Mano Kūčių stalas bus modernus. Nenoriu sugaišti visos dienos ir svečių pasitikti leisgyvė, todėl receptai lengvi ir greiti. Iš viso meniu gamybai užtruksiu maždaug 4 valandas. Be to, nenoriu išleisti milijono, todėl kai kurie produktai kartojasi, persidengia keliuose receptuose, nes porcijų nedarau labai didelių. Tai tikrai padeda sutaupyti.

Kristina Pišniukaitė

Patiekalas Nr. 1

Mano hitas – visų favoritas – skaniausi vieno kąsnio skrebučiai su gvakamole ir lašiša.

Sumuštiniai su gvakamole ir lašiša

28 vieno kąsnio sumuštinukams reikės:

  • 7 baltos duonos riekelių
  • 1 prinokusio avokado
  • 1 v.š. grietinės
  • 1 skiltelės česnako
  • pusės laimo/citrinos sulčių
  • druskos, pipirų
  • apie 100 g sūdytos lašišos

Gaminame:

  1. Baltos duonos skrebučius labiausiai mėgstu patiekti rutuliukais, tam paprasčiausiai naudoju apvalią taurelę, kurią pridėjusi išpjaustau norimą formą. Galima daryti paprastesnį variantą ir duoną supjaustyti kvadratėliais.
  2. Paskrudiname baltą duoną apie 5 min. orkaitėje.
  3. Gaminame gvakamolę: į dubenį sudedame avokadą, grietinę, česnaką, druską, pipirų, išspaudžiame citrinos sultis ir viską sutriname. Paragaujame, ar nieko netrūksta. Ši gvakamolė išeina labai skani, kreminės tekstūros.
  4. Ant skrebučio tepame gvakamolę ir dedame sūdytos lašišos.

Patiekalai Nr. 2 ir Nr. 3

Bulvių skrebučiai su silke ir lašiša

Bulvių skrebučiai su priedais – mano šių metų atradimas. Pirma variacija: paprasta bulvė + kreminis sūris + silkė + kaparėliai + krapai. Antra variacija: saldi bulvė + kreminis sūris + lašiša + marinuoti kelmučiai. Žinokit, kažkas nuostabaus, nekantrauju pavaišinti šeimą, jau jaučiu, kaip mane užlieja komplimentų bangos.

Reikės:

  • 2 vidutinio dydžio bulvių
  • 2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • druskos, pipirų
  • 1 pakelio kreminio sūrio
  • 200 g silkės
  • 100 g sūdytos lašišos
  • kaparėlių
  • marinuotų kelmučių
  • šviežių krapų

Gaminame:

  1. Abejas bulves supjaustome maždaug 1 cm pločio griežinėliais, sumaišome su aliejumi, druska ir pipirais.
  2. Dedame į kepimo skardą taip, kad bulvės tarpusavyje nesiliestų, ir kepame 210 laipsnių orkaitėje 15 minučių, apverčiame ir kepame dar 10 minučių.
  3. Bulves aptepame kreminiu sūriu ir pabarstome šviežiai grūstais pipirais.
  4. Ant paprastų bulvių skrebučių dedame silkės, kaparėlių ir krapų.
  5. Ant saldžiųjų bulvių skrebučių dedame lašišos, kelmučių ir krapų.

Patiekalas Nr. 4

Brusketos su tunu

Brusketos su tuno užtepėle. Pamenu, kai pirmą kartą pagaminau šią užtepėlę – svečiai labai gyrė, klausė recepto, kad galėtų pasigaminti patys. Tada dar net nerašiau tinklaraščio, bet kiek metų praėjo, o ši labai paprasta 3 minučių ir 3 ingredientų užtepėlė vis dar eina į trasą.

Reikės:

  • 20 prancūziško batono riekelių
  • 1 skardinės tuno savose sultyse
  • 3/4 kreminio sūrio
  • 8 saulėje džiovintų pomidorų
  • petražolių (nebūtinai)

Gaminame:

  1. Supjaustome prancūzišką batoną ir trumpai paskrudiname orkaitėje, kad batonas taptų traškus išorėje, bet minkštas viduje, apie 5 min. 180 laipsnių orkaitėje.
  2. Gaminame tuno užtepėlę: pomidorus sutriname elektriniu trintuvu (jei norime vientisos masės) arba smulkiai supjaustome (jei norime, kad jaustųsi gabaliukai), tuną išmaišome su kreminiu sūriu ir pomidorais.
  3. Užtepame tuno užtepėlę ant skrebučių ir papuošiame petražolėmis.

Patiekalas Nr. 5

Salotos su tunu

Man labai patinka patiekti mini salotas – jas vadinu salotų shot’ais. Šiam reikalui puikiai tinka maži stikliniai indeliai, net stipriųjų gėrimų taurelės, kad būtų dar panašiau į shot’us. Nuotraukoje – kiek didesnis variantas, o gaminsiu visai mini sluoksniuotas salotas.

