aA
Kaip manote, ar galima pagaminti uogienę be cukraus? Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad ne tik galima, bet ir rekomenduotina. Pakeitę cukrų kitais natūraliais priedais ne tik mėgausitės sveikesne, bet ir skanesne bei kvapnesne uogiene. Ką į puodą dėti vietoje cukraus ir kokias uogas pasirinkti – patarimais dalijasi maisto ekspertė.
Vyšnių uogienė
Vyšnių uogienė
© Shutterstock

Atidžiai atrinkite uogas

Norėdami paruošti gardžią ir maistingą uogienę, pirmiausia atrinkite uogas, nepraradusias savo naudingųjų savybių. Pasak V. Juodkazienės, jos turėtų būti gerai sunokusios, šiek tiek tamsesnės spalvos, tačiau dar nepradėjusios gesti.

Vyšnių uogienė
Vyšnių uogienė
© Pixabay

„Gerai prinokusios uogos savyje turi ypatingo angliavandenio – pektino, veikiančio kaip natūralus tirštiklis. Ši medžiaga leidžia pagaminti džemo konsistenciją primenančią uogienę. Daug pektinų turi juodieji ir raudonieji serbentai, slyvos, agrastai ir avietės“, – vardija maisto ekspertė.

Rinkitės natūralius saldiklius

Daugeliui įprasta uogienes virti su cukrumi, tačiau norint gaminti sveikiau, maisto ekspertė pataria naudoti natūralius saldiklius.

„Nors uogos turi daug vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų, dažnai šiomis savybėmis trukdo mėgautis didelis cukraus kiekis. Vietoje jo ruošdami uogienę verčiau rinkitės natūralius saldiklius – medų ar datules. Šios medžiagos ne tik suteiks nemažai saldumo, tačiau praturtins uogienę išskirtiniais skoniais ir kvapais“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Gamindami be cukraus, kuris ne tik suteikia saldumą, bet ir veikia kaip konservantas, atidžiai išvalykite tarą. Maisto ekspertė pabrėžia, kad natūraliai saldžiai uogienei būtina užtikrinti itin švarius ir sandarius indus, antraip uogienė greitai ims gesti.

Nelaikykite per ilgai

Pagaminę uogienę verčiau nieko nelaukę dėkite ją į šaldytuvą, neškite į rūsį ar kitą vėsią patalpą. Tačiau nepamirškite, kad net ir idealiausiomis sąlygomis laikoma uogienė galios ribotą laiką.

„Nors plika akimi nematoma, tačiau uogienės viduje vyksta įvairūs procesai. Per ilgai laikoma uogienė pradeda sluoksniuotis, cukrus ima kristalizuotis, o svarbiausia – žūsta uogose esantys vitaminai. Be to, pamažu keičiasi uogienės skonis ir malonus aromatas. Verčiau pasiruoškite tiek uogienių, kiek galite įveikti, o kitąmet išsivirkite dar“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė rekomenduoja pagamintą uogienę suvalgyti per 10 mėnesių.

Vyšnių uogienė be cukraus

Vyšnių uogienė
Vyšnių uogienė
© Shutterstock


Jums reikės:

  • 1 kg vyšnių
  • 1 l medaus
  • 250 ml vandens


Paruošimas:

Išimkite vyšnių kauliukus. Į puodą sudėkite medų ir užpilkite jį vandeniu. Kaitinkite ant vidutinės ugnies ir maišykite, kol medus ištirps. Medui ištirpus, sudėkite vyšnias. Virkite, kol jos ims kilti į paviršių. Gautą uogienę išpilstykite į sandarius indus ir palikite atvėsti. Laikykite šaldytuve arba šaltoje patalpoje.

