aA
Įsivaizduokite įprastą darbo savaitės dieną: sunkią, varginančią, neretai pilką, kaip tas įkyrėjęs lietuviškas dangus – be saulės spindulio ir šilumos. Kas galėtų tokią dieną pataisyti? Niekas kitas, o tik traškus, sultingas, Viduržemio jūros žolelėmis kvepiantis, spalvingomis sodo gėrybėmis puoštas lašišos kepsnys.
Lašišos kepsnys
Lašišos kepsnys
© DELFI / Modesta Meškė

Taigi, vieną įprastą dieną vyras nustebino paruošęs vėlyvą (vidurnakčio) vakarienę, kokios net nesitikėjau. Vos pradėjus gaminti, nosį tuoj pat paglostė nepamirštami aromatai – citrinos, šviežios, kvapnios žolelės... Iš orkaitės ėmė garuoti besitroškinančių daržovių kvapai, keptuvėje jau čirškėjo šviežia, prieskoniais pagardinta lašiša. Kai pamačiau vaizdą lėkštėje, likau apžavėta, o kvapų ir skonių patyrimai – pasakiški ir net nenusakomi. Tai reikia užuosti ir paragauti patiems.

Kaip sakė vyras, šis patiekalas nėra itin sudėtingas, tačiau – tik žinantiems ką ir kaip daryti bei turintiems įkvėpimo. Be to, toks patiekalas kuo puikiausiai tiktų ir ruošiantiems šventinę vakarienę. Tad jei trūksta idėjų, ką skanaus paruošti Naujųjų metų vakare, galite pamėginkite pasigaminti šį patiekalą.

Traški ir sultinga, Viduržemio jūros įkvėpta, lašiša su orkaitėje keptomis daržovėmis ir šviežiomis žolelėmis.

Šiam patiekalui jums reikės:

lašišos didkepsnių 2-3 cm storio (kiekis pagal poreikį);
1-2 ekologiškų citrinų (tarkuotų žievelių ir sulčių);
1-2 raudonos saldžios paprikos;
3-4 bulvių;
1-2 morkų;
cukinijos;
baklažano;
šviežių lapelių – sultenių, špinatų, gražgarščių;
šviežių citrininių čiobrelių;
šakelės šviežių ir džiovintų rozmarinų;
druskos ir pipirų,
ypač tyro alyvuogių aliejaus,
balzaminio Modenos acto,
sviesto.

Ekologiškos citrinos tarkuotos žievelės
Ekologiškos citrinos tarkuotos žievelės
© DELFI / Modesta Meškė
Lašišos kepsnio marinatas
Lašišos kepsnio marinatas
© DELFI / Modesta Meškė

Paruošimas

Pasiruoškite marinatą žuviai: susmulkinkite šviežius čiobrelius ir rozmarinus, sutarkuokite vienos citrinos žievelę, įpilkite ypač tyro alyvuogių aliejaus ir šiek tiek balzaminio Modenos acto, išspauskite citrinos sulčių, pabarstykite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite nedideliame inde, apipilkite ir įtrinkite marinatu lašišos didkepsnius ir palikite šiek tiek pasimarinuoti. Kol žuvis ilsėsis prieš kelionę į keptuvę, imkite ruošti daržoves.

Lašišos kepsnys
Lašišos kepsnys
© DELFI / Modesta Meškė
Lašišos kepsnys
Lašišos kepsnys
© DELFI / Modesta Meškė

Skiltelėmis supjaustykite bulves (jei šviežios – galite kepti su lupenomis, taip atrodys dar gražiau ir bus gardžiau), juostelėmis supjaustykite morkas ir saldžiąsias paprikas, griežinėliais – cukinijas ir baklažanus.

Paprikos, baklažanas ir cukinija
Paprikos, baklažanas ir cukinija
© DELFI / Modesta Meškė
Orkaitėje keptos daržovės
Orkaitėje keptos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė

Daržoves išdėliokite ant skardos patiesto kepimo popieriaus, pašlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi, pabarstykite pipirais ir druska, užberkite smulkinto rozmarino. Prieš pašaudami į orkaitę, daržoves uždenkite kitu kepimo popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus ir pašaukite daržoves. Po maždaug 20 minučių nuimkite viršutinį popierių, įjunkite orkaitės ventiliatoriaus funkciją ir leiskite daržovėms gražiai paruduoti, apskrusti – užteks maždaug 10-15 minučių.

