aA
Šventės baigėsi, tačiau klausimas, ką daryti su maisto likučiais, – išlieka. Velykos, žinoma, neįsivaizduojamos be kiaušinių, o vienas iš pagrindinių stalo akcentų – kepta mėsa: kumpis, antis ir silkė. Būtent šių patiekalų po švenčių dažniausiai ir lieka daugiausia.
Sumuštinis su silke ir kiaušiniais
Sumuštinis su silke ir kiaušiniais
© Shutterstock

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad yra įvairiausių būdų, kaip maisto likučius prikelti antram gyvenimui ir skaniai panaudoti, rašoma pranešime spaudai.

„Praėjus Velykoms dažniausiai lieka įvairiausių maisto likučių. Siekiant tvaraus vartojimo iš jų galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų: pradedant sriubomis, baigiant užtepėlėmis. Pavyzdžiui, įvairiausi mėsos likučiai gali puikiai tikti sumuštiniams, salotoms, tortilijų suktinukams ar troškiniams. Kiaušinius, žinoma, galima panaudoti gaminant mišraines, salotas ar netgi įmaišyti į kotletus, gaminti įvairias užtepėles“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Jei kiaušinių liko daugiau nei pajėgėte suvalgyti per Velykas, maisto ekspertė siūlo suskubti ir juos panaudoti tikslingai. „Virtus kiaušinius galima panaudoti tiek sotiems karštiems patiekalams, tiek šaltiems užkandžiams. Be to, jie puikiai tinkami gardinti sriuboms, pavyzdžiui, supjaustykite juos į rūgštynių sriubą arba į šaltibarščius“, – siūlo maisto ekspertė.

Tiesa, prieš pasiraitojant rankoves ir kimbant į kulinarinius atradimus, apie virtus kiaušius dera šį tą žinoti. Kaip pasakoja V. Juodkazienė, kietai virtas ir margintas kiaušinis taip pat turi galiojimo laiką. „Virtų kiaušinių kambario temperatūroje nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, o šaldytuve – iki 3 parų. Tad jei kiaušinius marginote dar iki Velykų, net ir laikius juos tinkamomis sąlygomis, verčiau nerizikuoti. Kiaušiniams senstant, susidaro sveikatai pavojingų medžiagų – gendančių baltymų skilimo produktų“, – perspėja V. Juodkazienė.

Mėsos ar žuvies patiekalus taip pat rekomenduojama laikyti šaldytuve ir suvartoti ne vėliau kaip per 2 dienas. Patogiausia kiekvieną maisto produktą laikyti atskirai uždarame inde.

Pats paprasčiausias būdas panaudoti mėsos likučius – gaminti įvairiausius karštus sumuštinius, dėti juos į salotas. Tačiau iš mėsos likučių galima pasigaminti ir įdomesnių patiekalų – pavyzdžiui, britų pamėgtą piemenėlių pyragą. Mėsos likučius tereiks pakepinti su daržovėmis, grietinėle ar kitais padažais, vėliau sudėti juos į kepimo indą ir ant viršaus uždėti bulvių košės. Tuomet viską pakepti orkaitėje, kol bulvių košė gražiai apskrus.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis receptus, kurie Velykinio stalo likučius pavers tikrais kulinariniais šedevrais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
5.0000

Fruktozės netoleravimas – dažna problema: kur jos galima aptikti ir kokių produktų reikėtų vengti? (3)

Pavalgius kai kurių vaisių atsiranda nemalonių pojūčių? Gali būti, kad jums pasireiškia...

Vaida Kurpienė: maisto išmestume mažiau, jei susitvarkytume šaldytuvą 9 tvarkingo šaldytuvo taisyklės (25)

Ar dažnai tenka išmesti nesuvartotą ar su pasibaigusio galiojimo data maistą ? Jungtinių Tautų...

10 maisto gaminimo patarimų: sutaupysite daugybę laiko ir išleisite mažiau pinigų (1)

Kai už lango pagaliau pradėjo šviesti saulė, o temperatūros stulpeliai pakilo virš dešimties...

Vaistininkų pagyros grilio mėgėjams – vis dažniau kepamos daržovės, vis rečiau maistas virsta angliuku (6)

Vienas ryškiausių pavasario rodiklių – galimybė maistą gaminti lauke. Artėjant savaitgaliui...

Rusnė Valatkaitė | D+

Vaida Kurpienė įvardijo, kokiuose produktuose gausu druskos – apie kai kuriuos nebūtumėte nė pagalvoję

Druska – kasdien vartojamas maisto pagardas, suteikiantis patiekalams sodresnį skonį. Daugelis...

Top naujienos

Šimonytė prabilo apie naujas taisykles po gegužės 3 dienos papildyta (192)

Po gegužės 3 dienos bus svarstoma ir apie papildomas privilegijas asmenims, kurie turi imunitetą...

Dukart mutavusi koronaviruso atmaina – jau Europoje profesorius: gali pridaryti žymiai daugiau bėdų (175)

Koronaviruso atmaina, išsiskirianti nerimą keliančiomis mutacijomis, kuri pirmą kartą buvo...

Šimonytė neatmeta, kad turgavietes paviljonus būtų galima atverti anksčiau, tačiau yra sąlygų (10)

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė neatmeta, kad tuo atveju, jei turgaviečių atstovai ir...

Maištas Seime: pritarė dėl motociklų vairavimo su B kategorija ir tuoj pat pasiūlė pataisą (65)

Ketvirtadienį rytinio Seimo posėdžio metu buvo svarstomas pasiūlymas vairuotojams, turintiems B...

Karbauskis: trys Lietuvai vadovaujančios moterys savo kalbomis gadina žmonėms nuotaiką (436)

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) pirmininkas Ramūnas Karbauskis...

Patikėjo melu: buvusio „Pfizer“ darbuotojo fantazijos apie vakcinas primena siaubo filmo siužetą (22)

Daugelyje pasaulio šalių intensyviai vykstant vakcinacijai nuo COVID-19 pavojų pasitikėjimui...

Transliacija / Delfi tema. NT rinka – įkaitusi: ar yra tiesos, kad burbulas pučiasi

Nekilnojamo turto rinka – užkaitusi. Lietuviai šluoja visus rinkoje esančius būstus, panašu,...

Jurga Jurkevičienė | D+

Išskirtinis pokalbis su legendiniu COVID-19 Romos ligoninės slaugytoju: praėjus metams išmoko po darbo apie mirusius negalvoti

25-erių metų aukštas dailus medikas Edoardo Lucci iš pirmo žvilgsnio – eilinis Romos vaikinas....

Lenkijoje esančiame bunkeryje – unikalių galimybė astronautikos gerbėjams: siūlo pasijausti tarsi tikrame kosmose (2)

Norite, kad atostogos būtų net ne fantastiškos, o tiesiog kosminės? Šitai tikrai įmanoma, jei...

Lietuvoje – 1088 nauji koronaviruso atvejai, 7 mirtys per praėjusią parą paskiepyta beveik 22 tūkst. žmonių (142)

Per praėjusią parą šalyje nustatyti 1088 nauji COVID-19 atvejai, nuo šios infekcinės ligos...