Maisto neišmeskite – panaudosite darkart

Kaip išvengti persivalgymo ir sumažinti išmetamo, nesuvalgyto maisto? Šią problemą spręsti, pasak virtuvės šefo V. Blauzdavičiaus, padės logiškas planavimas ir vienam žmogui tenkančio maisto kiekio atsakingas skaičiavimas, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

„Jeigu patiekalus valgys suaugęs žmogus, skaičiuokite, kad vieno valgymo metu jis suvartos apie 200-250 g mėsos ir apie 100 g garnyro, daržovių kiekius skaičiuokite kiek atlaidžiau, o vaikams tenkančias porcijas – sumažinkite. Planuodami vakarėlį ar šventę, ruoškite tokį maisto kiekį, kad jis būtų vos didesnis už jūsų paskaičiuotą – kad netrūktų“, – pažymi pašnekovas.

Kai lieka nespėtų pagaminti šašlykų ir jei jų kepti grilyje nepavyks, paruoškite kitais būdais. Pavyzdžiui, suverkite mėsos gabalėlius ant prieš tai vandenyje pamirkytų iešmų ir kepkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, tik jokiu būdu ne ant keptuvės, pabrėžia virtuvės šefas.

„Pasistenkite jau iškeptą mėsą, jeigu nepavyksta jos suvalgyti dar tą pačią dieną, suvartoti kitos dienos ryte – nelaukite, kol vasariškoje, aukštoje oro temperatūroje mėsa suges. Laikykite ją šaldytuve ir suvalgykite kuo greičiau, neišmeskite“, – pažymi V. Blauzdavičius.

Šašlykams ir ryžiams – meksikietiškas šansas

Na o suteikti antrą galimybę jau pagamintiems grilio patiekalams ir garnyrui – nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Po šventės likus daugiau maisto nei planavote, jį paverskite nauju ir įdomiu patiekalu. Pavyzdžiui, paruoškite troškinį ar sriubą. Pakepinkite daržoves, morkas, svogūnus, supjaustykite ir suberkite į puodą, įpilkite pomidorų sulčių ar tyrės, šiek tiek sultinio, sudėkite pjaustytus šašlykus ir leiskite mėsai troškintis, pabaigoje suberkite ir ryžius – gausis nuostabus troškinys“, – pasakoja grilio ekspertas.

V. Blauzdavičius atvirauja, kad pats iš vakar dieną gamintų šašlykų ir ryžių tikriausiai pagamintų meksikietiškus buritus. Mėsą tereikia supjaustyti plonais gabalėliais ir pašildyti ant keptuvės, tuomet sudėti į tortilijų paplotėlį, pagardinti daržovėmis, padažu, ryžiais ir susukti, o prieš valgant – pašildyti.

Garsaus šefo patarimu įsitikinkite ir patys – dalijasi vakar dienos šašlykų ir ryžių buritų receptą.

Šašlykų buritai (4 porcijos)


Jums reikės:

350 g jau iškeptų šašlykų,

200 g jau išvirtų ryžių,

1 nedidelio dydžio raudonojo svogūno,

1 skiltelės česnako,

1 šaukšto pomidorų padažo,

4 vnt. kvietinių miltų paplotėlių, 150 g salotų lapelių,

75 g konservuotų kukurūzų (nebūtina),

75 g konservuotų juodųjų pupelių (nebūtina),

1 didelio pomidoro, 100 g tarkuoto sūrio (svarbu, kad gerai lydytųsi kaitinamas),

alyvuogių aliejaus kepimui,

druskos, pipirų bei kitų prieskonių,

šviežių kalendros lapelių serviravimui.

Gaminimo eiga:

* Keptuvėje ant viryklės įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintą česnaką ir maždaug pusę smulkinto raudonojo svogūno, kepkite apie 2 minutes, kol svogūnas švelniai paruduos. Tuomet į keptuvę sudėkite supjaustytus šašlykus ir gerai išmaišykite su kitais ingredientais bei pomidorų padažu, jeigu reikia, pagardinkite prieskoniais. Iškepusį šašlykų mišinį buritams atidėkite į šalį.

* Išdėliokite buritų paplotėlius priešais save ant lygaus maisto gaminimo paviršiaus, po lygiai padalinkite ir į kiekvieno paplotėlio centrą sudėkite ryžius, tuomet šašlykų ar kitos mėsos mišinį, dėkite smulkintas salotas, konservuotus kukurūzus ir pupeles, smulkintą pomidorą (būtinai išimkite sėklas), likusius svogūnus, apiberkite kalendros lapeliais ir tarkuotu sūriu. Atsargiai užlenkite paplotėlio kraštus ir tvirtai susukite kiekvieną buritą, kad neišsivyniotų.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją