Dažna skubančių žmonių klaida – produktus pirktis švenčių išvakarėse, neturint jokio aiškaus plano, atkreipiamas dėmesys atsiųstame pranešime. Tuomet visko priperkama kiek per daug, nors kai kurių produktų vis vien pritrūksta ir į parduotuvę tenka bėgti dar kartą.

Dar viena klaida – apsipirkinėti atskirai ir nepasitarus su šeimos nariais. Net jei ir turite savo pirkinių sąrašą, tikėtina, kad kitas šeimos narys nusipirks lygiai tą patį. Taigi, turėsite perteklių produktų, kuriuos teks greitai suvartoti, o tai nėra racionalu.

Sukurkite savo meniu

Kasmet gaminate tradicinius šeimos patiekalus? O gal namiškiams stengiatės paruošti vis kažką naujo, nematyto ir egzotiško? Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rassmusen pataria bet kuriuo atveju turėti susidarius kiekvienos dienos patiekalų meniu.

„Turėdami aiškų patiekalų planą galite pasiskaičiuoti, kiek ir kokių produktų jums reikės atitinkamam skaičiui porcijų paruošti. Atsižvelkite į tai, ar patiekalą valgys suaugęs žmogus, ar vaikas, ir susirašykite racionalius kiekius. Tuomet būsite tikri, kad neliks pertekliaus ir visi bus sotūs, tačiau ne persivalgę“, – rekomenduoja kulinarė.

Kartu gerai apgalvokite, ar visus patiekalus gaminsite patys, ar kai ką įsigysite jau pagamintą. Nepamirškite, kad šventės pirmiausia turi būti malonios ir jaukios jums, o jų metu laiko turite skirti ir poilsiui.

Pasirinkite maršrutą

Kai jau turite pirkinių sąrašą savo kišenėje, apžvelkite, kokius maisto produktus galite įsigyti iš anksto. Prieššventiniu laikotarpiu prekybos centrai taiko akcijas, ir jūs tikrai nenorite jų praleisti.
Pavyzdžiui, tokie produktai, kaip cukrus, miltai, kepimo milteliai, įvairios kruopos ar prieskoniai, taip pat konservuoti, marinuoti gaminiai, gali stovėti ilgesnį laiką, tad juos galite įsigyti prieš kelias savaites. Taip pat iš anksto pravartu susipirkti mėgstamus gėrimus, tokius kaip arbatžolės, kavos pupelės ir gaivieji gėrimai.

Nors sveriamą mėsą, žuvį, daržoves įprastai perkame šviežias, anksčiausiai dieną–dvi prieš vartojant, tačiau šaldytus mėsos ir žuvies produktus šaldymo kameroje galime laikyti ilgesnį laiką, tad jais apsirūpinti irgi galite iš anksto.

Pirkite mažesniais kiekiais, bet daugiau skirtingų produktų

Žmonių požiūris į šventinį pasiruošimą pastaraisiais metais kinta. Pirkėjai šalia tradicinių skonių renkasi egzotiškesnius ir stengiasi išbandyti kuo daugiau naujų ir neįprastų patiekalų.

„Praėjusiais metais aiškiai pastebėjome, kad ėmė populiarėti skirtingų produktų įsigijimas, bet mažesniais kiekiais. Šiais metais taip pat siūlysime produktų įsigyti mažomis porcijomis, pavyzdžiui, ne visą antį, o šlauneles arba ėriuko šonkaulius, pjaustytus po vieną“, – pasakoja „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Jos teigimu, tokiu būdu pirkėjas gali drąsiai išmėginti įvairius gaminius, nebijodamas iškart išleisti didelę sumą pinigų, o kartu turėdamas galimybę paskaičiuoti porcijas tiksliai pagal svečių skaičių. Prekybos tinklo atstovės teigimu, pirkėjų įpročiai kiekvienais metais keičiasi, tačiau savo populiarumo niekada nepraranda tradiciniai gaminiai.

„Pastarųjų metų tendencijos rodo, kad lietuviai virtuvėje elgiasi vis drąsiau, tačiau atėjus šventiniam periodui prisimenami ir tradiciniai patiekalai. Vis dėlto skirtingai nuo senesnių laikų, pirkėjai juos linkę įsigyti jau pagamintus. Šventiniu periodu dvigubai išauga tokių pagamintų patiekalų, kaip silkė pataluose arba silkė su svogūnais, pardavimai. Tradiciškai ant stalo keliauja daugiau tradicinės baltosios mišrainės ir salotų su burokėliais“, – komentuoja B. Čaikauskaitė.

Į tradicinius patiekalus siūlo pažvelgti kitomis akimis

Maisto ekspertės A. Rassmusen teigimu, pirkėjai ieško ne tik tradicinių, bet ir nematytų, egzotiškų, specialiai šventėms pagamintų patiekalų, pavyzdžiui, renkasi lašišą su mangais, kiaulieną su šaltalankiais arba aštuonkojus drebučiuose.

A. Rassmusen dalijasi švenčių stalui ypač tinkamų ir šiek tiek neįprastais ingredientais papildytų suktinukų receptu.

Žuvies suktinukai su cukinija ir krevetėmis

Jums reikės:

  • 8 nedidelių gabaliukų žuvies filė
  • 1 mažos cukinijos
  • 400 g brokolių
  • 1 poro
  • 350 ml daržovių sultinio
  • 150 g grietinėlės
  • 2 v. š. pomidorų pastos
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • 200 g virtų krevečių
  • baltųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Cukiniją nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite išilgai maždaug 5 mm storio juostelėmis, apibarstykite druska ir palaikykite apie 20 minučių. Cukinijų juosteles nusausinkite, pabarstykite pipirais ir lengvai apkepkite aliejuje iš abiejų pusių.
  2. Žuvies gabaliukus apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druska bei pipirais.
  3. Cukinijų juosteles ir žuvies filė susukite į ritinėlius ir susmeikite mediniais smeigtukais.
  4. Sudėkite suktinukus į puodą ir užpilkite daržovių sultiniu, kad juos visiškai apsemtų. Uždenkite ir užvirinkite ant vidutinės ugnies. Virkite trumpai – apie 5 minutes ir tuomet nukaiskite, išimkite suktinukus, o sultinį pasilikite.
  5. Smulkintus porus ir brokolius apkepkite svieste kartu su krevetėmis ir pomidorų pasta. Juos pagardinkite druska.
  6. Kepintas daržoves su krevetėmis ir suktinukus dėkite į kepimo indą. Sultinį sumaišykite su grietinėle, supilkite ant suktinukų ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)