aA
Vidutiniškai vos keli iš šimto pasaulio vaikų per dieną suvalgo pakankamą kiekį daržovių. Dėl svarbių maistinių medžiagų stygiaus vaikų imuninė sistema tampa mažiau atspari įvairiems virusams, ligoms, jie nesijaučia pakankamai stiprūs. Vietoje to, vaikai mieliau valgo tai, kas įvilkta į gražią pakuotę ir turi patrauklią išvaizdą, nors yra nesveika. Vis dėlto tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė Eglė Juzumas teigia, kad tai galima pakeisti keliais paprastais žingsniais.
Eglė Juzumas ir jos receptai
Eglė Juzumas ir jos receptai
© Asmeninio albumo nuotr.

„Daržovės nėra kažkas tokio, ką reikėtų prisiversti pamėgti, jos – neatsiejama ir labai svarbi tiek vaikų, tiek suaugusiųjų raciono dalis, kuri dar ir yra labai skani. Tokiu principu vadovaujuosi ruošdama tiek maistą sau, tiek visai šeimai“, – teigia E. Juzumas, drauge su elektronine prekių parduotuve „Barbora“ skatinanti valgyti sveikai ir skaniai.

Pasaulio sveikatos organizacija suaugusiam žmogui rekomenduoja per dieną suvalgyti apie 400 g daržovių. Nors atrodo, kad vaikams toks kiekis gali būti per didelis, anot specialistų, tokias pat normas galima drąsiai taikyti ir jiems, nes augančiam vaikų organizmui reikia kuo daugiau naudingų maistinių medžiagų. Vertinant standartinį pirkėjo krepšelį, „Barboros“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė sako, kad daržovės yra vienos paklausiausių prekių.

Vaikai valgo
Vaikai valgo
© Vida Press

„Matome, kad lietuviai į savo mitybą įtraukia nemažai daržovių. Populiariausios – augančios ir Lietuvoje, pavyzdžiui, agurkai, pomidorai, morkos, saldžiosios paprikos, svogūnai. Jos patenka į dažniausiai perkamų prekių dešimtuką. Tikimės, kad Eglės patarimai padės tėvams vaikų mitybą padaryti dar sveikesnę ir maistingesnę“, – teigia J. Gižaitė-Tulabienė.

Vaikų dažnai nevilioja ne pačios daržovės, o netinkamas jų paruošimo būdas – pervirusios, nemalonaus kvapo, spalvos ar skonio. Anot E. Juzumas, kad taip nenutiktų, tėvai turėtų maistą ruošti taip, kad ir patiems jis būtų patrauklus bei keltų apetitą.

„Maistą savo vaikui ruošiu taip, kaip norėčiau jį valgyti pati – kepu orkaitėje ar greitai apkepinu karštoje keptuvėje, kad karamelizuotųsi, trumpai apverdu garuose, pagardinu žiupsneliu druskos, naudoju daug šviežių prieskoninių žalumynų ir natūralių prieskonių bei stengiuosi subalansuoti skonius rūgštele“, – paslaptį atskleidžia tinklaraštininkė.

Patarimai, padėsiantys vaikams pamėgti daržoves

Nuo pat pirmų dienų, kai vaikas pradeda valgyti tikrą maistą, daržovės turėtų tapti neatsiejama valgiaraščio dalimi. E. Juzumas teigia, kad vaiką pratinti prie daržovių reikia įvairiausiais būdais – įtraukiant jį į kasdienę maisto ruošą, taip pat drauge apsiperkant, vėliau daržoves nuplaunant, ragaujant ir ruošiant patiekalą.

Eglė Juzumas su sūnumi
Eglė Juzumas su sūnumi
© Asmeninio albumo nuotr.

