Akivaizdu, kad grybai užkariavę ne tik lietuvių, bet ir viso pasaulio virtuvę. Pastebima ypač ryški šių metų tendencija patiekalus gaminti iš miško gėrybių. Vakaruose populiariausi baravykai, pievagrybiai, voveraitės ar prabangūs trumai, Rytuose – šitakiai, enoki ir baltieji grybai, iš kurių gaminami patiekalai ar naudojami kaip papildomi ingredientai maisto gamybai. Dažnai grybus randame ir įvairiuose padažuose, sriubose, o dabar netgi ir desertuose.

Grybai – vienas universaliausių ir populiariausių ingredientų

Vilma Juodkazienė, dirbanti prekybos tinkle „Iki“, pasakoja, kad grybų populiarumui kitos gėrybės gali tik pavydėti. Kartais nė nesusimąstome, kad šis miškuose aptinkamas delikatesas ypač dažnai naudojamas kasdienių patiekalų gamyboje, rašoma pranešime spaudai.

Asociatyvioji nuotr.

„Grybai yra virtuvės karaliai, kurie patiekalams suteikia ypatingą skonį ir tekstūrą. Pyragėliai, kibinai su grybais – jau ne naujiena, restoranuose mėgaujamės prabangiu trumų aromatu, mišraines gardiname baravykais, o pievagrybių ir grietinėlės padažas patiekalams jau tapęs kasdienybe. Jau net neverta skaičiuoti, kiek skirtingų receptų ir panaudojimo būdų turi grybai – tereikia tik mūsų fantazijos. Šiais laikais ragaujame baravykų ledus ar netgi šokoladą“, – sako V. Juodkazienė.

Rudenį grybus verdame, kepame, troškiname, o likusius mėgstame užšaldyti, tačiau dažnai pamirštame, kad šaldikliuose jie praguli mėnesių mėnesius, o jei ir prisimename, nežinome, ką su jais padaryti.

„Paradoksalu, kad mėgstame šaldyti grybus, tačiau vėliau nebežinome, kaip su jais elgtis. O viskas yra labai paprasta – tinkamai užšaldžius grybus, jie nepakeičia savo savybių, tad gaminti juos reiktų įprastai, kaip ir šviežius, ką tik surinktus grybus“, – teigia V. Juodkazienė.

Vis dėlto, ji pastebi, kad egzistuoja kelios gudrybės, kurios šaldytus grybus pavers dar skanesniais.

Šaldyti grybai – ir patiekalams, ir mišrainėms, ir padažams

šaldiklio ištrauktų grybų, pasak maisto ekspertės, prieš gaminant atšildyti nepatartina. Norėdami pagaminti bet kokį patiekalą iš šaldytų grybų, pirmiausia įkaitinkite keptuvę su gabalėliu sviesto, įdėkite į ją šaldytus grybus ir leiskite kelias minutes atšilti ir šiek tiek apkepkite.

Asociatyvioji nuotr.

Iš svieste apkeptų šaldytų grybų galite gaminti įvairiausius patiekalus – dėti į sriubas, naudoti kaip salotų ingredientą ar padažams ant, pavyzdžiui, paprasčiausių virtų bulvių.

V. Juodkazienė primena, kad didžiąją dalį skonio nulemia teisingas grybų užšaldymas. Baravykus rekomenduoja šaldyti nepjaustytus, bet kuo mažesnius, voveraites prieš šaldymą apvirti.

„Internete gausu patarimų, kaip tinkamai užšaldyti grybus. Tai pirmas žingsnis gero grybų patiekalo ruošime. O išsitraukus grybus iš šaldiklio, pasinaudokite patarimu atšildyti juos keptuvėje su įkaitintu sviestu. Tuomet tikrai nenusivilsite.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)