Kai daržovės jau bus beveik iškepusios, gerai įkaitinkite keptuvę, įpilkite ypač tyro alyvuogių aliejaus, palaukite, aliejus įkais.

Į vidurį keptuvės švelniai įdėkite lašišos kepsnius. Abi puses kepkite 3-4 minutes, kol gražiai apskrus. Švelniai suėmus kepsnį žnyplėmis, galima paskrudinti ir lašišos odeles – palaikyti paverstą ant šonų. Tik neperkepkite žuvies – taip lašiša liks traški, sultinga ir neišsausėjusi.

Lašišos kepsnys
Lašišos kepsnys
© DELFI / Modesta Meškė

Iškeptus lašišos kepsnius įtrinkite trupučiu sviesto.

Į lėkštę įdėkite sumaišytas sultenes, gražgarstes ir špinatus, pašlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi ir balzaminiu Modenos actu. Švelniai įdėkite traškų ir lašišos didkepsnį, šalia patiekite orkaitėje iškeptas bulves, morkas, paprikas, cukinijas ir baklažanus.

Papuoškite kepsnį šviežio čiobrelio ar rozmarino šakele.

Skanaus ir kvapnaus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Išdavė penkias traškių marinuotų agurkėlių paslaptis: nuo šiol gaminsite tik taip (10)

Vasarai įpusėjus vis dažniau pradedame galvoti apie konservuotų daržovių atsargas. Šiuo metu,...

Rusnė Valatkaitė | D+

Ar įmanoma gauti pakankamai baltymų nevalgant mėsos? Vaida Kurpienė pateikė savo verdiktą

Ar tikrai žinote, ką ir kada reikėtų valgyti, kad gautumėte pakankamą kiekį baltymų ? Ir ar...

Žiemą sau tikrai padėkosite: trys lietuviškų kaulavaisių panaudojimo būdai (1)

Lietuviai vis dažniau savo pirkinių krepšelius papildo ne tik egzotiškais vaisiais, bet ir...

Atsibodo gaminti tuos pačius patiekalus? Dietistė Indrė Trusovė patarė, kaip paįvairinti savo meniu (2)

Pandemija įnešė pokyčių į kiekvieną gyvenimo sferą, virtuvė – ne išimtis. 3 iš 5...

Top naujienos

Kasčiūnas: tarnybos įpareigotos neteisėtus migrantus nedelsiant grąžinti į Baltarusijos teritoriją papildyta 21:53 (596)

Šiandien valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovė Agnė Bilotaitė priėmė...

Profesorius Čaplinskas: delta atmainos virusas dauginasi kitaip nei prieš tai plitusių (96)

Sergamumo koronavirusu padėtis šalyje blogėja. Kasdien skelbiami vis didesni naujai...

Karolis Kasperas | D+

Hitlerio vaikai: neapykantos tradicijas skiepijo nuo 10 metų, o nepaklūstančius siuntė į „perauklėjimo“ stovyklas

Yra sakoma – tradicijos perduodamos iš kartos į kartą. Adolfas Hitleris taip pat nusprendė...

Karbauskis: Landsbergis turi važiuoti pas Nausėdą ir neišeiti, kol nesusitars (503)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis sako, jog...

Prienų rajone – įspūdingas nuosavas pomidorų ūkis: augina kelis šimtus skirtingų jų veislių (3)

300 skirtingų pomidorų veislių – tiek šiemet savo pomidorų ūkyje jų augina agronomė ir...

Eskedar Maštavičienė: jei didžioji dalis nelegalių migrantų liktų Lietuvoje – jie taptų legaliais gyventojais (952)

14 metų Lietuvoje gyvenanti ir Lietuvos pilietybę turinti pabėgėlė iš Etiopijos Eskedar...

Šių specialistų trūkumas garantuoja, kad darbą tikrai gausite: jokių viršvalandžių ir vidutinis 2000 eurų atlyginimas (10)

Ar pamenate, kai jūsų klausdavo, kuo norėsite būti užaugę? Ką darėte, kai atėjo laikas...

Liūdnai pagarsėjusių diktatorių meniu: dėl kokių priežasčių jie sau neleido kulinarinių įmantrybių

Anaiptol ne iš gerosios pusės pagarsėję XX a. politikos veikėjai galėjo mėgautis išskirtine...