Tinklaraštininkė pateikia keletą paprastų patarimų, padėsiančių vaikams lengviau pamėgti daržoves:

  • Įtraukite daržoves į kasdienius žaidimus – žaiskite valgio gaminimą su medinėmis ar pliušinėmis daržovėmis, žaiskite turgų, parduotuvę ir pan. Skaitydami knygeles atkreipkite dėmesį, jei herojus valgo daržoves, augina jas sode, perka ir pan.
  • Jei apsiperkate internetu, daržoves rinkitės kartu, leiskite vaikui įdėti jas į krepšelį, o kurjeriui pristačius prekes – padėti iškraustyti maišus ir sudėti daržoves į šaldytuvą.
  • Gaminant valgyti, vaikas gali išimti daržoves iš šaldytuvo, padėti jas nuplauti, jei reikia – nuskusti. Švariai nuplautas daržoves galima paragauti, aptarti skonį, spalvą, kvapą, tekstūrą. Proceso metu su vaiku kalbėkite apie tai, kuo daržovės mums naudingos ir kodėl kasdieniame valgiaraštyje turėtų būti kuo įvairesnių spalvų daržovių. Įdėję darbo ir savo rankomis prisilietę prie patiekalo gamybos, vaikai daug noriau ir atviriau ragauja tai, kas lėkštėje.
  • Jei yra galimybė užsiauginti savo daržovių sode, darže ar balkone, būtinai taip ir padarykite. Tai padės vaikui suprasti procesą, iš kur atkeliauja daržovės, kaip jos auga, kiek reikia įdėti priežiūros ir darbo, koks skanus bei saldus tas didelio ir kruopštaus, pastangų reikalaujančio darbo vaisius. Jei sodo ar daržo neturite, galite išbandyti sėklų daiginimą ar prieskonių auginimą ant palangės.
  • Valgykite daržoves patys. Vaikai geriausiai mokosi matydami pavyzdį – tiek gerą, tiek nelabai. Valgymo įpročiai taip pat susiformuoja prie bendro stalo, todėl jei siekiate, kad vaikai valgytų daržoves, užkrėskite juos geru pavyzdžiu ir valgykite patys tai, ką norėtumėte, jog valgytų jūsų vaikai. Įvairūs tyrimai rodo, kad, visai šeimai valgant kartu, pastebimai padidėja suvartojamų vaisių ir daržovių kiekis.

Kaip gaminti daržoves, kad jų norėtų vaikai

Vaikams didelį įspūdį daro vizualumas. Neretai vaikai renkasi ir patiekalus ar produktus pagal jų išvaizdą. Todėl, gaminant daržoves namuose, verta pagalvoti, kaip jas patiekti patraukliai.

„Vaikai, kaip ir suaugusieji, turi savo skonį ir nuomonę. Vienam patiks šviežios daržovės, supjaustytos šiaudeliais, patiektos su kokiu nors pagardu, pvz., humusu, gvakamole, jogurto padažu, kitam skanesnės bus orkaitėje su alyvuogių aliejumi keptos daržovės, patiektos apibarsčius tarkuotu sūriu“, – sako E.Juzumas.

Eglės Juzumas receptai
Eglės Juzumas receptai
© Asmeninio albumo nuotr.

Tinklaraštininkė nepritaria taktikai slėpti daržoves patiekale ir vaikui meluoti, kad ten nėra, pavyzdžiui, jo nemėgstamo brokolio ar pomidoro. Tačiau apie įvairią formą, kaip galima pateikti daržoves subtiliai, pagalvoti verta.

„Garuose virtas cukinijas ir brokolius sutrinkite su bazilikų pesto ir sumaišykite su makaronais, į ruošiamų kukulių masę įtarkuokite morką, cukiniją, saldžią bulvę, bulvių košę ruoškite su kitomis daržovėmis (saliero šaknimi, pastarnokais, žiediniu kopūstu, brokoliu), santykiu 1:1. Taip pat virkite įvairiausių daržovių trintas sriubas, vasarą išbandykite gaspačą. Į keksiukų tešlą įmaišykite tarkuotų morkų, burokėlių, saldžių bulvių ar moliūgų tyrės – suteiks saldumo, tarkuotos cukinijos – drėgnumo ir purumo, į vaisių kokteilį įdėkite avokado ar saują šaldytų žiedinių kopūstų – suteiks kokteiliui kreminės tekstūros ir vitaminų. Laukiantiems vakarienės pasiūlykite šviežių daržovių – morkų, agurkų, paprikų, salierų – šiaudelių su mėgstamu pagardu“, – vardija daugybę receptų su savo sūnumi išbandžiusi E. Juzumas.