2 porcijoms reikės:

  • 2 agurkų
  • 10 vyšninių pomidorų
  • 1 skardinės tuno
  • 1 avokado
  • 1 a.š. kaparėlių
  • druskos, pipirų
  • alyvuogių aliejaus

Gaminame:

  1. Agurkus supjaustome nedideliais kubeliais, pomidorus – ketvirčiais.
  2. Sluoksniuojame salotas: agurkas, tunas, pomidorai, kaparėliai, avokadas.
  3. Pabarstome druska, pipirais, apipilame aliejumi.

Patiekalas Nr. 6

Mano mama kiekvienais metais gamina silkę pataluose ir tai yra ne tik mano tėčio, bet ir daugumos ragavusių stalo favoritas. Mama yra atkalusi savo receptą ir griežtai nesutinka nieko keisti. Ir tikrai pripažįstu, kad skaniau paruoštos silkės nesu ragavusi niekur. Nuotraukos, deja, neturiu, reikės padaryti šiemet! O receptas labai paprastas.

Dideliame stikliniame dubenyje sluoksniuojame (nuo apačios):

  • smulkiai pjaustyta silkės filė (mamo sako, kad reikia imti iš bačkų ir būtinai išrankioti ašakas, nors tai ir yra tikras vargas), sumaišyta su trintu česnaku;
  • majonezas;
  • smulkiais kubeliais pjaustytos virtos bulvės su druska ir pipirais (bulves virti su lupena, išvirtas nulupti);
  • majonezas;
  • per smulkiąją burokinę tarką tarkuoti virti burokėliai, sumaišyti su tarkuotais rūgščiais obuoliais;
  • majonezas;
  • virti šakute sutrinti kiaušiniai.

Patiekalas Nr. 7

Varškės sūris

Su medumi ir česnaku keptas varškės sūris. Jei per kokį nors stebuklą dar niekada nebandėte kepti varškės sūrio, tai pats laikas tai padaryti! Rekomenduoju valgyti šiltą.

Reikės:

  • varškės sūrio (svoris apie 300 g)
  • 3 šakelių rozmarino
  • 10 česnako skiltelių
  • 2 v.š. medaus
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • pipirų

Gaminame:

  1. Nulupame česnaką ir sutraiškome.
  2. Varškės sūrį įtriname druska ir pipirais (ir jei norite kitais mėgstamais prieskoniais).
  3. Pusę česnakų beriame ant folijos, šalia guldome rozmarino šakelę. Uždedame sūrį ir ant jo beriame likusį česnaką ir rozmariną.
  4. Ant sūrio užpilame skystą medų, aliejų.
  5. Sūrį su prieskoniais sandariai užvyniojame folija ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 25 min.

Patiekalas Nr. 8

Upėtakiai su žolelėmis

Karštas. Nes koks rimtas balius be karšto patiekalo? Šį kartą kepsiu klasikinį upėtakį su žolelėmis. Viskas labai paprasta: upėtakių vidų aptepame sviestu arba aliejumi, barstome druska ir pipirais, dedame kiek telpa česnako skiltelių, citrinos griežinėlių, krapų ir petražolių. Išorę įstrižai įpjaustome, vėl tepame sviestu arba aliejumi, barstome druska, pipirais ir tarkuota citrinos žievele. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 25–30 minučių.

Patiekalas Nr. 9

Garnyras prie žuvies. Kepsiu česnakais kvepiančias šaknines daržoves. Bulvės, morkos, salieras, Briuselio kopūstai, moliūgas kubeliais, su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir česnako milteliais. Kepti kartu su žuvimi.

Patiekalas Nr. 10

Mandarinai šokolade

Mandarinai šokolade. Receptas lengvas, greitas, tik iš 3 ingredientų ir puikiai atitinkantis progą!

Reikės:

  • 5 mandarinų
  • 100 g juodojo šokolado
  • didelės saujos mėgstamų riešutų (naudojau graikinius)

Gaminame:

  1. Nulupame mandarinus, padaliname skiltelėmis ir paliekame šaldytuve atšalti apie 15 min.
  2. Ant garų išlydome šokoladą – sutrupiname šokoladą į indą, jį pastatome virš verdančio vandens, nuolat maišome, kol šokoladas išsilydo.
  3. Susmulkiname riešutus.
  4. Pusę mandarino skiltelės nardiname į šokoladą ir apibarstome riešutais.
  5. Mandarinų skilteles sudedame į lėkštę ir leidžiame atšalti ir sustingti apie 10 min. šaldytuve.

Patiekalas Nr. 11

Kūčiukai, kūčiukai. Šiemet jų gavau dovanų, tai pati ir nekepsiu. Sulaukiu daug Jūsų klausimų dėl kūčiukų be glitimo. Jei kepčiau – tai daryčiau pagal standartinį receptą kvietinius miltus keisdama 50:50 santykiu universliu miltų mišiniu ir migdolų miltais.

Patiekalas Nr. 12

Mandarinai. Na, nes parodykit man ką nors, kas neskaičiuoja mandarinų ant stalo kaip vieno iš 12 Kūčių patiekalų? Dar tokiu būdu galima pasukčiauti ir priskaičiuoti ant stalo esančią duoną, gėrimus, saldainius ar dar ką nors.

Jaukių artėjančių švenčių. Nepamirškime, kad svarbiausia – bendravimas ir šiltos emocijos, o maistas – tik malonus priedas.