aA
Lengvas, skanus, organizmui naudingas ir maistingas avokadų pagardas – gvakamolė (guacamole) – puiki pirmoji pažintis su meksikietiška virtuve. Jį paruošti visai nesudėtinga, o žinant keletą gudrybių pamaloninti savo ar svečių gomurį bus dar paprasčiau. Kaip paruošti gerą gvakamolę, pranešime spaudai pataria Lukas Tranavičius, meksikietiško greitojo maisto restorano „No Forks“ įkūrėjas, kuris ir pats mėgsta suktis virtuvėje.
Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
© Rokas Jundulas

Pirmas žingsnis – tinkami avokadai

„Svarbu, kad avokadai būtų prinokę. Tai garantuoja, kad gvakamolė pavyks“, – sako L. Tranavičius.

Pasak jo, renkantis avokadą, pirmiausia, būtina atkreipti dėmesį į vaisiaus spalvą. Tinkamai prinokusio avokado odelės spalva – rusva. Prinokimo lygį galima nustatyti ir pagal tai, kokia spalva yra stiebelio vietoje. Žalia išduoda, kad vaisius dar neprinokęs, ruda – jog pernokęs, o štai gelsvi atspalviai reiškia, kad avokadas idealiausias vartoti.

Beje, tinkamai prinokęs avokadas yra švelniai minkštas, todėl turėtų pavykti jį šiek tiek suspausti pirštais.

Tiesa, L. Tranavičius pabrėžia, kad į Lietuvos parduotuves atkeliauja skirtingų rūšių avokadai, tad nustatyti jų gerumą kartais gali būti keblu. Pats paprasčiausias būdas atpažinti valgyti tinkamą vaisių, anot pašnekovo, – surasti ant jo užklijuotą lipduką su užrašu RTE arba „Ready to eat“ (liet. „Tinkamas valgyti“).

Sunokinti galima ir patiems

Net ir tuo atveju, jei prapjovę avokadą matote, kad jis dar visiškai žalias – ne bėda. Pasak L. Tranavičiaus, šiuos vaisius sunokinti namų sąlygomis visai nesudėtinga. Juos galima įdėti į rudo popieriaus maišelį kartu su bananu ar obuoliu ir laikyti kambario temperatūroje tol, kol suminkštės.

Pasak L. Tranavičiaus, tuo, kad parduotuvėse avokadai dažniausiai parduodami kietoki, nereikėtų stebėtis, mat šie vaisiai skinami nuo medžių tuomet, kai būna dar nesunokę.

Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
© Rokas Jundulas

Receptas ir ruošimo eiga

„Gvakamolės ruošimo procesas – greitas ir nesudėtingas. Nė neabejoju, kad kiekvienam įkandamas“, – sako L. Tranavičius ir dalijasi savo pamėgtu mažiau sutrintos gvakamolės receptu.

Ingredientai:

  • 5–6 prinokę avokadai
  • 1 gerai prinokęs pomidoras
  • 1 raudonasis svogūnas
  • 2 valgomieji šaukštai pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • žiupsnis druskos, pipirų ir saldžiosios paprikos
  • dviejų žaliųjų citrinų sultys
  • kelios šakelės šviežių kalendrų
  • 1 nedidelė Chalapos aitrioji paprika

Gaminimo eiga

  • Perpjaukite avokadus pusiau. Stuktelėkite peiliu į avokado kauliuką, kad ašmenys šiek tiek įsirėžtų, ir pasukite kauliuką 90 laipsnių kampu. Taip jį išimsite be jokio vargo. Tai padarę atskirkite avokado puseles nuo odelės ir sudėkite jas į dubenį.
  • Įpilkite alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir ant viršaus išspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Visko galite dėti pagal skonį, o po to grūstuve arba tiesiog rankomis sutrinkite, kol galiausiai bus vientisa, bet dar ne iki galo išmaišyta masė.
  • Tobulos gvakamolės konsistencijos, kaip sako L. Tranavičius, nėra. Kiekvienas atranda savąjį variantą. Vieniems patinka rupesnė, kurioje juntami avokadų gabalėliai, kiti mėgsta maišytuvu išplaktą gvakamolę.
  • Paskutinis žingsnis – suberti į dubenį smulkintą aitriąją papriką, svogūną, pomidorą ir kalendras. Ingredientus reikia išmaišyti šaukštu.
    Meksikietiškos virtuvės žvaigždė – gvakamolė: patarė, kaip išsirinkti tinkamus avokadus
    © Rokas Jundulas

Žinoma, skaniausia gvakamolė yra šviežia, todėl ją reikėtų gaminti žinant, kad galėsite iškart ir mėgautis šiuo pagardu. Bet jeigu lieka kitai dienai, nesibaiminkite palikti šaldytuve.

