aA
Jau kelintus metus švenčiamos Pasaulinės cepelinų dienos iniciatorių „Bernelių užeigos“ vadovė Ramūnė Kulbytė-Radziukienė patvirtina spėjimą, kad lietuviško maisto restorane be konkurencijos populiariausi – tradiciniai cepelinai. Vien dienos pietų metu jų kartais tenka išvirti net 300.
Parodė, kaip pagaminti tradicinius cepelinus: viena maža gudrybė – ir juos išvirti pavyks kiekvienam
© Stopkadras

„Nors cepelinai verdami ir su varške, siūlome paragauti su grybais, net su antiena, populiarumu nė vieni jų nepralenkia tradicinių cepelinų su mėsa, – atskleidžia R. Kulbytė-Radziukienė, o paklausta, ar rinkdamiesi priedus prie cepelinų lietuviai būna išrankūs, galbūt stengiasi pasirinkti „liesesnį“ variantą ir paprašo įdėti tik grietinės, iškart nukerta: – Jei jau renkasi cepelinus, tai su viskuo, o spirgai tiesiog būtini!“

Jos tvirtinimu, netiesa, kad jaunajai kartai tradicinio patiekalo gamyba atrodo neįveikiama užduotis. Restorano atstovė pasakoja, kad sulaukia prašymų išmokyti, kaip virti cepelinus, todėl tenka organizuoti specialias cepelinų gaminimo pamokas.

„Darbo gaminant cepelinus tikrai yra, tačiau tai suvienija šeimas. Vaikai nori, kad juos gamintų tėvai, paskui perima tas tradicijas patys. Aš nebijau, kad ši tradicija gali išnykti, visi lietuviai retsykiais pasiilgsta cepelinų“, – įsitikinusi R. Kulbytė-Radziukienė.

Parodė, kaip pagaminti tradicinius cepelinus: viena maža gudrybė – ir juos išvirti pavyks kiekvienam
© Stopkadras

Restorano gamybos vadovas Žilvinas Mečkauskas DELFI Maistui sutiko parodyti, kaip išsivirti tradicinių cepelinų, ir pasidalijo neįkainojamais patarimais, ką daryti, kad šis patiekalas visada pavyktų.

1 cepelinų porcijai reikės:

  • apie 330 g bulvių (iš jų gaunama apie 280 g tarkių)
  • apie 100 g virtų bulvių
  • 100 g kiaulienos faršo
  • kubeliais pjaustytų svogūnų
  • druskos, pipirų

Spirgučiams:

  • 50–70 g šoninės
  • apie 30 g svogūnų

Gaminimas:

Sutarkuojame bulves. Greičiau ir patogiau tai padaryti su specialia bulvių tarka.
Į bulvių masę įtarkuojame šiek tiek svogūno.
Kai sutarkuojame bulves, jas sukrečiame ant marlės ir išspaudžiame tarkius. Tarkiai turi būti nei per drėgni, nei per sausi. Nuspausto skysčio neišpilame.

Parodė, kaip pagaminti tradicinius cepelinus: viena maža gudrybė – ir juos išvirti pavyks kiekvienam
© DELFI / Rinatas Chairulinas


Į tarkius įdedame virtų bulvių, įberiame druskos ir išmaišome.
Per tą laiką išspaustame skystyje nusistovi bulvių krakmolas. Jį supilame į bulvių tarkius ir vėl išmaišome.
Gaminame cepelinų įdarą. Į kiaulienos faršą įdedame smulkiais kubeliais pjaustytų svogūnų, įberiame druskos ir pipirų, viską išmaišome.
Lipdome cepelinus. Į delną paimame norimą kiekį bulvių tarkių, suplojame, įdedame mėsos įdarą ir užlipdome.

Parodė, kaip pagaminti tradicinius cepelinus: viena maža gudrybė – ir juos išvirti pavyks kiekvienam
© DELFI / Rinatas Chairulinas


Tuo metu gaminame spirgus. Šoninę supjaustome kubeliais. Svogūnus – tai pat. Viską kartu pakepiname keptuvėje.
Išvirusius cepelinus patiekiame su grietine ir spirgučių padažu.


