aA
Šventinis laikas kasmet lemia naujus iššūkius. Kuo nustebinti draugus ir artimuosius, ką dėti ant stalo, kad pradžiugintume svečius? Nors internetas lūžta nuo receptų ir patarimų, sveikos mitybos specialistai sako, kad nebūtina vaikytis tendencijų. Garuose keptas maistas gali tapti tikru kalėdiniu atradimu, jei tik tam skirsite šiek tiek laiko ir iš anksto paruošite namų darbus.
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© Gamintojo archyvas

Per šventes dauguma persisotina – organizmas apkraunamas riebiu, aliejuje keptu maistu, mėsa, įvairiais padažais. Net ir paprastos salotos neretai skaninamos dideliu kiekiu majonezo, todėl išsirinkti šį tą sveiko būna gan sunku. Dažnai nepelnytai pamirštamas ar pakankamai neįvertinamas gaminimas garuose gali būti jūsų šių metų šventiniu atradimu. Daugelis įpratę garuose tik virti ar troškinti. Tik nedaugelis žino, kad kepimas garinėje orkaitėje yra tikra revoliucija, rašoma pranešime spaudai. Šis procesas nereikalauja didelių pastangų, tam reikia mažiau riebalų, o pagaminti patiekalai nepraranda maistingųjų medžiagų ir vitaminų.

„Pastebiu, kad sveikesni patiekalai tikrai sulaukia didesnio dėmesio, tačiau neretai būtent per pačias šventes suabejojama. Žmonės išsigąsta, ima abejoti, ar toks maistas patiks kitiems. Todėl mano patarimas būtų iki švenčių pamėginti garuose išsikepti bent keletą patiekalų“, – patarė Vaida Kurpienė.

Garuose ruoštas maistas nustebins ir spalvomis, ir skoniu

Pasak sveiką mitybą propaguojančios moters, dalis patiekalų, ruoštų garuose, tikrai gali praturtinti ir pagyvinti metai iš metų vis taip pat ruošiamą šventinį stalą. „Pavyzdžiui, mišrainėms daržoves labai tinka pagarinti, o ne virti. Jos bus ryškesnių spalvų, vertingesnės ir ant stalo gražiau atrodys. Aš pati žirnelius perku ne konservuotus, o šaldytus, ir pagarinu. Rezultatas – tobula, ryškiai žalia spalva, puiki konsistencija ir daugiau vertingų medžiagų. Kas išbandė – visiems patiko. Taip pat galima ruošti ir morkas, ir brokolius“, – sakė V. Kurpienė.

Pasiteiravus, ką naujo siūlytų išbandyti per artėjančias šventes, žymi moteris nė akimirkos nesuabejoja – siūlo rinktis visiems patinkančius maisto produktus, tik keisti jų gamybos procesus.

„Kalėdoms idealiai tinka paukštiena, kepta orkaitėje su garų programa. Traškus viršus, jokių skrudėsių ir minkštutėlė mėsa viduje. Desertui rekomenduoju garuose virtą pudingą“, – savo kalėdiniais receptais dalijosi V. Kurpienė.

Norintiems per Kalėdas išbandyti šį tą naujo, sveikos mitybos specialistė pataria šventinį stalą pagausinti dar keletu patiekalų ir dalijasi jų receptais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0
Rusnė Valatkaitė | D+

Maistinės kandys virtuvėje? Jų atsikratyti padės natūrali priemonė, randama kiekvieno namuose (2)

Maistinės kandys – vieni dažniausiai namuose aptinkamų vabzdžių , į namus patenkantys su...

Virtuvės šefas dalijasi patarimais, kaip gaminti paprasčiau ir sveikiau (3)

Pristatome straipsnių ciklą „ Delfi TV virtuvė drauge su Mantinga“, kuriame ne tik rasite...

Žvarbiam rudens vakarui – trinta sriuba: 4 gudrybės, kurios pravers kiekvienam šio patiekalo mėgėjui (2)

Orams vis labiau vėstant norisi naminio, šilto maisto . O kas vėsiais ir tamsiais rudens...

Išmesti neverta: štai, ką galite pasigaminti iš skaptuoto moliūgo likučių

Ant nosies kabant Helovinui , vis daugiau šalies gyventojų leidžiasi į kūrybinių eksperimentų...

9 maisto produktai, kurie gali sustiprinti imunitetą ir 3 produktai, kurie gali jį susilpninti (1)

Sveika mityba gali padėti sustiprinti imunitetą ir atbaidyti įvairias ligas. Štai devyni...

Top naujienos

Vytautė Merkytė | D+

Po baisiausios visų laikų aviacijos katastrofos Tenerifėje pritrūko karstų: iš pradžių niekas nesuvokė, kaip ant pakilimo tako galėjo susidurti du lėktuvai (1)

Kanarų salos yra pamilta lietuvių ir kitų europiečių atostogų vieta. Dar prieš pandemiją...

Žaibiškai išdygę daugiabučiai verčia abejoti jų kokybe ir verte: ar patenkinami gyventojų lūkesčiai? (31)

Šiandien vienas po kito dygsta gyvenamieji ir komerciniai pastatai. Verslininkai nori užsidirbti,...

Tokių vaizdų Lietuva nematė jau seniai: podiumu žingsniavo ir pusnuogiai, ir apsirengę

Ryškiausias mados įvykis Lietuvoje – „ Mados infekcija “, vienam vakarui atvėrė buvusio...

Bauda vairuotojui virto detektyvu: nubausta ir visa virtinė kitų automobilių savininkų (3)

Panevėžyje siaurutės Kauno gatvelės gyventojas Rimantas Mikėnas užkūrė tikrą detektyvą...

Mokslų daktarė – apie svarbiausias priežastis, kodėl organizme didėja riebalų kiekis (15)

Svarstyklės mums parodo skaičių, kuris apibūdina tik bendrą mūsų išvaizdą. Siekiant ne tik...

Agnė Kulitaitė: mane apsvaigino ir išprievartavo. Mano istorija – viena iš milijono? (4)

Rugpjūčio mėn. „Delfi Plius“ publikuotas Agnės Kulitaitės tekstas su skausmingomis moterų...

5 gardūs receptai išskirtiniams ir ilgiems pusryčiams – skirkite laiko sau ir savo artimiesiems

Jei darbo dieną retas kuris galime pasimėgauti neskubiais pusryčiai s, savaitgalį yra tas metas,...

Viena labiausiai lankytojų pamėgtų vietų Mažojoje Lietuvoje atgijo naujam gyvenimui ir vėl laukia turistų

Viena labiausiai lankytojų pamėgtų vietų Rambyno regioniniame parke – Rambyno kraštovaizdžio...

Kalbino Daiva Žeimytė-Bilienė, parengė Laura Tarandaitė | D+

Dargis jau pranašauja valdančiųjų partijų ateitį: vienai iš jų nieko gero nežada (4)

„Sudėtinga“ ir „įtempta“ – tokiais epitetais dabartinę Ingridos Šimonytės Vyriausybės...