Slyvų uogienė su datulėmis

Slyvų uogienė
Slyvų uogienė
© Pixabay


Jums reikės:

  • 1,5 kg mėlynųjų slyvų
  • 300 g datulių
  • 100 ml vandens
  • 1 a. š. cinamono


Paruošimas:

Išimkite slyvų kauliukus ir smulkiai supjaustykite. Datules taip pat smulkiai supjaustykite ir viską sudėkite į puodą. Ant jų supilkite vandenį, pagardinkite cinamonu, uždenkite puodą ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 30 minučių. Tuomet puodą atidenkite ir virkite dar apie valandą, kol džemas gerai sutirštės. Nuolat švelniai pamaišykite. Gautą džemą supilkite į sandarius indus ir palikite atvėsti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
4.4000
Rusnė Valatkaitė | D+

Negalite atsikratyti emocinio valgymo? Dietistė Vaida Kurpienė paaiškino, kaip su tuo kovoti

Daugelis mūsų žinome, kad maistas gali padėti nusiraminti, bent jau trumpam. Persivalgymą ir...

Benedikto kiaušinių diena: sugriaukime mitus dėl tariamų sunkumų ruošiant šį patiekalą (8)

Balandžio 16–ąją minima Benedikto kiaušinių diena yra ypatinga šventė maisto gurmanams iš...

Konditerio patarimai: kelios gudrybės, kurios pamėgtus desertus pavers sveikesniais

Atšilus orams vis dažniau susirūpiname ne tik savo sveikata, bet ir kūno linijomis, todėl prieš...

Fruktozės netoleravimas – dažna problema: kur jos galima aptikti ir kokių produktų reikėtų vengti? (3)

Pavalgius kai kurių vaisių atsiranda nemalonių pojūčių? Gali būti, kad jums pasireiškia...

Vaida Kurpienė: maisto išmestume mažiau, jei susitvarkytume šaldytuvą 9 tvarkingo šaldytuvo taisyklės (25)

Ar dažnai tenka išmesti nesuvartotą ar su pasibaigusio galiojimo data maistą ? Jungtinių Tautų...

Top naujienos

Ir toliau kenčia sunkiai pakeliamą taršą: negali ramiai vedžioti šunų, o langų valyti apskritai nemato prasmės (27)

Klaipėdiečių keturkojis tik pavaikščiojo per besikalančią žolę ir kojomis surinko viską, kas...

Karantinas smogė senjorams: po visų mokesčių pinigų maistui nebelieka (298)

Didžiulė eilė buvo nutįsusi prie nemokamos valgyklos Vilniuje – savo eilės alkstantieji laukia...

Dėl kinų virusologo ištartos frazės nerimo signalai nuaidėjo per visą pasaulį (171)

Auga susirūpinimas, kad Kinijos sukurtos vakcinos nuo COVID-19 yra mažiau veiksmingos kovoje...

Puikų individualų sezoną Italijoje žaidžiantis Bendžius padėjo komandai nutraukti nesėkimų seriją

Aukščiausioje Italijos krepšinio lygoje „Legabasket Serie A“ pergalę iškovojo Eimanto...

Užkalnis: valgiau Vilniuje, kaip raudonsprandžių Amerikoje (79)

Sakykit ką norite, man patinka Amerika. Vis labiau patinka ta jos dalis, kur yra žmonės su...

Legendinio Klaipėdos laivo reisas pro geležinę uždangą: vienas įspūdingiausių „Meridiano“ jūrinių žygių (4)

Neseniai jūrų kapitonas Juozas Liepuonius, kuris yra ir burlaivio „ Meridianas “ išsaugojimu...

Praha žada išslaptinti medžiagą apie 2014-ųjų sprogimą amunicijos sandėlyje Rusija grasina imtis atsakomųjų priemonių (12)

Čekijos valdžia išslaptins medžiagą apie prieš septynerius metus įvykusį sprogimą...

Gabrielė Grinkaitė | D+

Mitybos specialistas išvardijo geriausius būdus padėti kepenims: visa kita – tik apgavystė

Artėjant pavasariui internete vėl pasipila įvairiausi kepenų valymo ir organizmo detoksikacijos...

Verslininkas planuoja 3 mlrd. eurų kainuosiančias ekoekskursijas atomine superjachta

Atomine galia varomas laivas , pilnas mokslininkų, aktyvistų ir milijardierių, plaukiantis aplink...