Tačiau, kaip pranešime žiniasklaidai pastebi prekybos tinko „Iki“ atstovai, prieš Velykas šios dvi pirkėjų grupės susivienija ir daugiausiai renkasi būtent baltuosius kiaušinius, kuriuos marginti yra paprasčiau.

Ar lukšto spalva turi įtakos kiaušinio kokybei

Vilma Juodkazienė teigia, kad kiaušinių lukštų spalva ir tekstūra gali skirtis priklausomai nuo juos padėjusios vištos veislės. Paprastai vištų kiaušinių lukštai būna balti arba rudi, tačiau kai kurių veislių vištos gali dėti ir mėlynos, žalios ar rausvos spalvos kiaušinius.

„Kiaušinio lukšto spalva neturi įtakos kiaušinio maistinei vertei, ji gali nurodyti tik kiaušinį padėjusios vištos veislę. Kiaušinio kokybę daugiausia nulemia lesalas ir paukščio auginimo sąlygos. Ant kraiko laikomų, subalansuotai šeriamų paukščių kiaušiniai neretai yra stipresnio skonio, turi ryškesnį trynį“, – teigė V. Juodkazienė.

Tiesa, anot jos, dalis pirkėjų mano, kad rudieji kiaušiniai yra brangesni nei baltieji.

„Rudus kiaušinius dedančios vištos paprastai būna didesnės ir joms reikia daugiau lesalo nei vištoms, dedančioms baltus. Neretai stambesnių vištų būna didesni ir kiaušiniai, tokiu atveju skiriasi ir jų kaina. Tačiau dažniau ją nulemia vištų auginimo sąlygos“, – teigė atstovė.

Kaip turėti tvirčiausią margutį?

V. Juodkazienės teigimu, visų rūšių kiaušinių lukštai yra sudaryti iš kalcio karbonato, o jų paskirtis – apsaugoti kiaušinio vidų nuo pažeidimų.

„Lukšto tvirtumui spalva įtakos neturi. Jį nulemia tokie veiksniai kaip vištos amžius, mityba ir aplinkos veiksniai, pavyzdžiui, temperatūra ir drėgmė. Jei galite rinktis – tuomet marginkite ir per Velykas varžykitės su jaunesnės vištos padėtu kiaušiniu, jis bus tvirtesnis. Tačiau yra keletas gudrybių, kaip ir virimo metu sutvirtinti kiaušinio lukštą“, – sakė V. Juodkazienė ir jomis pasidalijo su tais, kurie per šias Velykas nori turėti tvirčiausią margutį.

Rinkitės atidžiai. Prieš įsigydami kiaušinius, atidarykite jų dėžutę – įsitikinkite, kad jie sveiki, neturi įtrūkimų.

Jokių staigių temperatūros pokyčių. Lukšto skilimo tikimybę itin padidina temperatūros pokyčiai, todėl prieš juos virdami – bent porą valandų palaikykite kambario temperatūroje, dėkite į tokį patį vandenį ir virkite ant mažos ugnies.

Druska ir actas. Į vandenį, kuriame virs kiaušiniai, įmaišytas šaukštas druskos apsaugos juos nuo įskilimo, o actas – padarys juos elastingesnius. Beje, ši rūgštis padės ir ryškiau nudažyti margutį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)