Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai perspėja, kad užšaldytus maisto produktus draudžiama atitirpinti kambario temperatūroje, garaže, rūsyje.

„Tai visada susiję su rizika, kad produktas taps nesaugus vartoti. Šaldyta mėsa taip pat neturėtų būti laikoma kambario temperatūroje, nes tokia temperatūra yra labai palanki bakterijoms daugintis. Ideali temperatūra šviežiai mėsai laikyti yra nuo –2 °C iki 0 °C.

Spartus bakterijų augimas prasideda maždaug 10 °C temperatūroje. Jei mėsa nebus sunaudota per kelias dienas po pirkimo, ją, kol nesibaigė tinkamumo vartoti terminas, galima užšaldyti, kad būtų išsaugota optimali kokybė“, – aiškina VMVT specialistai.

Šaldyta mėsa

Anot jų, atitirpinti užšaldytą maisto produktą leidžiama 3 būdais:

  • lėtas ir saugus atitirpinimas šaldytuve. Smulkūs maisto produktai, supakuoti mažose pakuotėse, atitirpsta laikomi šaldytuve per naktį, stambesniems maisto produktams atitirpinimas šaldytuve gali užtrukti iki 1–2 dienų;
  • greitesniam atitirpinimui leidžiama atitirpinti įdėjus į sandarias plastikines dėžutes, jas įmerkti į indą su šaltu vandeniu arba pakišti po tekančio šalto vandens srove. Yra rizika, jei produktą sauganti pakuotė nesandari, bakterijos iš oro ir aplinkos gali patekti į tokiu būdu atitirpinamą maisto produktą, maistas gali kaip kempinė absorbuoti vandenį, būtina stebėti atitirpinimą ir kas 30 min. keisti vandenį. Po atitirpinimo maistas nedelsiant turi būti suvartotas;
  • atitirpinimas mikrobangų krosnelėje užtrunka apie 10 min., tai yra greičiausias būdas, tačiau po atitirpinimo maistas nedelsiant turi būti apdorotas šiluma arba suvartotas maistui.

Mitybos specialistas Mantas Liekis primena, kad kiekvienam vartotojui svarbu žinoti ne tik kaip tinkamai atšildyti mėsą namuose, bet ir kaip išsirinkti kokybišką šaldytą produktą parduotuvėje.

Šaldyta mėsa

„Šviežia sušaldyta ar giliai sušaldyta mėsa turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos. Sušaldyta mėsa negali būti aukštesnės nei 12 laipsnių šalčio temperatūros, giliai sušaldyta – ne aukštesnės nei 18 laipsnių šalčio temperatūros. Tokia temperatūra turi būti išlaikoma iki pirkinių krepšelio. Perkant sušaldytą mėsą reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo tinkamą mėsos laikymo temperatūrą. Nepatartina pirkti produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno, tokiu atveju ji šaldoma nepakankamai. Vengti produktų su pažeista pakuote.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)