„Išduosiu gudrybę – avokadų kauliukai padeda gvakamolę išlaikyti šviežią, įdėkite keletą jų, ir ši nerūgs“, – patarė L. Tranavičius ir pridūrė, kad jo restorane gvakamolę gaminti tenka bent penketą kartų per dieną, tad šis receptas ir su juo susijusios gudrybės yra puikiai žinomos bei išbandytos.

Su kuo valgyti?

Gvakamolė gali būti valgoma ne tik su kukurūzų traškučiais ar tako. Ji puikiai tinka ir prie kitų užkandžių. Dažnai derinama su salotomis, gali tapti gardžia užtepėle ant duonos ar skrebučių.

Šis pagardas vis labiau mėgstamas ir vis dažniau peržengia meksikietiškos virtuvės ribas bei patenka į Šiaurės Amerikos bei Europos kulinarijos akiratį.

Ir tai yra visiškai suprantama, pasak L. Tranavičiaus, gvakamolė yra ne tik skanus, bet ir sveikas pagardas. Avokaduose yra daug vitaminų (A, B, C ir E) ir gerųjų riebalų, kurie naudingi žmogaus organizmui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Maisto technologė žingsnis po žingsnio paaiškino, kaip planuoti kassavaitinį meniu: valgysite skaniai, sutaupysite laiko ir pinigų (1)

Vis labiau populiarėjantis savaitės meniu planavimas yra puiki priemonė ne tik sveikiau...

Maisto pakavimo gudrybės: ką reikėtų žinoti perkant traškučių, mėsos ar sūrio pakuotes, pripildytas dujų? (2)

Kai vis labiau rūpinamės maisto kokybe ir šviežumu, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į patį...

Išdavė penkias traškių marinuotų agurkėlių paslaptis: nuo šiol gaminsite tik taip (12)

Vasarai įpusėjus vis dažniau pradedame galvoti apie konservuotų daržovių atsargas. Šiuo metu,...

Rusnė Valatkaitė | D+

Ar įmanoma gauti pakankamai baltymų nevalgant mėsos? Vaida Kurpienė pateikė savo verdiktą

Ar tikrai žinote, ką ir kada reikėtų valgyti, kad gautumėte pakankamą kiekį baltymų ? Ir ar...

Top naujienos

Roma Macijauskaitė | D+

Tikina, kad namuose pagamintas gėrimas tvarko virškinimą, gerina lytinį pajėgumą ir per 10 minučių padeda atsigauti po audringo vakarėlio

Sveiko maisto kūrėju save vadinantis Andrius Vilkas (39 m.) vasarą muzikos festivaliuose lankosi ne...

Lietuvoje pastebėta keista tendencija: padaugėjo žiemą plintančios infekcijos atvejų (35)

Prieš keletą savaičių Didžiojoje Britanijoje buvo fiksuotas netikėtas noroviruso protrūkis...

Klimatalogas įvardijo, kas mūsų laukia rugpjūtį: kaitra nesugrįš, lietūs bus labai netolygūs (24)

Lietuvoje prasidėjo paskutinis vasaros mėnuo, o po rekordinių liepos karščių , atrodo, jau...

Keistas tvarstis pakaušyje užminė naują mįslę dėl Kim Jong Uno (53)

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pastarosiomis dienomis viešumoje pasirodo su kelių...

Apsidairykite, ar jūsų namuose nėra šių nereikalingų ir neskoningų daiktų: buvo tikima, kad jie neva pritraukia negandas (36)

Sakoma, kad namų ūkio gerovei įtakos turi ne tik patys namai , bet ir daiktai, kurie juose yra....

Papietavusi prie ežero išsižiojo: atostogos tai atostogos, bet kokia kainytė! (122)

Paprastai aš nelinkusi burbuliuoti dėl kainų, ypač kai poilsiauju. Atostogos tam ir yra, kad...

Kodėl po seksualinių santykių peršti makštį ir kaip to išvengti (2)

Makšties perštėjimas, skausmas po seksualinių santykių – gana dažnas reiškinys, teigia...

40+ moterys: kirptis trumpai ar išlaikyti ilgus plaukus?

Nuo senų senovės įvairiose kultūrose buvo tikima, kad ilgi plaukai turi magiškų galių ir yra...

Prievartautoją po dešimtmečių padėjo išaiškinti dukters DNR: teismas skyrė 11 metų laisvės atėmimo bausmę

Jungtinės Karalystės teismas antradienį skyrė 11 metų laisvės atėmimo bausmę...