Virtuvės šefo patarimai:

  • Į žalių bulvių tarkius būtinai įdėkite virtų bulvių – tuomet bulvių masė taps minkštesnė, nebus lyg guminė.
  • Jokiu būdu netrinkite dar šiltų virtų bulvių – tik šaltas. Geriausia, jei bulvės išverdamos iš vakaro.
  • Jei formuojant cepelinus bulvių masė labai limpa prie rankų, vadinasi, ji per skysta – reikia dar kartą nuspausti. Bulvių masė turi būti nei per sausa, nei per drėgna.
  • Gerokai skanesnius cepelinus išvirsite, jei į vandenį, kuriame juos virsite, prieš tai įpilsite sultinio.
  • Cepelinai neišskys, jei į vandenį papildomai įbersite krakmolo. Svarbu krakmolo nepadauginti!Maždaug 4–5 l vandens užtenka nubraukto v.š. krakmolo. Tik atsiminkite – krakmolo reikia įdėti dar šaltame vandenyje, kitaip jis sušoks į gumuliukus
  • Nepridėkite į puodą ir per daug cepelinų, mat jie taip pat išskiria krakmolą. Stebėkite vandenį – jis praras skaidrumą, tačiau negali pasidaryti gličios, kisielių primenančios konsistencijos.
  • Rezultatas labai priklauso ir nuo to, kokias bulves naudosite. Skaniausi cepelinai, anot šefo, iš šviežių bulvių, tačiau jose daugiau vandens, todėl į jas reiktų įmaišyti daugiau krakmolo. Jei norite, kad cepelinai tikrai pavyktų – rinkitės pernykštes bulves. Jos krakmolingesnės, o vandens mažiau.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
3.7692

Sviestas ar aliejus: kokį ir kada produktą geriausia naudoti? (18)

Rasti receptą, kuriame nėra nė šlakelio aliejaus ar šaukštelio sviesto tikriausiai būtų...

Kijevo kotletai: 7 jų ruošimo paslaptys, kad jų skonis būtų tobulas (18)

Traškūs iš išorės ir sultingi iš vidaus – kas? Atsakymas – Kijevo kotletai . Vien girdint...

Etiketas prie stalo: kokių gerų manierų prie stalo reikėtų mokyti vaikus? (20)

Ar valgote namuose, kavinėje ar svečiuose pas draugus, geros vaikų manieros prie stalo yra svarbi...

Netikėti faktai apie sūrį: kodėl jis laikomas urvuose ir ar jį tikrai mėgsta pelės? (12)

Prancūzijoje per metus vienam gyventojui tenka beveik 26 kilogramai sūrio. Turbūt nesuklysime...

Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: išmėginkite šį tą naujo (15)

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji – ne...

Top naujienos

Svarbi pergalė Eurolygoje: „Žalgiris“ atvėsino įkaitusį ASVEL klubą (250)

Dėl vietos atkrintamosiose varžybose kovojantis Kauno „Žalgiris“ (15/12) sėkmingai pradėjo...

Dailius Dargis | D+

Lengvų pinigų siekusį lietuvį bendratautiečiai paaukojo japonams: pateko į pragarišką kalėjimą jakudzų ir kitų legendų kompanijon

Kaunietis Andrius Gavėnas prieš keletą metų ištvėrė tikrą pragarą. Tuo metu jis keliems...

Navicką nustebino kolegų požiūris į homoseksualus: panašiai sakėme žydams, uždarydami juos į getus (334)

Viešojoje erdvėje netylant karštoms diskusijoms dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo, šeimos...

Modesta Meškė | D+

Biomedicinos mokslų daktarė įvardijo svarbiausius produktus ir vitaminus, būtinus moters grožiui: be jų senėjimo proceso nepristabdysime

Jeigu tik galėtume, išrastume jaunystės eliksyrą . O kur jis iš tikrųjų slypi? Kokiuose...

FNTT sulaikė vieną turtingiausių Lietuvos verslininkų Rimandą Stonį: teigė esąs sulaikytas „visiškai be reikalo“ papildyta 21.36 val.  (429)

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ( FNTT ) sulaikė vienu iš turtingiausių Lietuvos...

Kamuolio palietimus suskaičiavęs Schilleris: jei galvotume tik apie krūvius, neturėtume 15 pergalių (1)

Jei nori įvykdyti pergalių ekspreso apiplėšimą, turi pasitelkti ir įprastame protokole...

Kinija nerimauja dėl nekilnojamojo turto ir JAV bei Europos rinkų burbulų (7)

Aukščiausias Kinijos bankininkystės reguliuotojas pareiškė , kad „labai nerimauja“ dėl...

Šia pavojinga liga Lietuvoje serga apie 80 žmonių, tačiau daugiau nei pusė nė nežino ją turintys (43)

Įsivaizduokite, jog po kiekvieno sumušimo ant jūsų kojos ar kitos kūno vietos atsiranda ne...

Prieš pajamų deklaravimo startą perspėja: svarbu nepraleisti datos, po kurios gresia delspinigiai (28)

Jau trečiadienį prasidės procedūra, kuri daugeliui lietuvių vis dar išlieka gana nemaloni –...