aA
Lengvas, skanus, organizmui naudingas ir maistingas avokadų pagardas – gvakamolė (guacamole) – puiki pirmoji pažintis su meksikietiška virtuve. Jį paruošti visai nesudėtinga, o žinant keletą gudrybių pamaloninti savo ar svečių gomurį bus dar paprasčiau. Kaip paruošti gerą gvakamolę, pranešime spaudai pataria Lukas Tranavičius, meksikietiško greitojo maisto restorano „No Forks“ įkūrėjas, kuris ir pats mėgsta suktis virtuvėje.
Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
© Rokas Jundulas

Pirmas žingsnis – tinkami avokadai

„Svarbu, kad avokadai būtų prinokę. Tai garantuoja, kad gvakamolė pavyks“, – sako L. Tranavičius.

Pasak jo, renkantis avokadą, pirmiausia, būtina atkreipti dėmesį į vaisiaus spalvą. Tinkamai prinokusio avokado odelės spalva – rusva. Prinokimo lygį galima nustatyti ir pagal tai, kokia spalva yra stiebelio vietoje. Žalia išduoda, kad vaisius dar neprinokęs, ruda – jog pernokęs, o štai gelsvi atspalviai reiškia, kad avokadas idealiausias vartoti.

Beje, tinkamai prinokęs avokadas yra švelniai minkštas, todėl turėtų pavykti jį šiek tiek suspausti pirštais.

Tiesa, L. Tranavičius pabrėžia, kad į Lietuvos parduotuves atkeliauja skirtingų rūšių avokadai, tad nustatyti jų gerumą kartais gali būti keblu. Pats paprasčiausias būdas atpažinti valgyti tinkamą vaisių, anot pašnekovo, – surasti ant jo užklijuotą lipduką su užrašu RTE arba „Ready to eat“ (liet. „Tinkamas valgyti“).

Sunokinti galima ir patiems

Net ir tuo atveju, jei prapjovę avokadą matote, kad jis dar visiškai žalias – ne bėda. Pasak L. Tranavičiaus, šiuos vaisius sunokinti namų sąlygomis visai nesudėtinga. Juos galima įdėti į rudo popieriaus maišelį kartu su bananu ar obuoliu ir laikyti kambario temperatūroje tol, kol suminkštės.

Pasak L. Tranavičiaus, tuo, kad parduotuvėse avokadai dažniausiai parduodami kietoki, nereikėtų stebėtis, mat šie vaisiai skinami nuo medžių tuomet, kai būna dar nesunokę.

Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
© Rokas Jundulas

Receptas ir ruošimo eiga

„Gvakamolės ruošimo procesas – greitas ir nesudėtingas. Nė neabejoju, kad kiekvienam įkandamas“, – sako L. Tranavičius ir dalijasi savo pamėgtu mažiau sutrintos gvakamolės receptu.

Ingredientai:

  • 5–6 prinokę avokadai
  • 1 gerai prinokęs pomidoras
  • 1 raudonasis svogūnas
  • 2 valgomieji šaukštai pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • žiupsnis druskos, pipirų ir saldžiosios paprikos
  • dviejų žaliųjų citrinų sultys
  • kelios šakelės šviežių kalendrų
  • 1 nedidelė Chalapos aitrioji paprika

Gaminimo eiga

  • Perpjaukite avokadus pusiau. Stuktelėkite peiliu į avokado kauliuką, kad ašmenys šiek tiek įsirėžtų, ir pasukite kauliuką 90 laipsnių kampu. Taip jį išimsite be jokio vargo. Tai padarę atskirkite avokado puseles nuo odelės ir sudėkite jas į dubenį.
  • Įpilkite alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir ant viršaus išspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Visko galite dėti pagal skonį, o po to grūstuve arba tiesiog rankomis sutrinkite, kol galiausiai bus vientisa, bet dar ne iki galo išmaišyta masė.
  • Tobulos gvakamolės konsistencijos, kaip sako L. Tranavičius, nėra. Kiekvienas atranda savąjį variantą. Vieniems patinka rupesnė, kurioje juntami avokadų gabalėliai, kiti mėgsta maišytuvu išplaktą gvakamolę.
  • Paskutinis žingsnis – suberti į dubenį smulkintą aitriąją papriką, svogūną, pomidorą ir kalendras. Ingredientus reikia išmaišyti šaukštu.
    Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
    © Rokas Jundulas

Žinoma, skaniausia gvakamolė yra šviežia, todėl ją reikėtų gaminti žinant, kad galėsite iškart ir mėgautis šiuo pagardu. Bet jeigu lieka kitai dienai, nesibaiminkite palikti šaldytuve.

