aA
Lengvas, skanus, organizmui naudingas ir maistingas avokadų pagardas – gvakamolė (guacamole) – puiki pirmoji pažintis su meksikietiška virtuve. Jį paruošti visai nesudėtinga, o žinant keletą gudrybių pamaloninti savo ar svečių gomurį bus dar paprasčiau. Kaip paruošti gerą gvakamolę, pranešime spaudai pataria Lukas Tranavičius, meksikietiško greitojo maisto restorano „No Forks“ įkūrėjas, kuris ir pats mėgsta suktis virtuvėje.
Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
© Rokas Jundulas

Pirmas žingsnis – tinkami avokadai

„Svarbu, kad avokadai būtų prinokę. Tai garantuoja, kad gvakamolė pavyks“, – sako L. Tranavičius.

Pasak jo, renkantis avokadą, pirmiausia, būtina atkreipti dėmesį į vaisiaus spalvą. Tinkamai prinokusio avokado odelės spalva – rusva. Prinokimo lygį galima nustatyti ir pagal tai, kokia spalva yra stiebelio vietoje. Žalia išduoda, kad vaisius dar neprinokęs, ruda – jog pernokęs, o štai gelsvi atspalviai reiškia, kad avokadas idealiausias vartoti.

Beje, tinkamai prinokęs avokadas yra švelniai minkštas, todėl turėtų pavykti jį šiek tiek suspausti pirštais.

Tiesa, L. Tranavičius pabrėžia, kad į Lietuvos parduotuves atkeliauja skirtingų rūšių avokadai, tad nustatyti jų gerumą kartais gali būti keblu. Pats paprasčiausias būdas atpažinti valgyti tinkamą vaisių, anot pašnekovo, – surasti ant jo užklijuotą lipduką su užrašu RTE arba „Ready to eat“ (liet. „Tinkamas valgyti“).

Sunokinti galima ir patiems

Net ir tuo atveju, jei prapjovę avokadą matote, kad jis dar visiškai žalias – ne bėda. Pasak L. Tranavičiaus, šiuos vaisius sunokinti namų sąlygomis visai nesudėtinga. Juos galima įdėti į rudo popieriaus maišelį kartu su bananu ar obuoliu ir laikyti kambario temperatūroje tol, kol suminkštės.

Pasak L. Tranavičiaus, tuo, kad parduotuvėse avokadai dažniausiai parduodami kietoki, nereikėtų stebėtis, mat šie vaisiai skinami nuo medžių tuomet, kai būna dar nesunokę.

Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
© Rokas Jundulas

Receptas ir ruošimo eiga

„Gvakamolės ruošimo procesas – greitas ir nesudėtingas. Nė neabejoju, kad kiekvienam įkandamas“, – sako L. Tranavičius ir dalijasi savo pamėgtu mažiau sutrintos gvakamolės receptu.

Ingredientai:

  • 5–6 prinokę avokadai
  • 1 gerai prinokęs pomidoras
  • 1 raudonasis svogūnas
  • 2 valgomieji šaukštai pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • žiupsnis druskos, pipirų ir saldžiosios paprikos
  • dviejų žaliųjų citrinų sultys
  • kelios šakelės šviežių kalendrų
  • 1 nedidelė Chalapos aitrioji paprika

Gaminimo eiga

  • Perpjaukite avokadus pusiau. Stuktelėkite peiliu į avokado kauliuką, kad ašmenys šiek tiek įsirėžtų, ir pasukite kauliuką 90 laipsnių kampu. Taip jį išimsite be jokio vargo. Tai padarę atskirkite avokado puseles nuo odelės ir sudėkite jas į dubenį.
  • Įpilkite alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir ant viršaus išspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Visko galite dėti pagal skonį, o po to grūstuve arba tiesiog rankomis sutrinkite, kol galiausiai bus vientisa, bet dar ne iki galo išmaišyta masė.
  • Tobulos gvakamolės konsistencijos, kaip sako L. Tranavičius, nėra. Kiekvienas atranda savąjį variantą. Vieniems patinka rupesnė, kurioje juntami avokadų gabalėliai, kiti mėgsta maišytuvu išplaktą gvakamolę.
  • Paskutinis žingsnis – suberti į dubenį smulkintą aitriąją papriką, svogūną, pomidorą ir kalendras. Ingredientus reikia išmaišyti šaukštu.
    Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
    © Rokas Jundulas

Žinoma, skaniausia gvakamolė yra šviežia, todėl ją reikėtų gaminti žinant, kad galėsite iškart ir mėgautis šiuo pagardu. Bet jeigu lieka kitai dienai, nesibaiminkite palikti šaldytuve.

