aA
Alyvuogių aliejus nuo seno vertinamas dėl savo ypatingo skonio, unikalios sudėties ir naudos sveikatai. Didėjant šio aliejaus paklausai, didėja ir jo pasiūla, tad kaip nepasiklysti jo gausoje ir išsirinkti geriausią? Apie tai papasakojo sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė.
Alyvuogių aliejus parduotuvėje
Alyvuogių aliejus parduotuvėje
© Shutterstock

– Raminta, koks yra geriausias alyvuogių aliejus?

– Geriausias yra aukštos kokybės, ypač tyras (extra virgin) alyvuogių aliejus. Tai aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus, kurio rūgštingumas, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis nei 0,8 gramo 100 gramų (0–0,8 %). Tačiau pačios aukščiausios kokybės ypač tyras alyvuogių aliejus yra iki 0,2 proc. rūgštingumo. Toks aliejus gaunamas mechaniniu būdu spaudžiant aukščiausios kokybės žalias alyvuoges žemoje temperatūroje. Jis pasižymi aukštomis skoninėmis ir aromatinėmis savybėmis, jame gausu naudingų medžiagų, nėra defektų. Kuo mažesnis rūgštingumas, tuo daugiau antioksidantų, kurie padeda atlaikyti aukštesnes temperatūras terminio apdorojimo metu. Tačiau gamintojui rūgštingumo nurodyti nebūtina ir šią informaciją tikrai ne visada rasime ant aliejaus etiketės, nebent specializuotose parduotuvėse.

– Kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų? Juk parduotuvėje negalime jo paragauti. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

– Žinoma, apie rafinuotus, dezodoruotus, alyvuogių išspaudų aliejus net nekalbame, jų sveiko maisto gamyboje nevertėtų naudoti. Visada atmeskite ir ypač tyrą alyvuogių aliejų, kuris yra Europos sąjungos alyvuogių aliejų mišinys (tai nurodoma būtent produkto etiketėje). Tokiame produkte nerasite aukštos kokybės, nors jis ir bus extra virgin. Vietoje to, geriau rinktis ypač tyrą alyvuogių aliejų iš gerai vertinamo konkretaus ūkio, iš konkrečios alyvuogių rūšies, paženklinto saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN) ženklu.

Alyvuogių aliejus parduotuvėje
Alyvuogių aliejus parduotuvėje
© Shutterstock

Geriausias alyvuogių aliejus dažniausiai laikomas tamsiuose stikliniuose buteliuose, tam, kad būtų apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių, taip išsaugomi polifenoliai, vitaminas E. Pagal tai, kokioje taroje parduodamas aliejus, jau galite spręsti apie jo kokybę. Svarbu įvertinti, kada alyvuogių aliejus išspaustas, pirkti kuo šviežesnį alyvuogių aliejų. Taip pat svarbu jo neprisipirkti dideliais kiekiais, o nuolat papildyti atsargas, neatsidaryti daug buteliukų, o sunaudojus vieną imtis naujo, tam, kad nevyktų oksidaciniai procesai. Geriausia atidarius butelį sunaudoti per vieną ar kelis mėnesius. Šaltas spaudimas tik mechaninėmis priemonėmis ar pirmas spaudimas ne aukštesnėje nei 27 laipsnių temperatūroje – geresnis pasirinkimas. Jei etiketėje nėra nurodyta kaip aliejus išspaustas (tai nurodyti nėra privaloma), tai jis bus tikrai ne šalto spaudimo.

– Kas turi būti parašyta ant butelio, kokie ženklai rodo, kad aliejus yra kokybiškas?

– Jei extra virgin alyvuogių aliejus paženklintas ekologiškų maisto produktų ženklu, tai dar vienas požymis, kad alyvuogės užaugintos pagal ekologinei gamybai keliamus reikalavimus, be cheminių medžiagų. Tačiau pasak alyvuogių aliejaus ekspertų, save gerbiančio alyvuogių aliejaus ūkio naudojamos alyvuogės taip pat auginamos nepurškiant cheminėmis medžiagomis, naudojamos tik aukščiausios kokybės žalios alyvuogės. Jei derlių užpuola kenkėjai, aliejus net nepatenka į rinką, nes to derliaus alyvuogės tampa nebetinkamos išgauti aukščiausią kokybę.

Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė
© P.Zaborskio nuotr.

Žinoma, ne ką mažiau svarbu alyvuogių aliejaus degustacija ir skonio vertinimas. Kuo daugiau polifenolių, tuo skonis bus pikantiškesnis. Tokį aliejų geriausia vartoti su mėsa, žuvimi, o salotoms rinktis mažiau pikantišką, kad skonis nebūtų per aitrus. Daugiausia polifenolių turintį aliejų galima vartoti ryte, prevenciškai. Rekomenduojama gerti šviežią aliejų tuščiu skrandžiu arba vartoti termiškai neapdorotą su maistu, pavyzdžiui, apšlakstyti salotas.

– Kokia yra gero alyvuogių aliejaus vidutinė kaina? Ar įmanoma nusipirkti kokybiško aliejaus už prieinamą kainą?