„Išduosiu gudrybę – avokadų kauliukai padeda gvakamolę išlaikyti šviežią, įdėkite keletą jų, ir ši nerūgs“, – patarė L. Tranavičius ir pridūrė, kad jo restorane gvakamolę gaminti tenka bent penketą kartų per dieną, tad šis receptas ir su juo susijusios gudrybės yra puikiai žinomos bei išbandytos.

Su kuo valgyti?

Gvakamolė gali būti valgoma ne tik su kukurūzų traškučiais ar tako. Ji puikiai tinka ir prie kitų užkandžių. Dažnai derinama su salotomis, gali tapti gardžia užtepėle ant duonos ar skrebučių.

Šis pagardas vis labiau mėgstamas ir vis dažniau peržengia meksikietiškos virtuvės ribas bei patenka į Šiaurės Amerikos bei Europos kulinarijos akiratį.

Ir tai yra visiškai suprantama, pasak L. Tranavičiaus, gvakamolė yra ne tik skanus, bet ir sveikas pagardas. Avokaduose yra daug vitaminų (A, B, C ir E) ir gerųjų riebalų, kurie naudingi žmogaus organizmui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Aliejų žinovė apie populiariausių aliejų naudą: šiuo aliejumi rekomenduojama tepti net skaudančius raumenis (7)

Parduotuvių lentynose – gausybė skirtingų aliejaus rūšių. Šalia populiariųjų...

Rusnė Valatkaitė | D+

Šiuos ledus daugelis renkasi kaip sveikesnę alternatyvą, tačiau Vaida Kurpienė įspėja: jie yra blogiausi iš visų

Vasarą norisi vis gaivesnių desertų, todėl ledai atrodo puikus pasirinkimas atsigaivinti. Juk...

Profesorius paaiškino, kas nutinka organizme savaitę atsisakius laktozės (30)

Pastaraisiais metais pienas įvardijamas kaip produktas, kurį reikėtų vartoti kiek galima...

Gydytoja dietologė įvardijo maistingiausių kruopų penketuką ir paaiškino, kodėl šiame sąraše nėra ryžių (9)

Kruopos yra neatsiejama mūsų maisto raciono dalis. Tačiau ar kada susimąstėte ar gerai jas...

Paaiškino, kuo liofilizavimas skiriasi nuo mums jau žinomų džiovinimų būdų ir kokį pranašumą turi taip apdoroti produktai (9)

Nors liofilizavimas mūsų šalyje populiarėja ir daugelis tikriausiai jau yra matę parduotuvių...

Top naujienos

Profesorė Žvirblienė įspėjo, kas grėstų, jeigu į Lietuvą atklystų jau Europoje plintanti COVID-19 atmaina (113)

Po Europą pradėjusi plisti indiškoji delta koronaviruso atmaina , dar žinoma kaip B.1.617.2,...

Baltarusių žurnalistė per „interviu“ su Pratasevičiumi atviru tekstu pasakė: netikiu nė vienu žodžiu (6)

Pirmadienį Baltarusijos valdžios surengtoje spaudos konferencijoje netikėtai pasirodė ir...

Seimo vicepirmininkas – susirinkusiems į mitingą: linkiu visiems įkvėpti ramybės ir važiuoti namo reikalavimų įgyvendinti nežada (536)

Antradienį prie Seimo prasidėjo tris dienas truksiantis „Didžiojo Šeimos gynimo maršo“...

„Šeimų maršo“ organizatoriams – nemalonumai: policija pradėjo administracinę teiseną (1)

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato 3-iojo policijos komisariato pareigūnai, įvertinę...

Euro 2020 pilname stadione: Vengrija – Portugalija gyvai (55)

Europos futbolo čempionate startuoja didžiausią intrigą keliančios ir „mirtininkų“ vadinamos...

Savo hobius regione pavertė gaunamomis pajamomis: pasirinko kitokią veiklą nei kiti kaime gyvenantys žmonės (34)

Liepos Julijos džiaugsmas – žirgai, o Jono – parasparniai, štai apie tokius hobius ir darbus,...

Dėl Pravieniškių pareigūnų kaltės verslininkai susikrovė įspūdingą pelną (44)

Pravieniškių pataisos namai neteisingai apskaičiavo ir taikė palyginamąsias šilumos gamybos...

Latvija atsiveria: karantinuotis ir testuotis nereiks turintiems COVID pažymėjimą (1)

Latvijoje nuo birželio 16 dienos švelninami reikalavimai asmenims, atvykstantiems iš užsienio,...

Karantino laikotarpiu atsiradusį laisvą laiką mokytojas Saulius užpildo šamaniškų būgnų gaminimo terapija

„Balandis – žiauriausias mėnuo, skleidžiąs alyvas virš dykynės“ – ši T. S. Elioto...