. Visgi indo neužpildykite iki jo viršaus, nes rūgdami kopūstai kiek pakyla. Kopūstams leiskite pastovėti, kad atsirastų sulčių. Uždėkite ant indo viršaus medinę lentelę ir paslėkite sunkesniu daiktu. Visi kopūstai turėtų būti apsemti sultimis. Indą uždenkite dangčiu. Rekomenduojama pirmąsias dienas kopūstus laikyti šiltesnėje patalpoje. Paviršiuje pasirodžius putoms kopūstus galite nešti į vėsesnę vietą. Rauginkite kopūstus tol, kol jų rūgštumas atitiks Jūsų skonį. Sudėję į stiklainius laikykite vėsioje patalpoje.

Rauginti kopūstai su spanguolėmis

Jums reikės:

  • 1 vnt. mažo kopūsto;
  • 4 vnt. morkų;
  • 1 v. š. druskos;
  • Gazuoto vandens pagal poreikį;
  • Šiek tiek kmynų;
  • Šiek tiek spanguolių

Paruošimas

Supjaustykite kopūstus, morkas sutarkuokite su tarka. Sumaišykite tarpusavyje ir sluoksniuokite į stiklainį, vis pagrūsdami šaukštu. Įberkite druską ir užpilkite gazuotu vandeniu. Stiklainį įdėkite į gilesnį indą, nes rūgstant skystis veršis lauk. Po 3 parų kopūstai bus tinkami valgymui, todėl juos perpilkite į puodą ir įmaišykite kmynų bei spanguolių. Gautą masę sudėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais ir laikykite vėsioje patalpoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(44 žmonės įvertino)
4.0000
Rusnė Valatkaitė | D+

Sergantiems artritu – mitybos specialistės patarimai ir įspėjimas: nedarykite šios klaidos

Artritas yra sąnarių sutrikimo tipas, pasireiškiantis vieno ar kelių sąnarių uždegimu. Yra...

Pasibaigusio galiojimo maisto produktai ne visada netinkami vartoti – tereikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus (9)

40 proc. viso pasaulyje pagaminamo maisto yra sunaikinama dėl pasibaigusios galiojimo trukmės . Kam...

Dietistė įvardijo produktus, kurie skatina alkio jausmą (3)

Jei nejaučiate sotumo jausmo ir nuolat norisi užkandžiauti, tam veikiausiai yra priežastis. Šie...

Biomedicinos mokslų daktarė papasakojo, kokius triukus reikėtų žinoti, norint daržovėse išsaugoti kuo daugiau vitamino C (8)

Norint maitintis sveikai ir subalansuotai būtina į mitybą įtraukti kuo daugiau daržovių. Galime...

Pieno produktai – kiek ir kokių vartoti, kad būtume žvalūs (2)

Nors pastaruoju metu girdėti prieštaringų nuomonių apie pieną, vis dėlto be pieno produktų...

Top naujienos

Gydytojas infektologas įvertino vakcinų efektyvumą: vienu aspektu „Astra Zeneca“ tikrai išsiskiria (58)

Lietuvoje netyla diskusijos, ar nereikėtų ilginti intervalo tarp dviejų vakcinos nuo koronaviruso...

Aistė Žebrauskienė | D+

Neramina vis labiau vėluojantys įmonių tarpusavio atsiskaitymai: ekonomistai įspėja apie didesnes problemas

2021-ųjų pradžia Lietuvos ekonomikai buvo geresnė, nei tikėtasi, – šalies BVP augo 1 proc....

Lietingas pavasaris artėja prie pabaigos: šeštadienį sulauksime paskutinės nedidelio lietaus porcijos (2)

Šeštadienio rytą beveik visoje Lietuvoje bus sausa, drėgnesni debesys sukiosis ties vakariniais...

Buvęs imtynininkas gailisi dėl savo poelgio „Metelicoje“: jis mane „kabino“, manė, kad aš – gėjus (199)

Po incidento prie populiaraus Vilniaus naktinio klubo „ Metelica “ buvęs imtynininkas ne tik buvo...

Sukrečianti istorija apie motiną, kuri tapo žudike maniake ir kankino savo pačios šeimos narius (37)

Be to, kad smurtaudavo prieš savo podukras ir jas žemindavo, Shelly Knotek kviesdavosi į namus...

Žiniasklaida: po galimų mainų – antrasis Westermanno sugrįžimas į Kauną (66)

„Barcelona“ ir Kauno „Žalgiris“ veda derybas dėl galimo gynėjų apsikeitimo: ispanų „El...

Gabrielė Grinkaitė | D+

Apipjaustymas – populiarėjanti mada ar naudinga procedūra? Urologo nuomonė nustebins

JAV, Kanada, Pietų Afrikos Respublika, Naujoji Zelandija, Jungtinėje Karalystė, Pietų Korėja –...

Kol lietuviai stovi eilėse prie vakcinų, rusai savo „Sputniku“ skiepytis nenori net už pinigus (1009)

„Milijonas prizų“ – tokią programą nusprendė įgyvendinti Maskva, norėdama prisivilioti...

Lietuvių noras dirbti Anglijoje blėsta: nebetraukia sezoninis darbas, keičiasi kryptys (180)

Darbą užsienyje siūlančios Lietuvos kompanijos pastebi, kad nuo šių metų Europos rinkoje vyksta...