– Svarbu suprasti, kad aukštos kokybės ypač tyras alyvuogių aliejus spaudžiamas iš žalių, nesunokusių alyvuogių, išgaunamas ženkliai mažesnis aliejaus kiekis, todėl ir kaina yra atitinkamai didesnė. Tačiau svarbu nepamiršti, kad alyvuogių aliejų labiausiai vertiname dėl jame esančių polifenolių, o tokiame aliejuje jų bus ženkliai daugiau. Būtent polifenoliai apsaugo mūsų ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, būtent toks aliejus yra geriausia prevencija prieš širdies ir kraujagyslių ligas, teigiamai veikia mažinant „blogojo“ cholesterolio kiekį organizme, blokuojama uždegiminius procesus, turi net antimikrobinį poveikį. Tokiame aliejuje vyrauja mononesočiosiosriebalų rūgštys (omega-9), yra nedidelis kiekis polinesočiųjų riebalų rūgščių (omega-6, omega-3) bei sočiųjų riebalų rūgščių.

Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus
© Shutterstock

Aukštos kokybės ypač tyras alyvuogių aliejus turi teigiamos įtakos sveikatos išsaugojimui, apsisaugant nuo kraujospūdžio didėjimo, vėžinių susirgimų (krūties, storosios žarnos, skrandžio), kaulų retėjimo, artrito, diabeto, nutukimo, kepenų ligų, virškinimo sutrikimų, regos pablogėjimo. Sveikatos išsaugojimui reikėtų rinktis kuo aukštesnės kokybės aliejų, šiuo atveju sveikatos sąskaita taupyti nevertėtų. Tokio aliejaus kaina gali svyruoti nuo 15 iki 80 eurų už 1 litrą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(127 žmonės įvertino)
3.6457

Ekspertai atskleidžia priežastį, kodėl vaikai nemėgsta brokolių: yra būdų, kaip juos suvilioti šia daržove (3)

Brokoliai – tikras super produktas: jie gausūs vitaminų A, C ir E, saugančių odą, taip pat...

D+Rusnė Valatkaitė

Dietistė Vaida Kurpienė apie košes: praleisdami šį grūdų paruošimo etapą darote didelę klaidą

Pusryčiai – svarbiausias dienos valgymas, kurio nevalia praleisti. Ar žinote, kodėl rytais mums...

Trys natūralios priemonės, kurios padės pašalinti nemalonius kvapus virtuvėje (3)

Visi norime, kad mūsų virtuvė būtų tvarkinga, o joje maloniai kvepėtų. Juk tai vieta, kurioje...

Penki patarimai, kaip švaistyti mažiau maisto (6)

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, net trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto yra...

Nuolat jaučiate energijos trūkumą ir nuovargį? Tikėtina, kad netoleruojate glitimo (21)

Glitimo netoleravimas – dažna problema šiandieninėje visuomenėje. Gydytoja dietologė Edita...

Top naujienos

Akistatoje su Baltarusijos pajėgomis atsidūręs pasienietis – apie lemtingą akimirką kilusias mintis

G. Žagunio užkarda, kuri prižiūri Dieveniškių kilpos teritoriją, kiek netikėtai tapo viena...

Liko metai atsisveikinti su lauko tualetais: skųsti imasi ir kaimynai (53)

Ar turite namuose nuleidžiamą tualetą? 7,6 proc. Lietuvos gyventojų pernai jo neturėjo,...

D+Gabrielė Grinkaitė

Pasitikrinti antikūnus verta ne tik dėl COVID-19: gydytoja išvardijo, dėl kokių ligų juos verta ištirti kiekvienam

Prasidėjus koronaviruso pandemijai apie antikūnus , jų susidarymą, nustatymą ir įvairius...

Mitus apie skiepus medikai neigia faktais – trys vakcinos reikalingos net nuo erkinio encefalito

Trečioji, sustiprinanti vakcinos dozė jau prieinama visiems, o didžioji dalis medikų nė nelaukė...

Įspėja dėl labai pavojingų eismo sąlygų: jau netrukus žiema užgrius visa jėga (14)

Antradienio dieną, ciklonui traukiantis, kritulių iškrentantys kiekiai bus negausūs. Vakariniuose...

Pritrūko tik pergalės: Sabonis iš Mineapolio išsivežė karjeros rekordą ir unikalų trigubą dublį (3)

Vieną įspūdingiausių individualių pasirodymų savo NBA karjeroje surengęs Domantas Sabonis...

D+Žinių radijas

Saugiai praturtėti investuojant į kriptovaliutas – ar tai įmanoma?

Ar tikrai įmanoma pasakiškai praturtėti investuojant į kriptovaliutas ir dar per trumpą laiką?...

Europos energetinė krizė gilėja: atėjus žiemai bus dar blogiau (16)

Nors žiema dar net neprasidėjo, energijos kainos Europoje ir toliau muša rekordus, o temperatūrai...

Britanijos karalienė prarado respublika tapusio Barbadoso valstybės vadovės statusą

Barbadosas antradienio vidurnaktį oficialiai pasiskelbė naujausia respublika pasaulyje ir...