aA
Lengvas, skanus, organizmui naudingas ir maistingas avokadų pagardas – gvakamolė (guacamole) – puiki pirmoji pažintis su meksikietiška virtuve. Jį paruošti visai nesudėtinga, o žinant keletą gudrybių pamaloninti savo ar svečių gomurį bus dar paprasčiau. Kaip paruošti gerą gvakamolę, pranešime spaudai pataria Lukas Tranavičius, meksikietiško greitojo maisto restorano „No Forks“ įkūrėjas, kuris ir pats mėgsta suktis virtuvėje.
Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
© Rokas Jundulas

Pirmas žingsnis – tinkami avokadai

„Svarbu, kad avokadai būtų prinokę. Tai garantuoja, kad gvakamolė pavyks“, – sako L. Tranavičius.

Pasak jo, renkantis avokadą, pirmiausia, būtina atkreipti dėmesį į vaisiaus spalvą. Tinkamai prinokusio avokado odelės spalva – rusva. Prinokimo lygį galima nustatyti ir pagal tai, kokia spalva yra stiebelio vietoje. Žalia išduoda, kad vaisius dar neprinokęs, ruda – jog pernokęs, o štai gelsvi atspalviai reiškia, kad avokadas idealiausias vartoti.

Beje, tinkamai prinokęs avokadas yra švelniai minkštas, todėl turėtų pavykti jį šiek tiek suspausti pirštais.

Tiesa, L. Tranavičius pabrėžia, kad į Lietuvos parduotuves atkeliauja skirtingų rūšių avokadai, tad nustatyti jų gerumą kartais gali būti keblu. Pats paprasčiausias būdas atpažinti valgyti tinkamą vaisių, anot pašnekovo, – surasti ant jo užklijuotą lipduką su užrašu RTE arba „Ready to eat“ (liet. „Tinkamas valgyti“).

Sunokinti galima ir patiems

Net ir tuo atveju, jei prapjovę avokadą matote, kad jis dar visiškai žalias – ne bėda. Pasak L. Tranavičiaus, šiuos vaisius sunokinti namų sąlygomis visai nesudėtinga. Juos galima įdėti į rudo popieriaus maišelį kartu su bananu ar obuoliu ir laikyti kambario temperatūroje tol, kol suminkštės.

Pasak L. Tranavičiaus, tuo, kad parduotuvėse avokadai dažniausiai parduodami kietoki, nereikėtų stebėtis, mat šie vaisiai skinami nuo medžių tuomet, kai būna dar nesunokę.

Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
© Rokas Jundulas

Receptas ir ruošimo eiga

„Gvakamolės ruošimo procesas – greitas ir nesudėtingas. Nė neabejoju, kad kiekvienam įkandamas“, – sako L. Tranavičius ir dalijasi savo pamėgtu mažiau sutrintos gvakamolės receptu.

Ingredientai:

  • 5–6 prinokę avokadai
  • 1 gerai prinokęs pomidoras
  • 1 raudonasis svogūnas
  • 2 valgomieji šaukštai pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • žiupsnis druskos, pipirų ir saldžiosios paprikos
  • dviejų žaliųjų citrinų sultys
  • kelios šakelės šviežių kalendrų
  • 1 nedidelė Chalapos aitrioji paprika

Gaminimo eiga

  • Perpjaukite avokadus pusiau. Stuktelėkite peiliu į avokado kauliuką, kad ašmenys šiek tiek įsirėžtų, ir pasukite kauliuką 90 laipsnių kampu. Taip jį išimsite be jokio vargo. Tai padarę atskirkite avokado puseles nuo odelės ir sudėkite jas į dubenį.
  • Įpilkite alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir ant viršaus išspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Visko galite dėti pagal skonį, o po to grūstuve arba tiesiog rankomis sutrinkite, kol galiausiai bus vientisa, bet dar ne iki galo išmaišyta masė.
  • Tobulos gvakamolės konsistencijos, kaip sako L. Tranavičius, nėra. Kiekvienas atranda savąjį variantą. Vieniems patinka rupesnė, kurioje juntami avokadų gabalėliai, kiti mėgsta maišytuvu išplaktą gvakamolę.
  • Paskutinis žingsnis – suberti į dubenį smulkintą aitriąją papriką, svogūną, pomidorą ir kalendras. Ingredientus reikia išmaišyti šaukštu.
    Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
    © Rokas Jundulas

Žinoma, skaniausia gvakamolė yra šviežia, todėl ją reikėtų gaminti žinant, kad galėsite iškart ir mėgautis šiuo pagardu. Bet jeigu lieka kitai dienai, nesibaiminkite palikti šaldytuve.

