Jei namuose nėra nė vieno peilio, kyla pagunda čiupti peilių komplektą, kadangi jame – įvairių rūšių peiliai. Visgi derėtų pamąstyti, ar iš tiesų visi bus reikalingi. Deja, dalis tokiu būdu įsigytų peilių taip ir praguli nenaudojami, rašoma portale thespruceeats.com.

Kad būtų lengviau išsirinkti tinkamus įrankius, sužinokite, kokių tipų peilių prireikia dažniausiai ir kokiomis aplinkybėmis, kokiems darbams jie labiausiai praverčia.

Peiliai

Žinoma, pirmiausia turite įsisąmoninti, kad peilis, nesvarbu, kokio jis tipo, turi būti aštrus, taigi, peilius reikia reguliariai galąsti buitiniu galąstuvu, o kartą per metus pristatyti galandimo paslaugas teikiantiems profesionalams.

1. Virėjo / šefo peilis

Tai standartinis peilis, be kurio sunku įsivaizduoti darbą virtuvėje. Šie peiliai būna 20–30 cm ilgio.

Šefo peilis kartais dar vadinamas prancūzišku peiliu. Šis peilis – su ilgomis trikampėmis, šiek tiek išlenktomis ašmenimis, todėl pjaustant žoleles patogu savotiškai juo siūbuoti ir paspausti peilio priekinę dalį.

Ilgiausiu šefo peilio variantu perpjausite moliūgą ar pan., o šiaip juo patogu pjaustyti ir kepsnius, keptą kalakutą.

Virėjo / šefo peilis

2. Tradicinis universalus japoniškas peilis „Santoku“

Japoniškas žodis „santoku“ reiškia „trys vertybės“. Šis peilis tinkamas pjaustymui, kapojimui ir smulkinimui. Santoku būna su 12,5–20 cm ilgio ašmenimis, kurių vienas kraštas yra plonesnis nei šefo peilio, todėl juo galima smulkiau supjaustyti. Turėdami 12,5 cm ašmenų santoku, atliksite 90 proc. darbų virtuvėje – susmulkinsite daržoves, virtą mėsą, netgi sukaposite viščiuką.

Išsirinkite jūsų rankai tinkantį santoku. Šie peiliai neturi plieninės detalės prie ašmenų, kaip šefo peilis, jų ašmenys tiesūs, jais nepasiūbuosi. Santoku būna ir su išpjaustyta ašmenų briauna – tada pjaustomas maistas nelimpa prie ašmenų.

Tradicinis universalus japoniškas peilis Santoku

3. Dantytas peilis duonai raikyti

Su dantytu peiliu supjaustysite bet kokius duonos gaminius. Beje, su juo galima supjaustyti šventinius kepsnius, dailiai supjaustyti keptą kalakutą. Dantyti ašmenys puikiai pjauna daržoves su kietesne odele, pvz., pomidorus, ir jų nesutrina. Kuo ilgesni dantyto peilio ašmenys, tuo jis naudingesnis, taigi pirkite bent 35 cm ilgio peilį. Tokiu peiliu patogu pjaustyti ir tortą.

Dantytas peilis duonai raikyti

4. Peilis skusti, smulkinti daržovėms, vaisiams

Daržovių skutimo, smulkinimo peilis nėra būtinas virtuvės atributas, nes visas užduotis galima atlikti su santoku peiliu. Vis tik jis naudingas, kai reikia labai plonai nulupti citrusinius vaisius kokteiliams. Šių peilių būna ir dantytais ašmenimis.

Peilis skusti, smulkinti daržovėms, vaisiams
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją