Parduotuvėje skaito etiketes

Mitybai didelį dėmesį skirianti tinklaraštininkė teigia, kad rinkdamasi duoną atsižvelgia ne tik į jos rūšį, bet ir į sudėtį.

„Dažnai valgome lietuvių mylimą juodą duoną, mėgstame išbandyti ir kitas pasaulio virtuves. Pirkdama maistą visada domiuosi produkto sudėtimi, tad ir duona – ne išimtis. Stengiuosi rasti tokią, kuri būtų ne tik skani, bet ir neturėtų nereikalingų priedų ar didelio kiekio cukraus. Man taip pat rūpi tvarumas, tad pirmiausia duonos ieškau šviežių kepinių skyriuje, nes tada ją galiu įsidėti į savo pačios atsineštą medžiaginį maišelį ir taip sunaudoti mažiau plastiko“, – teigia A. Kuzmarskė.

Mindaugas Tamošiūnas, prekybos tinklo „Iki“ Komercijos ir rinkodaros tarnybos Kategorijų valdymo vadovas, teigia, kad duonos pardavimai išlieka stabilūs visus metus.

„Daugeliui pirkėjų tai kasdienis maistas, todėl tamsi ruginė ir šviesi kvietinė duona yra paklausios ištisus metus. Matome, kad pirkėjai dažniau renkasi vietinę produkciją, todėl ši tendencija formuoja ir mūsų asortimentą – apie 90 proc. duonos pas mus yra lietuviškos kilmės. Taip pat pastebime, kad žmonės daugiau perka juodą duoną, tai gali būti dėl vis daugiau propaguojamos sveikos gyvensenos.

Populiarėja ir kitos rūšys, pavyzdžiui, vis dažniau perkama duona su įvairiais priedais – sėklomis ar daržovėmis“, – teigia jis.

Namuose – tradiciniai receptai

A. Kuzmarskė sako, kad yra išbandžiusi ne vieną duonos receptą ir jau atsirinko šeimos mylimiausius.

„Kasdieniam šeimos stalui dažnai gaminu šviežius kepinius. Kas kelias savaites kepu kelis kepalus juodos ruginės duonos su raugu. Vieną jų supjaustau riekelėmis ir užšaldau, kad būtų po ranka, kai norėsime valgyti iškart. Taip pat su šeima mėgstame sviestinę kvadratinę duoną, kuri tinka sumuštiniams ar skrebučiams. Dažnai gaminu ir picos paplotį primenančią itališką duonelę – fokačiją, kuri puikiai dera prie sriubos, salotų ar omleto“, – idėjomis dalijasi Amelija.

Tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė pataria, kaip pirmąsyk išsikepti duoną namuose

Ji mėgsta ir šiuo metu madingą natūralaus raugo kvietinę baltą duoną, kitaip vadinamą „Sourdough“. Ruošiant ją reikia nemažai atidumo, tačiau visas pastangas atperka rezultatas – traški plutelė ir drėgnas skylėtas vidus.

Pradėti geriausia nuo paprastų receptų

Pirmąsyk eksperimentuojantiems su namine duona, tinklaraštininkė rekomenduoja nesibaiminti ir pasirinkti nesudėtingą receptą.

„Tai nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbu pasirinkti tinkamą savo lygio receptą ir tiesiog bandyti. Pavyzdžiui, lengviausia gaminti iš mielinės tešlos, kai nereikia minkyti. Užtenka miltų, mielių, druskos ir vandens, tad tokio kepinio sėkmė beveik garantuota. Būtent tokius ingredientus rekomenduoju pradedantiesiems, o jei pajaučiate malonumą, eksperimentuokite su sviestinėmis mielinėmis, o vėliau – ir raugo duonomis“, – sako A. Kuzmarskė.

Jei visgi pasiryžote namuose ruošti „Sourdough“, tinklaraštininkė pataria įdėmiai sekti instrukciją.

„Ši duonos rūšis reikalauja atidumo, nes procesas yra detalus ir ilgas, tačiau tai tikrai įveikiama užduotis. Internete galima rasti daug įvairių instrukcijų, receptų ir patarimų – tereikia jais pasinaudoti. Kepti su raugu apskritai yra sudėtingiau nei su mielėmis, nes kaskart rezultatas vis kitoks. Pavyzdžiui, dažnai įtakos gali turėti per aukšta temperatūra virtuvėje, per skysta tešla, netinkami miltai ar nepakankama fermentacija. Priežasčių, kodėl kepinys nepavyksta, gali būti labai įvairių, tačiau tuo ir žavus šis procesas – jis labai įtraukia ir gali virsti netgi mylimu užsiėmimu“, – sako Amelija.

Labai svarbu laikymo sąlygos

Tūkstančius sekėjų internete turinti tinklaraštininkė teigia, kad duona ilgiau išliks šviežia, jeigu laikymo sąlygas pasirinksite pagal jos rūšį.

„Ruginę raugo duoną laikau susukusi į bičių vaško maistinę drobelę. Ji pralaidi orui, tad mažėja tikimybė, kad atsiras pelėsis. Taip pat laikau ir sviestinę sumuštinių duoną, o kitų rūšių, linkusių greičiau sudžiūti, dedu į silikoninį maišelį“, – patarimais dalijasi A. Kuzmarskė.

Ji taip pat teigia, kad dažnai duoną deda į šaldiklį. Šaldyti galima bet kokios rūšies duoną, taip ji ilgiau išliks šviežia. Tereikėtų prieš šaldant supjaustyti riekelėmis, o atšilusią galima ir šiek tiek paskrudinti.

Tinklaraštininkė A. Kuzmarskė dalijasi lengvai pagaminamos fokačijos receptu.

Tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė pataria, kaip pirmąsyk išsikepti duoną namuose

Plokščia itališka duona – fokačija

Jums reikės:

  • 350 g miltų
  • Šaukštelio druskos
  • Šaukštelio sausų mielių
  • 300 ml vandens
  • Šaukšto sviesto
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Pabarstyti – druskos dribsnių ir rozmarinų (tinka ir įvairūs kiti priedai)

Paruošimas:

1. Dubenyje sumaišykite miltus su druska ir mielėmis. Tuomet užpilkite šiltu vandeniu ir mentele išmaišykite lipnią tešlą, kol nelieka sausų miltų. Minkyti nereikia.

2. Dubenį uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti šiltoje vietoje 3–5 valandoms, t. y. kol tešla pakils dvigubai.

3. Formą, kurioje kepsite duoną, ištepkite sviestu, pilkite šaukštą aliejaus. Šio dydžio duonai kepti puikiai tiks 26 cm skersmens ketaus keptuvė arba 20 x 25 cm stiklinis indas.

4. Į formą sudėkite tešlą, apverskite ją, kad visas paviršius pasidengtų aliejumi ir palikite pakilti dar 2–4 valandas, kol ji padvigubės ir padengs visą formos dugną.

5. Ant tešlos paviršiaus pilkite šaukštą aliejaus, baksnodami riebaluotais pirštais padarykite šiai duonai būdingas duobutes. Paviršių pabarstykite druskos dribsniais ir rozmarinais arba kitais norimais priedais.

6. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjeliu apie 20–30 min, kol bus auksinė ir pakankamai paskrudusi.

Skanaus!

Tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė pataria, kaip pirmąsyk išsikepti duoną namuose
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)