Vienas būdų – užšaldyti
Maisto tinklaraštininkė V. Kordiukova teigia, kad ruošdamasi su šeima į kelionę stengiasi nepirkti naujų produktų ir sunaudoti tai, kas jau yra šaldytuve ir spintelėse.
„Jeigu ilsimės Lietuvoje, nesuvalgytą maistą pasiimame į kelionę arba atiduodame artimiesiems. Visus kitus produktus, likusius namuose, užšaldau. Taip pat duoną – juk visada malonu grįžus namo iš kelionės, kai šaldytuvo ir spintelių lentynos pasitinka tuščios, šaldiklyje rasti kelias riekes duonos, kurias paskrudinus po namus pasklinda šviežios duonos aromatas“, – apie įpročius vykstant atostogauti pranešime pasakoja Viktorija.
Pašnekovė tikina, kad šaldymas – vienas geriausių būdų išlaikyti duoną tinkamą vartoti ilgesnį laiką.
Sprendimui duoną užšaldyti pritaria ir „Vilniaus duonos“ produktų vystymo vadovė Baltijos šalims Snieguolė Šoblinskienė. Ji teigia, kad šaldiklyje duona gali išsilaikyti net mėnesį ir daugiau.
„Duona šaldytuve gali išbūti ilgiau nei savaitę beveik neprarasdama skoninių savybių. Svarbu tik sandariai ją supakuoti, laikyti plastikiniame maišelyje, taip pat tam puikiai tinka ir dėžutė. Šaldiklyje laikoma duona gali išbūti mėnesį ir daugiau. Teoriškai ji galėtų išsilaikyti dar ilgiau, tačiau po kelių mėnesių ji gali pradėti gerti šaldiklyje esančius kvapus“, – teigia ji.
Veiksniai, lemiantys duonos išsilaikymo trukmę
„Tai, kiek ilgai duona bus tinkama vartoti, priklauso nuo daugybės veiksnių. Vienas jų – šaldytuve vyraujanti temperatūra ir drėgmė. Būtent šis veiksnys dažnai paskatina duoną supelyti. Kitas veiksnys yra duonos rūšis. Remdamasi savo patirtimi galiu pasakyti, kad tamsi duona išlieka ilgiausiai, tačiau tai tikrai ne taisyklė – laikoma netinkamomis sąlygomis ji taip pat gali sudžiūti ir supelyti. Taip pat fasuota duona, perkama parduotuvėse, išsilaiko ilgiau, tačiau laikoma šaldytuve nuo pakuotėje besikaupiančios drėgmės gali imti pelyti. O greičiausiai iš visų duonos rūšių sudžiūsta, praranda tekstūrą ir skonį šviežia, kepyklose perkama duona – ją reikia suvartoti kuo greičiau“, – pasakoja Viktorija ir priduria, jog duoną svarbu laikyti sandarioje pakuotėje, pastovioje temperatūroje, kad dėl šilumos neatsirastų papildomos drėgmės.
„Duonos išsilaikymo trukmė priklauso nuo duonos tipo ir kepimo būdo. Atsižvelgiant į tai, duona gali išlikti šviežia nuo 5 dienų laikant vidutinėje kambario temperatūroje. Pavyzdžiui, mūsų gaminama skrudinimo ir sumuštinių duona įprastai galioja 7–8 dienas, nes šie produktai yra mechaniškai supakuojami patalpoje, kurioje įdiegti oro filtrai, todėl ore yra gerokai mažiau mikroorganizmų negu įprastai. Juoda duona galioja kiek trumpiau – 5–6 dienas, nes pakuojama kitoje patalpoje“, – apie produkcijos galiojimo laiką pasakoja S. Šoblinskienė.