Geriausia žuvį valgyti šviežią

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai pasakoja, kad įvairiose žuvies gaminiuose yra daug naudingųjų maisto medžiagų, stiprinančių mūsų organizmą.

„Žuvis – gyvūninės kilmės produktas, kuriame randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų, visaverčių baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A, D ir E. Ją reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę, o per abu valgymus suvartoti apie 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas taps pakankamai įvairus“, – sako gydytoja dietologė.

Tiesa, labai svarbus ir žuvies gaminimo būdas. Jei žuvis ruošiama nesilaikant kepimo higienos, pasak dr. Editos Gavelienės, jos maistinė vertė krenta.

„Termiškai apdorojant naudingų medžiagų žuvyje mažėja, o kuo daugiau pridedama įvairių ingredientų, tuo žuvies maistinė vertė tampa prastesnė. Pavyzdžiui, jeigu žuvis apvoliojama miltuose ir kepama dideliame riebalų kiekyje, joje ne tik, kad mažėja naudingųjų medžiagų, bet ir susidaro sveikatai nepalankių: transriebalų (jei aliejus nekeičiamas), akrilamidų. Sveikatai palankiausia, kai žuvies terminis paruošimas – trumpas, o prieš termiškai apdorojant nevoliojama į miltus“, – sako dr. Edita Gavelienė.

Visgi reikėtų prisiminti, kad žuvį naudingiausia žuvis – šviežia. Pasak gydytojos dietologės, ką tik pagauta žuvis turi didžiausią naudą sveikatai: „Kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, puiku, jei galime ją skanauti šviežią, mat tokia ji palankiausia mūsų sveikatai, nes išsaugo daugiausia naudingų maistinių medžiagų. Jei renkamasi šaldyta žuvis, reiktų atminti, jog vieną sykį atšildžius, daugiau šaldyti nereiktų. Taip darant mažėja maistingumas, didėja infekcijos rizika.“

Svarbiausia gaminant žuvį – jos nepersūdyti

Įsigijus žuvies geriausia ją laikyti 0–2 laipsnius siekiančioje temperatūroje, o žuvies filė, priklausomai nuo gamintojo nurodytų reikalavimų, galima laikyti ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Tokiu būdu žuvį pavyks išlaikyti šviežią ir užtikrinti jos nepriekaištingą kokybę.

Norint išlaikyti natūralų žuvies skonį, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria ją gaminant nenaudoti daug riebalų ar apsunkinančių padažų. „Taip pat namuose ruošiant žuvį nenaudokite daug prieskonių – kad išliktų tikras, natūralus jos skonis. Žuvį galite patiekti su įvairiais garnyrais, tačiau valgant vakare geriausia rinktis daržoves ar šviežias salotas“, – pataria L. Barčaitė.

Pasigaminkite ryžiais ir brokoliais įdarytą žuvies apkepėlę.

„Žuvies ir daržovių apkepėlė“

Jums reikės:

500 g žuvų filė (tinka menkė, sterkas, jūrinė lydeka);
200 g ryžių;
500 g brokolių;
100 g vyšninių pomidorų;
0.5 vnt. citrinos;
Druskos pagal skonį;
Pipirų pagal skonį.

Padažui:

1 šaukšto sviesto;
1 šaukšto miltų;
200 ml. daržovių sultinio;
150 ml. pieno;
2 šaukštelių garstyčių;
1 šaukštelio cukraus;
1 šaukšto kapotų petražolių;
1 šaukšto kapotų krapų;
Druskos pagal skonį;
Pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

* Ryžius išvirkite pagal pakuotėje nurodytą instrukciją ir atsidėkite.

* Brokolius stambiai supjaustykite ir apvirkite pasūdytame vandenyje.

* Perpjaukite pusiau vyšninius pomidorus.

* Žuvies filė supjaustykite stambiais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais, pašlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

* Paruoškite padažą. Įkaitintoje gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus maišydami pakepkite.

* Tuomet sumažinkite kaitrą ir lėtai, nuolatos maišydami, supilkite sultinį ir pieną. Gausite tirštą, vientisą masę.

* Sudėkite garstyčias, cukrų, druską, pipirus, kapotas petražoles ir gerai išmaišykite.

* Į apkepėlės indą guldykite žuvų filė, ant jų dėkite ryžius, brokolius, pomidorus. Ant viršaus supilkite padažą. Kepkite 30 min. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Prieš patiekdami, galite papuošti kapotais žalumynais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)