aA
Šventinis laikas kasmet lemia naujus iššūkius. Kuo nustebinti draugus ir artimuosius, ką dėti ant stalo, kad pradžiugintume svečius? Nors internetas lūžta nuo receptų ir patarimų, sveikos mitybos specialistai sako, kad nebūtina vaikytis tendencijų. Garuose keptas maistas gali tapti tikru kalėdiniu atradimu, jei tik tam skirsite šiek tiek laiko ir iš anksto paruošite namų darbus.
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© Gamintojo archyvas

Per šventes dauguma persisotina – organizmas apkraunamas riebiu, aliejuje keptu maistu, mėsa, įvairiais padažais. Net ir paprastos salotos neretai skaninamos dideliu kiekiu majonezo, todėl išsirinkti šį tą sveiko būna gan sunku. Dažnai nepelnytai pamirštamas ar pakankamai neįvertinamas gaminimas garuose gali būti jūsų šių metų šventiniu atradimu. Daugelis įpratę garuose tik virti ar troškinti. Tik nedaugelis žino, kad kepimas garinėje orkaitėje yra tikra revoliucija, rašoma pranešime spaudai. Šis procesas nereikalauja didelių pastangų, tam reikia mažiau riebalų, o pagaminti patiekalai nepraranda maistingųjų medžiagų ir vitaminų.

„Pastebiu, kad sveikesni patiekalai tikrai sulaukia didesnio dėmesio, tačiau neretai būtent per pačias šventes suabejojama. Žmonės išsigąsta, ima abejoti, ar toks maistas patiks kitiems. Todėl mano patarimas būtų iki švenčių pamėginti garuose išsikepti bent keletą patiekalų“, – patarė Vaida Kurpienė.

Garuose ruoštas maistas nustebins ir spalvomis, ir skoniu

Pasak sveiką mitybą propaguojančios moters, dalis patiekalų, ruoštų garuose, tikrai gali praturtinti ir pagyvinti metai iš metų vis taip pat ruošiamą šventinį stalą. „Pavyzdžiui, mišrainėms daržoves labai tinka pagarinti, o ne virti. Jos bus ryškesnių spalvų, vertingesnės ir ant stalo gražiau atrodys. Aš pati žirnelius perku ne konservuotus, o šaldytus, ir pagarinu. Rezultatas – tobula, ryškiai žalia spalva, puiki konsistencija ir daugiau vertingų medžiagų. Kas išbandė – visiems patiko. Taip pat galima ruošti ir morkas, ir brokolius“, – sakė V. Kurpienė.

Pasiteiravus, ką naujo siūlytų išbandyti per artėjančias šventes, žymi moteris nė akimirkos nesuabejoja – siūlo rinktis visiems patinkančius maisto produktus, tik keisti jų gamybos procesus.

„Kalėdoms idealiai tinka paukštiena, kepta orkaitėje su garų programa. Traškus viršus, jokių skrudėsių ir minkštutėlė mėsa viduje. Desertui rekomenduoju garuose virtą pudingą“, – savo kalėdiniais receptais dalijosi V. Kurpienė.

Norintiems per Kalėdas išbandyti šį tą naujo, sveikos mitybos specialistė pataria šventinį stalą pagausinti dar keletu patiekalų ir dalijasi jų receptais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Žvarbiam rudens vakarui – trinta sriuba: 4 gudrybės, kurios pravers kiekvienam šio patiekalo mėgėjui (2)

Orams vis labiau vėstant norisi naminio, šilto maisto . O kas vėsiais ir tamsiais rudens...

Išmesti neverta: štai, ką galite pasigaminti iš skaptuoto moliūgo likučių

Ant nosies kabant Helovinui , vis daugiau šalies gyventojų leidžiasi į kūrybinių eksperimentų...

9 maisto produktai, kurie gali sustiprinti imunitetą ir 3 produktai, kurie gali jį susilpninti (1)

Sveika mityba gali padėti sustiprinti imunitetą ir atbaidyti įvairias ligas. Štai devyni...

Maistas akims: 7 akis stiprinantys produktai, kuriuos verta pradėti vartoti jau dabar

Gerai savijautai svarbu aprūpinti organizmą tinkamomis medžiagomis – iš jų gauname energijos....

Rusnė Valatkaitė | D+

Vaida Kurpienė įvardijo veiksnius, kurie provokuoja geltos atsiradimą: svarbu atsisakyti vieno įpročio

Žilbero sindromas – paveldimas sutrikimas, kai kepenys nesugeba tinkamai perdirbti bilirubino....

Top naujienos

Dėl pandemijos valdymo – du scenarijai: arba peržengsime ribą, arba lauks naujas smūgis lapkritį

Dėl skiepų, kaukių ir galimybių paso verdančios aistros Lietuvoje radikalėja. Nuo įtūžio ir...

Verslas valdžiai siūlo priešingą strategiją dėl degalų akcizų kėlimo: jį mažinkime benzinui (57)

Valdžiai nuo 2023-ųjų ketinant branginti degalus, o ypač, dyzeliną, kuris, skaičiuojama,...

Po „dėdės Juozo“ sulaikymo – zonos „bachūrų“ pyktis: „sudegė toks geras kelias“ (79)

Kai po ilgalaikio kriminalinės žvalgybos pareigūnų tyrimo su įkalčiais buvo sulaikytas dabar jau...

Makabriška Ellos Harper šlovė, arba kaip susiklostė sensacingosios Merginos-kupranugarės likimas (78)

XIX a. pabaigoje dėl tokių asmenų kaip garsusis Phineasas Tayloras Barnumas entuziazmo...

Vėlų vakarą Šiauliuose kilo didžiulis gaisras: užsiliepsnojo medienos sandėlis (10)

Vėlų penktadienio vakarą, 22.41 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos tarnybų telefono...

Šamą-bananą pagavęs žvejys nepatikėjo savo akimis mokslininkai turi paaiškinimą, kas čia nutiko (46)

Lyg milžiniškas besirangantis bananas su žiaunomis – tokios išvaizdos šamą iš ežero gelmių...

Be jokių vilčių prisikelti: „Barcelona“ su žemėmis sulygino visą „Zenit“ pasipriešinimą (4)

Penktą pergalę iš eilės iškovojo ir Eurolygos viršūnėje kartu su Milano „Armani“...

Vėjas po truputį rims, savaitės pradžia bus sausesnė (1)

Šeštadienio dieną dar išliksime aktyvaus ciklono įtakoje. Diena bus debesuota su pragiedruliais....

Parodė, kokie trys vyriški plaukų kirpimai dabar patys madingiausi (78)

Kaune specializuoto vyrų grožio salono „Old Town Barbers“ salono meistrai išrinko...

Lemiamą spurtą pradėjęs Giedraitis padėjo baskams triuškinti „Monaco“ su Motiejūnu (4)

Eurolygos dvikovoje Vitorijoje penktadienį susigrūmė žaidėjus iš Lietuvos turinčios...