Alfas kalbino freskofiorito.lt įkūrėją, verslininkę Rasą Stonienę.

Kaip išlaikyti liofilizuotus produktus traškius, kad jie neprisigertų drėgmės ir netaptų guminiais?

Galiu pasakyti tiek, kad mūsų produktų kokybė yra tokia, kad jų laikyti nesinori, juos norisi kuo greičiau suvalgyti. Bet, jei vis dėlto kažkiek pasiliekate kitam kartui, viskas priklauso nuo pakuotės. Mūsų pakuotė yra su tarpine, ją reikia gražiai nuimti ir uždengiant įdėti atgal bei stipriai užsukti dangtelį, pastatyti sausoje, vėsioje vietoje. Virtuvės spintelė puikiai tiks, į šaldytuvą dėti nereikia. Ir produktai tikrai išliks traškūs. Jei produkcija yra kokybiška, ji tikrai ilgiau išliks traški.

Kiek naudingų savybių išlieka liofilizuotuose produktuose?

Liofilizuotuose produktuose išlieka net ne 90, bet 100 procentų naudingų medžiagų. Džiovinant paprastai išlieka tik 40 procentų, o būtent šalčio – liofilizavimo būdu išlieka 100 procentų visų mikroelementų ir vitaminų. Šie produktai išlieka tokie, kokie buvo ir švieži. Skiriasi tik tuo, kad produktai tampa lengvesni, jie ilgiau nesugenda, galiojimo laikas yra ilgas. Jei nuskinsite braškę, juk viena ar dvi dienos, ji ilgiau nesilaikys – tai yra momentinis dalykas. Kaip ir avietėms, jei ant jos pateks lietaus, ji tuoj pat subliūkšta. Liofilizavimo būdu jos yra užkonservuojamos ir gali išlikti labai ilgam. Pagal veterinarinius reikalavimus lentynos galiojimo laiko negali suteikti ilgesnio nei 24 mėnesiai, bet realybėje galiojimas yra apie 18 metų. Todėl tai yra astronautų, kosmonautų maistas. Tokie produktai yra naudojami kelionėms į kosmosą.

Ką bandėte liofilizuoti? Kas pavyko? O galbūt yra tokių produktų, kurie yra netinkami liofilizavimui?

Na visiškai netinkamo liofilizavimui, tikriausiai būtų sunku surasti, bandėme liofilizuoti net virtą jautienos liežuvį ir jis tikrai būna labai įdomaus skonio. Esame bandę liofilizuoti įvairius sūrius. Kas galbūt neturi tokio ypatingo skonio po liofilizavimo tai agrastai. Labai ilgai liofilizuojasi šilauogės, būtent dėl savo luobelės, nes dėl jos pats procesas vyksta iki 5 parų, o tai tikrai yra gana ilgas laiko tarpas, bet mes vistiek jų turime savo asortimente, dėl naudingųjų savybių, vitaminų, mikroelemntų. Kad būtų iš vis neįmanoma liofilizuoti, gali būti gal ir net nėra tokių produktų, arba mes dar tiesiog neesame to bandę. Net ledus esame liofilizavę.

Alfas laidoje gamino midijas namuose vos per kelias minutes ir vieną tešlą, iš kurios galite kepti trijų skonių sausainius: braškinius, šokoladinius, kokosinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)