„Išduosiu gudrybę – avokadų kauliukai padeda gvakamolę išlaikyti šviežią, įdėkite keletą jų, ir ši nerūgs“, – patarė L. Tranavičius ir pridūrė, kad jo restorane gvakamolę gaminti tenka bent penketą kartų per dieną, tad šis receptas ir su juo susijusios gudrybės yra puikiai žinomos bei išbandytos.

Su kuo valgyti?

Gvakamolė gali būti valgoma ne tik su kukurūzų traškučiais ar tako. Ji puikiai tinka ir prie kitų užkandžių. Dažnai derinama su salotomis, gali tapti gardžia užtepėle ant duonos ar skrebučių.

Šis pagardas vis labiau mėgstamas ir vis dažniau peržengia meksikietiškos virtuvės ribas bei patenka į Šiaurės Amerikos bei Europos kulinarijos akiratį.

Ir tai yra visiškai suprantama, pasak L. Tranavičiaus, gvakamolė yra ne tik skanus, bet ir sveikas pagardas. Avokaduose yra daug vitaminų (A, B, C ir E) ir gerųjų riebalų, kurie naudingi žmogaus organizmui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Tinkamai pasirinkus duoną, ji tampa tikru sveikatos šaltiniu: dietistė pasakė, kodėl nerekomenduoja valgyti kitų alternatyvų

Norintieji atsikratyti svorio ar tiesiog sveikiau maitintis iš mitybos raciono dažnai išbraukia...

Karštai vasaros dienai – gaivus gėrimas: pasidalino egzotišku receptu

Termometro stulpeliams vasarą pasiekus aukščiausią tašką, ieškome bet kokios atgaivos formos....

Daržovių konservavimo taisyklės: kaip gaminti, kur laikyti ir po kurio laiko konservai jau nuodingi? + daržovių mišrainės receptas

Prasidėjus gausiam daržovių derliui daugelis ne tik mėgaujasi šviežiomis gėrybėmis, bet ir...

3 paprastos taisyklės, kurių laikydamiesi pagaminsite pačius traškiausius konservuotus agurkėlius (1)

Raugintus ar marinuotus agurkėlius mėgsta daugelis. Visgi, norint ypatingo skonio ir traškumo...

Top naujienos

Valdžios sprendimas sudomino ir STT: svarbi paslauga gyventojams pabrango net 14 kartų (14)

Aplinkos ministerijai pakeitus statybos užbaigimo procedūras jos ne tik 14 kartų pabrango, bet ir...

„Perlo Energijos“ žlugimą nuspėjęs Raimondas Kuodis: yra visos sąlygos revoliucijai (34)

Apie tai, kad kai kurie nepriklausomi elektros tiekėjai gali pasinaudoti bankrotu ekonomistas...

Rusija nebesirenka, ką žudyti: nauji grasinimai – grėsmė visai Europai

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar karta ragina Rusijos pajėgas pasitraukti, o...

Karas Ukrainoje. Rusijai – juoda naktis: sprogimai griaudėjo ir Kryme, ir jos pačios teritorijoje Rusija evakavo dvi gyvenvietes

Yra kelios galimos sprogimų Rusijos okupuotame Kryme priežastys, tačiau sprogimų šaltinis...

Po smūgių bazėms Kryme neliko Medvedevo grasinimų apie „teismo dieną“ (2)

Prieš mėnesį buvęs Kremliaus vadovas Dmitrijus Medvedevas švaistėsi grasinimais apie „teismo...

Ukrainietė išslydus bronzai nevaldė įtūžio, karūnos netekusi pasaulio čempionė patyrė kraujotakos kolapsą

Europos lengvosios atletikos čempionate įspūdingų emocijų pažėrė ketvirtadienio kovos dėl...

Paulius Gritėnas. Kantrybės mūšis prieš Rusiją vakarietiškame laikinumo pasaulyje

Pirmosiomis karo savaitėmis buvo daug visiškai pateisinamos paguodos, tikintis greito sprendimo,...

Skvernelis: Survilos tapimas viceministru parodo, kad URM yra didžiulė bėda (3)

Ekspremjeras Saulius Skvernelis teigia, kad pokyčiai užsienio reikalų ministro Gabrieliaus...