Kartais lengva nustatyti, kad tam tikras maisto produktų derinys gali būti žalingas. O ką daryti, jeigu norime pagaminti patiekalą iš produktų, kurie atskirai po vieną yra naudingi sveikatai? Yra komponentų, kurie atsidūrę derinyje su kitais produktais akimirksniu netenka naudingų savybių ir kartais net pasidaro kenksmingi organizmui, rašoma žurnale „Marie Claire“. Vertėtų po ranka turėti sąrašą mums įprastų patiekalų ir komponentų, kurių derinių geriau vengti.

Vanduo – jėgų šaltinis, būtinas komponentas kasdieniame racione, tik nepamirškite, kad vandenį galima gerti visada, bet tik ne valgio metu. Vanduo atskiedžia skrandžio rūgštis, be kurių neįmanomi maisto virškinimo procesai. Todėl maisto medžiagų skaidymas sulėtėja ir trunka ilgiau, be to, pučia pilvą.

Jeigu geriate daug vandens, pasikeičia skrandžio rūgštingumas. Sveikame virškinamajame trakte ir žarnyne maistas išskaidomas, o maistingos medžiagos įsisavinamos. Ekspertai pataria išgerti vandens, likus pusvalandžiui iki valgymo – tada sau nepakenksite, netgi tai bus naudinga, nes nepersivalgysite.

Vaisiai po pagrindinio patiekalo

Viena iš labiausiai virškinimui kenkiančių klaidų, kurią kiekvienas gali padaryti, – desertui pasirinkti vaisius, ypač persikus ar bananus. Vaisiuose yra paprastojo cukraus, kuris įsisavinamas kur kas greičiau nei baltymai, riebalai ir krakmolas. Todėl fruktozė ilgiau išbus skrandyje, jos nebus įmanoma iš karto suvirškinti, dėl to prasidės rūgimas ir kils nemalonių pojūčių.

Bananai ir pienas

Daugelis vaikystėje mėgo bananų ir pieno koktelį, deja, jis nėra naudingas organizmui. Šis derinys – vienas iš pačių toksiškiausių, todėl po jo juntamas sunkumas, fizinis silpnumas, galimas smegenų veiklos sulėtėjimas. Bet jei norite surizikuoti ir išgerti šį kokteilį, įberkite į jį žalio kardamono, malto cinamono ar muskato riešuto – tai padės sumažinti nemalonių padarinių riziką ir normalizuoti virškinimą.

Kiaušiniai ir kepta mėsa

Daugelio mėgstamo pusryčių valgio nepavadinsi naudingu virškinimui. Kiauliena ar kitokia kepta mėsa ir kiaušiniai – baltymingas derinys, todėl organizmui reikia daug laiko tokiam patiekalui suvirškinti. Būtų sumanu vieną iš komponentų pakeisti daržovėmis arba lengvu garnyru. Arba pirma suvalgyti kiaušinių (juose mažiau baltymų) ir tik po kurio laiko valgyti mėsą.
Jogurtas su vaisiais

Labai dažnai besistengiantys sveikai maitintis įpjausto į jogurtą vaisių, kad šis užkandis turėtų daugiau maistingų medžiagų. Bet iš tiesų šis sveikai atrodantis derinys toli gražu nėra toks. Jogurtas, kuriame daug baltymų, kartu su fruktoze neigiamai veikia organizmą: šalina gerąsias bakterijas iš organizmo, skatina gamintis toksinus ir netgi gali sukelti alergiją. Todėl patartina valgyti graikinį jogurtą be priedų, o kraštutinių atveju pagardinti jį trupučiu medaus, cinamono ar keliomis razinomis.

Sultys ir pusrytiniai dribsniai

Atrodytų, kaip lengva ir patogu užpilti pusrytinius dribsnius sultimis ir su tokiu gardžiu deriniu gauti energijos visai dienai. Deja, šis derinys atneš daugiau žalos nei naudos, po jo skrandyje greičiausiai jusite sunkumą. Sulčių (ypač apelsinų) rūgštis mažina fermento, skaidančio angliavandenius, aktyvumą, dėl to šis derinys ir nėra naudingas.

Pica ir gazuoti gėrimai

Daugelis vadina šį derinį „guilty pleasure“ („slapta aistra“). Picoje esantys angliavandeniams kartu su baltymais ir krakmolu suvirškinti reikia daug energijos. O dėl gazuotame gėrime didelio cukraus kiekio virškinimo procesas stipriai sulėtėja. Toks derinys mažų mažiausiai sukels diskomfortą ir pilvo raižymą.

Sūris ir ankštiniai

Šis derinys – vienas iš populiariausių (ir gardžiausių) meksikiečių virtuvėje, tačiau nuo jo ne tik pūs pilvą, kaupsis dujos, bet ir kils kitokių virškinimo sutrikimų, ypač jei į patiekalą dėta avokadų užtepo ar aštraus padažo. Toks derinys – ne žmonėms su jautria virškinimo sistema.

Citrina ir vaistai nuo kosulio

Sirupas nuo kosulio ir arbata su citrina – kas nėra taip gydęsis? Tačiau nuo šiol įsidėmėkite – šiame derinyje citrinos blokuoja fermentus, būtinus išskaidyti sirupuose nuo kosulio esančias medžiagas.
Tas pats pasakytina ir apie statinus – vaistinius preparatus, kurių skiria cholesterolio lygiui mažinti. Jeigu vaistas nebus išskaidytas, jis kaupsis kraujyje ir gal sukelti įvairių šalutinių poveikių. Todėl neeksperimentuokite su preparatais, vartokite juos pagal instrukciją ir gydytojo nurodymus.

Balta duona su džemu

Kartais taip sunku atsisakyti šito gardaus deserto pusryčiams. Vis dėlto balta duona ir džemas – ne pati geriausia dienos pradžia, juk jau po kelių valandų vėl norėsite valgyti, o apetitas bus stipresnis nei po miego. Belieka pridurti, kad maisto derinys, kuriame maža baltymų ir daug cukraus, skatina persivalgyti, nes organizmas stengiasi gauti jam reikalingų komponentų. Pusryčiams reikėtų suvalgyti ir baltymų, naudingų riebalų – pvz., avokadą.

Keptos bulvytės ir mėsainis

Dažniausiai mėsainiai patiekiami su keptomis bulvytėmis, daugelis nebelaiko jų atskirais patiekalais. Šiuose patiekaluose yra transriebalų (nesotieji riebalai, kurie prastai įsisavinami), kurie mažina cukraus lygį kraujyje, sukelia nuovargį, mieguistumą. Todėl jei jau norite pašėlti, rinkitės tik vieną patiekalą – arba bulvytes, arba mėsainį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt