Miestelių senamiesčio gatvelėse makaronus gaminančios moterys – kasdienybė. Vietinius makaronus įgudusios moteriškos rankos formuoja tiesiog prie savo namų durų, o įmantrią gaminimo techniką mamos perduoda dukroms. Toks kulinarinis meistriškumas atspindi gilias krašto tradicijas ir istoriją, nes šie gaminimo procesai, metodai ir receptai buvo perduodami iš kartos į kartą ištisus tūkstantmečius.
DELFI Maistas apsilankė mažame Pietų Italijos miestelyje – Corigliano d'Otranto, kur vietinio restorano „La Puteca“ savininko Leandro Meleleo mama Gina parodė, kaip iš tos pačios tešlos pagaminti visiškai tris skirtingas makaronų rūšis.
Gina rankomis suminkė tešlą, kuriai tereikia kietųjų kviečių miltų, vandens ir druskos, ir pagamino: salsa salentina per sagne, fettuccine ir maccheroni.
O restorano šefas Rocco Negro juos paruošė trimis skirtingais būdais.
1. Salsa salentina per sagne su pomidorais, jautienos gabalėliais ir mažyčiais mėsos kukuliukais.
2. Fettuccine su avinžirniais ir svogūnais, kurie troškinami sultinyje, alyvuogių aliejuje ir lauro lapeliu. Viena dalis makaronų verdami, o kita dalis – kepami gruzdintuvėje.
3. Maccheroni su brandinta rikota ir pomidorų salsa.
Trys makaronų pateikimo būdai – idealiai tinkantys kiekvienam skoniui, nes visi labai skirtingi.