aA
Turbūt daugelis lietuvių mėgsta cepelinus – gardžius, sočius, su spirgučių ar grybų padažu. O štai kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama pasaulio cepelinų diena. Šefai Tomas Rimydis, Vylius Blauzdavičius ir močiutė Biruta pademonstravo, kokių cepelinų variacijų galima pasigaminti.
Cepelinų gamyba
Cepelinų gamyba
© Organizatorių nuotr.

Ponios Birutos aistra – kulinarija, jos receptai ir patarimai sugula į kulinarinį tinklaraštį „Romas and Mo“. O cepelinai yra ponios Birutos vizitinė kortelė – ji ypač mėgsta juos gaminti, o anūkai valgyti. Biruta cepelinus gamina pagal seną receptą – taip, kaip ruošdavo jos mama – tarkuotų bulvių cepelinus su mėsa ir su varške.

Cepelinų ekspertė Biruta
Cepelinų ekspertė Biruta
© Organizatorių nuotr.

Ponia Biruta verda cepelinus tik iš savo darže užaugintų bulvių, na, o tiems, kas jas perka, pataria rinktis rūšį, kad bulvės būtų krakmolingos.

„Cepelinai atkeliavo į mūsų virtuvę prieš 100-150 metų. Cepelinų prototipus gaminome jau anksčiau, bet vietoje bulvių, nes jų tuo metu dar nebuvo, naudojome rugius“, – įdomybes apie cepelinus pasakojo šefas, istorinės lietuvių virtuvės žinovas Tomas Rimydis.

Birutos cepelinai su mėsa
Birutos cepelinai su mėsa
© Organizatorių nuotr.

Tomas pataria nebijoti improvizuoti ir tradicinį cepelinų įdarą – mėsos faršą – keisti į daržoves, grybus. Tad parodė, kaip pasigaminti cepelinus su burokėliais ir jautiena.

Tomas Rimydis gamina rausvus cepelinus
Tomas Rimydis gamina rausvus cepelinus
© Organizatorių nuotr.

Cepelinai su burokėliais ir jautiena

Cepelinai su burokėliais ir jautiena
Cepelinai su burokėliais ir jautiena
© Organizatorių nuotr.


Gaminimo trukmė: apie 1 valanda

Ingredientai:

Bulvių masei:

  • 1 kg bulvių
  • 100 g varškės
  • 100 g pieno
  • 1 kiaušinis
  • 5 g džiovintų burokėlių (nebūtina)
  • pagal skonį druskos

Įdarui:

  • 200 g jautienos išpjovos
  • 50 g raudonų svogūnų
  • 5 g petražolių
  • 2 g peletrūno
  • druskos, pipirų

Gaminimas:

Bulvės smulkiai sutarkuojamos ir nusunkiamos.

Nedelsiant užverdamas pienas, kuriuo užplikomi bulvių tarkiai. Į juos sudedamas lengvai paplaktas kiaušinis, džiovinti burokėliai, gerai pertrinta varškė. Viskas gerai išmaišoma ir pagal skonį pagardinama druska.

Įdarui jautienos išpjova supjaustoma mažais kubeliais ir sumaišoma su smulkiai pjaustytais svogūnais ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinama druska bei pipirais.
Iš bulvių masės formuojamas paplotėlis, jo viduryje dedama įdaro ir rankomis užspaudžiama, suformuojant norimo dydžio cepeliną.

Cepelinai dedami į verdantį pasūdytą vandenį. Verdama 20-30 minučių, priklausomai nuo cepelinų dydžio.

Cepelinus labai tinka tiekti su rūkyto kumpio padažu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
2.3333

Karmėlaviškė išdavė geriausią traškių marinuotų agurkėlių receptą: paprasta, greita ir labai skanu (84)

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 75 tūkst....

Ar žinojote, kad viename Lietuvos regione gyvenantys žmonės labiau netoleruoja piene esančios laktozės? (4)

Kyla daug diskusijų apie pieno produktų naudą ir žalą mūsų organizmui. Vieni sako, kad mums...

Maisto technologė žingsnis po žingsnio paaiškino, kaip planuoti kassavaitinį meniu: valgysite skaniai, sutaupysite laiko ir pinigų (7)

Vis labiau populiarėjantis savaitės meniu planavimas yra puiki priemonė ne tik sveikiau...

Maisto pakavimo gudrybės: ką reikėtų žinoti perkant traškučių, mėsos ar sūrio pakuotes, pripildytas dujų? (2)

Kai vis labiau rūpinamės maisto kokybe ir šviežumu, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į patį...

Išdavė penkias traškių marinuotų agurkėlių paslaptis: nuo šiol gaminsite tik taip (14)

Vasarai įpusėjus vis dažniau pradedame galvoti apie konservuotų daržovių atsargas. Šiuo metu,...

Top naujienos

Atsargos pulkininkas: vien siena Lietuvos neapsaugos, metas aktyvuoti NATO straipsnį skaičiai gali augti iki dešimčių tūkstančių (11)

Lietuva nepakankamai rimtai žiūri į migrantų krizę, sako atsargos pulkininkas Vaidotas...

Pirmosios juodos COVID-19 savivaldybės meras tikina, kad sergamumo statistiką iškreipė neteisėti migrantai (49)

Lietuvoje jau turime ir pirmą juodos spalvos savivaldybę, kurios sergamumo rodiklius smarkiai...

Pensininkai ir jų artimieji įpykę, nerimsta skambučiai: tegul jie atsipeikėja, jeigu nenori didelių nemalonumų (1224)

Prastėjant sergamumo koronavirusu situacijai daugelį veiklų planuojama susieti su Galimybių paso...

Ataskaitą pateikę Europos mokslininkai rėžė negailestingą išvadą: ruoškitės, kataklizmai jau neišvengiami (95)

Praėjęs mėnuo buvo trečias šilčiausias liepos mėnesis Europoje per stebėjimų istoriją. Ir...

Pirmą kartą nacionalinės nesėkmės kartėlį pajutęs Dončičius įniršį išliejo vienu gūsiu (15)

Iki ketvirtadienio Luka Dončičius dar nebuvo pralaimėjęs nė vienerių rungtynių su savo...

Vyriausybėje – svarstymai, ką daryti dėl didėjančių šilumos kainų: siūloma už šildymą mokėti visus metus (87)

Energetikos ministerija svarstys galimybę leisti gyventojams už šildymą mokėti visus metus, o...

Lenkijoje prie sienos su Baltarusija sulaikyta 62 migrantų grupė (4)

Lenkijos sienos apsaugos pareigūnai sulaikė 62 asmenis, neteisėtai kirtusius sieną su Baltarusija,...

Keturračio avarijoje per atostogas žuvo 18-metis Vokietijos futbolo žvaigždės Ballacko sūnus (3)

Skaudi žinia iš Portugalijos pasiekė 44-erių buvusią Vokietijos futbolo žvaigždę Michaelį...

Seimas ir Vyriausybė keičia tvarką: imuniteto neturintiems darbuotojams deaktyvuojamos įėjimo kortelės (193)

Į Seimą ir Vyriausybę bus įleidžiami tik pasiskiepiję, persirgę koronavirusu arba neigiamą...

Gyvybes šienaujanti giltinė užmiesčio keliuose: vairuotojai ir toliau kartoja tas pačias klaidas (3)

Žiniasklaidos puslapiai kone kasdien mirga siaubą keliančiomis žinutėmis apie tragiškai...