„Išduosiu gudrybę – avokadų kauliukai padeda gvakamolę išlaikyti šviežią, įdėkite keletą jų, ir ši nerūgs“, – patarė L. Tranavičius ir pridūrė, kad jo restorane gvakamolę gaminti tenka bent penketą kartų per dieną, tad šis receptas ir su juo susijusios gudrybės yra puikiai žinomos bei išbandytos.

Su kuo valgyti?

Gvakamolė gali būti valgoma ne tik su kukurūzų traškučiais ar tako. Ji puikiai tinka ir prie kitų užkandžių. Dažnai derinama su salotomis, gali tapti gardžia užtepėle ant duonos ar skrebučių.

Šis pagardas vis labiau mėgstamas ir vis dažniau peržengia meksikietiškos virtuvės ribas bei patenka į Šiaurės Amerikos bei Europos kulinarijos akiratį.

Ir tai yra visiškai suprantama, pasak L. Tranavičiaus, gvakamolė yra ne tik skanus, bet ir sveikas pagardas. Avokaduose yra daug vitaminų (A, B, C ir E) ir gerųjų riebalų, kurie naudingi žmogaus organizmui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000
Rusnė Valatkaitė | D+

Vaida Kurpienė patarė, kaip sustabdyti svorio augimą po 50-ties: įvardijo daugelio daromą klaidą, dėl kurios kaupiasi riebalai

Dauguma žmonių įsitikinę, kad spartus svorio augimas su amžiumi – neišvengiamas procesas....

Mitybos specialistas išaiškino, kiek arbūzo galima suvalgyti per dieną ir kas gresia jo padauginus (2)

Vasara įsibėgėjo, o karščiai niekur nesitraukia, tad būtina valgyti vėsinančių produktų....

Karštis – tikras iššūkis duonai: kaip teisingai laikyti, kad nereikėtų išmesti? (12)

Duona – vienas pagrindinių lietuvių maisto produktų, tačiau karšta ir drėgna vasara –...

Rusnė Valatkaitė | D+

Vaida Kurpienė patarė, kaip atitolinti menopauzę ir sušvelninti jos simptomus (2)

Menopauzė (gr. meno – mėnesinės + pause – nutrūkimas) – tai moters mėnesinių ir...

Top naujienos

Migrantus policija galės uždaryti ir į areštines (9)

Neteisėtai Baltarusijos ir Lietuvos sieną kirtusius migrantus policija galės uždaryti ir į...

Paruošta automobilių taršos mokesčio skaičiuoklė: galima pasižiūrėti, kiek teks mokėti (223)

Aplinkos ministerija parengė Transporto priemonės taršos mokesčio skaičiuoklę, kuri, anot...

Tomas Janonis. Tai, kas vyksta draustiniuose, pavirto skandalu: turtuolių įžūlumas jau peržengė ribą (44)

Delfi paskelbus tyrimą, kad pajūrio draustiniuose nevaržomai veikiantys „juodieji...

Dzūkijos vaikų vasaros stovykloje trylikametei netikėtai prasidėjo gimdymas (45)

Vienoje iš Alytaus rajone veikiančių vaikų vasaros stovyklų trylikametei netikėtai prasidėjo...

Seimo komiteto vadovas: esant nepaprastajai padėčiai, sienos perėjimas būtų neįmanomas (84)

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto ( NSGK ) vadovas Laurynas Kasčiūnas sako, kad...

Skvernelis negaili kritikos valdžiai: jie sugeba kartoti 2009-ųjų klaidas ir sukelti visišką chaosą papildyta (526)

Seimo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis antradienį parlamente surengė spaudos konferenciją...

Josh Wingrove | D+

Po 6 savaičių ligoninėje pabudęs vyras negalėjo patikėti, kas su juo įvyko: deja, ši patirtis neįtikino net artimųjų matomas ryškus susipriešinimas COVID-19 atžvilgiu

Larry Krauckas pabudo nepažįstamoje ligoninėje, o data, įrašyta jo palatoje esančioje lentoje,...

Milda Matulaitytė-Feldhausen | D+

Nuodingasis lietuviškas kuklumas: jūs agresyviai ubagaujate pripažinimo ir komplimentų

„Oi, jau tas lietuviškasis kuklumas“,– sako Valė Janei, kai toji kukliai „papeikia“ savo...

Pasaulį nustebino 17-metė iš Aliaskos, nusivylusi Jefimova pasigedo žurnalistų dėmesio (53)

Olimpinių žaidynių debiutantė Lydia Jacoby prieš 100 m plaukimo krūtine finalą nebuvo laikoma...

Neramūs signalai – prie raudonųjų COVID-19 savivaldybių prisijungė ir Neringa (72)

Prie raudonųjų COVID-19 savivaldybių antradienį prisijungė ir Neringos savivaldybė . Tai rodo...