Pirmas žingsnis – tinkami avokadai

„Svarbu, kad avokadai būtų prinokę. Tai garantuoja, kad gvakamolė pavyks“, – sako L. Tranavičius.

Pasak jo, renkantis avokadą, pirmiausia, būtina atkreipti dėmesį į vaisiaus spalvą. Tinkamai prinokusio avokado odelės spalva – rusva. Prinokimo lygį galima nustatyti ir pagal tai, kokia spalva yra stiebelio vietoje. Žalia išduoda, kad vaisius dar neprinokęs, ruda – jog pernokęs, o štai gelsvi atspalviai reiškia, kad avokadas idealiausias vartoti.

Beje, tinkamai prinokęs avokadas yra švelniai minkštas, todėl turėtų pavykti jį šiek tiek suspausti pirštais.

Tiesa, L. Tranavičius pabrėžia, kad į Lietuvos parduotuves atkeliauja skirtingų rūšių avokadai, tad nustatyti jų gerumą kartais gali būti keblu. Pats paprasčiausias būdas atpažinti valgyti tinkamą vaisių, anot pašnekovo, – surasti ant jo užklijuotą lipduką su užrašu RTE arba „Ready to eat“ (liet. „Tinkamas valgyti“).

Sunokinti galima ir patiems

Net ir tuo atveju, jei prapjovę avokadą matote, kad jis dar visiškai žalias – ne bėda. Pasak L. Tranavičiaus, šiuos vaisius sunokinti namų sąlygomis visai nesudėtinga. Juos galima įdėti į rudo popieriaus maišelį kartu su bananu ar obuoliu ir laikyti kambario temperatūroje tol, kol suminkštės.

Pasak L. Tranavičiaus, tuo, kad parduotuvėse avokadai dažniausiai parduodami kietoki, nereikėtų stebėtis, mat šie vaisiai skinami nuo medžių tuomet, kai būna dar nesunokę.

Receptas ir ruošimo eiga

„Gvakamolės ruošimo procesas – greitas ir nesudėtingas. Nė neabejoju, kad kiekvienam įkandamas“, – sako L. Tranavičius ir dalijasi savo pamėgtu mažiau sutrintos gvakamolės receptu.

Ingredientai:

  • 5–6 prinokę avokadai
  • 1 gerai prinokęs pomidoras
  • 1 raudonasis svogūnas
  • 2 valgomieji šaukštai pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • žiupsnis druskos, pipirų ir saldžiosios paprikos
  • dviejų žaliųjų citrinų sultys
  • kelios šakelės šviežių kalendrų
  • 1 nedidelė Chalapos aitrioji paprika

Gaminimo eiga

Žinoma, skaniausia gvakamolė yra šviežia, todėl ją reikėtų gaminti žinant, kad galėsite iškart ir mėgautis šiuo pagardu. Bet jeigu lieka kitai dienai, nesibaiminkite palikti šaldytuve.

„Išduosiu gudrybę – avokadų kauliukai padeda gvakamolę išlaikyti šviežią, įdėkite keletą jų, ir ši nerūgs“, – patarė L. Tranavičius ir pridūrė, kad jo restorane gvakamolę gaminti tenka bent penketą kartų per dieną, tad šis receptas ir su juo susijusios gudrybės yra puikiai žinomos bei išbandytos.

Su kuo valgyti?

Gvakamolė gali būti valgoma ne tik su kukurūzų traškučiais ar tako. Ji puikiai tinka ir prie kitų užkandžių. Dažnai derinama su salotomis, gali tapti gardžia užtepėle ant duonos ar skrebučių.

Šis pagardas vis labiau mėgstamas ir vis dažniau peržengia meksikietiškos virtuvės ribas bei patenka į Šiaurės Amerikos bei Europos kulinarijos akiratį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)