Su kuo labiausiai tinka valgyti
„Nors mums ir gali atrodyti, kad tai labai vertingas produktas, tačiau uogienėse dominuoja cukrai – tiek pridėtiniai, tiek natūralūs. Ir juos kartu sudėjus uogienės tampa saldainiais. Tad ir valgyti uogienę reikia tokiais kiekiais kaip vartotume saldainius ar sausainius. Deja, daug kam ši informacija būna naujiena“, – apgailestauja mitybos specialistė V. Kurpienė.
Ne paslaptis, kad kai siaučiant virusams dažnas ima uogienes kabinti šaukštais, tiesiog tuštinti stiklainius, vildamasis, kad tai pagelbės. Šitaip elgtis V. Kurpienė tikrai nerekomenduoja.

Na o jei jau norisi uogienės, dietistė pataria, kaip ją vartoti, kad nepakenktumėte sveikatai. Nereikia jos tepti at duonos, net jei ši būtų naminė ar viso grūdo. Nerekomenduojama jos dėti ir į košę, nes joje esantys angliavandeniai turi savyje cukrų, tad dar daugiau cukrų tikrai būtų ne į sveikatą. Be to, teigiama, kad papildomi cukrai šiek tiek trikdo ir grūdinių produktų virškinimą.
„O patartina uogienę valgyti su varške, varškės sūriu, su sojos pieno sūriu. Kitaip tariant, su baltymais – tada cukrai mažiau pakels gliukozės lygį kraujyje, kitaip sakant, mažiau kels apetitą po valandos pusantros. O tai reiškia, kad ilgiau jausimės sotūs ir organizme bus mažiau uždegiminių procesų dėl suvalgyto cukraus kiekio“, – sako V. Kurpienė.
Ką daryti su pelėsiu
Niekam ne paslaptis, kad lietuviai uogienes laiko 3–5 ar net 10 metų.

O ką daryti, jei uogienė p asidengė pelėsiu? V. Kurpienė patikina: tokios uogienės valgyti negalima. „Dažnai girdžiu sakant: „Ai, papelijo, viršų nuėmiau ir viskas su ta uogiene gerai, galima valgyti.“ Tačiau tai nėra tiesa – pelėsio toksinai jau būna prasiskverbę į visą uogienę, ir jei mes ją valgome, save prisotiname tais toksinais – nuodijame organizmą“, – įspėja specialistė tokių uogienių nevalgyti.
Na o jei labai reikia būtent tos uogienės, tada reikėtų iš naujo ją pavirti 10 minučių. Tai reiškia, pasak Kurpienės, kad vertingų medžiagų joje dar labiau sumažės, tačiau tokiu būdu bus išvengta toksinų, kurie mus nuodija.
Mažesni stiklainiai – geriau

„O jei norite virti, sveikiausia būtų uogas tik užkaitinti – blanširuoti, taip jose lieka daugiausia vertingų medžiagų. Norint išvirti kuo sveikesnę uogienę, reikėtų atkreipti dėmesį, kiek dedama cukraus, ir nepamiršti, kad vaisiai, uogos ir savyje turi ganėtinai daug cukrų“, – Vaida Kurpienė sako, kad dažnai žmonės uogienės verda santykiu 1:1, tai reiškia, kad cukraus deda tiek pat kiek uogų. Tokioje uogienėje cukraus kiekis – didžiulis.
Kad išsilaikytų per sezoną paruoštas uogienes reikia laikyti tamsioje, vėsioje patalpoje, supilsčius į sandariai uždaromus indelius. Jei yra galimybė laikyti šaldytuve – dar geriau, nes tai suteikia didesnę tikimybę išlaikyti vertingąsias medžiagas ir neįsiveisti pelėsiui.
Ir dar: jei konservuojant dedama mažiau cukraus, rekomenduojama uogienę dėti į mažus indelius – kad atidarius nereikėtų ilgai laikyti, nes ir į šaldytuvą padėta tokia uogienė gali greitai surūgti.