Anot moters, racionalus daržovių vartojimas turi tapti ne tik vaiko, bet ir visos šeimos gyvenimo būdu.

„Nebandykite įtikinti savo vaiko, kad jis būtinai turi suvalgyti visas daržoves, jei nori būti sveikas ir stiprus. Duokite laiko, leiskite ragauti, pažinti ir pamėgti pačiam. Svarbiausia – užtikrinti daržovių įvairovę ir įvairius patiekimo būdus bei nepamiršti, kad tai – ne trumpalaikis projektas, o visos šeimos gyvenimo būdas“, – teigia „Barboros“ ambasadorė.

Eglės Juzumas receptai
Eglės Juzumas receptai
© Asmeninio albumo nuotr.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
3.0000
Rusnė Valatkaitė | D+

Maistinės kandys virtuvėje? Jų atsikratyti padės natūrali priemonė, randama kiekvieno namuose (2)

Maistinės kandys – vieni dažniausiai namuose aptinkamų vabzdžių , į namus patenkantys su...

Virtuvės šefas dalijasi patarimais, kaip gaminti paprasčiau ir sveikiau (3)

Pristatome straipsnių ciklą „ Delfi TV virtuvė drauge su Mantinga“, kuriame ne tik rasite...

Žvarbiam rudens vakarui – trinta sriuba: 4 gudrybės, kurios pravers kiekvienam šio patiekalo mėgėjui (2)

Orams vis labiau vėstant norisi naminio, šilto maisto . O kas vėsiais ir tamsiais rudens...

Išmesti neverta: štai, ką galite pasigaminti iš skaptuoto moliūgo likučių

Ant nosies kabant Helovinui , vis daugiau šalies gyventojų leidžiasi į kūrybinių eksperimentų...

9 maisto produktai, kurie gali sustiprinti imunitetą ir 3 produktai, kurie gali jį susilpninti (1)

Sveika mityba gali padėti sustiprinti imunitetą ir atbaidyti įvairias ligas. Štai devyni...

Top naujienos

Po naujausių pranešimų apie Kinijos karinius pajėgumus – nerimas JAV: neturime žalio supratimo, kaip jiems tai pavyko (198)

Spalio 16 d. britų laikraštis „The Financial Times“ (FT) pranešė, kad Kinija išbandė...

Automobilių pramonės krizė kirto ir lietuvių gamintojams: darbuotojai – vėl prastovose (8)

Europoje viena po kitos užsidaro automobilių gamyklos , nuolat girdime apie lustų , žaliavų ir...

Per naktinį reidą įkliuvęs neblaivus vairuotojas kaltino burnos skalavimo skystį (4)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Vilniaus kelių policija vėl surengė reidą . Įkliuvę...

Karštus nuotykius išdavė feisbukas: 15-metė tapo motina, vaiko tėvas – nuteistasis (82)

Dvidešimtmečio vilniečio naktinės linksmybės su penkiolikmete mergina baigėsi ne taip, kaip...

Pavojingą bakteriją turi kone kas trečias – kol žmogus nieko nejaučia, kiti sėkmingai užsikrečia (61)

„Epidemijos ir pandemijos prasideda ir baigiasi, vienintelė tuberkuliozė yra amžina“, –...

Tokių vaizdų Lietuva nematė jau seniai: podiumu žingsniavo ir pusnuogiai, ir apsirengę (132)

Ryškiausias mados įvykis Lietuvoje – „ Mados infekcija “, vienam vakarui atvėrė buvusio...

Vytautė Merkytė | D+

Po baisiausios visų laikų aviacijos katastrofos Tenerifėje pritrūko karstų: iš pradžių niekas nesuvokė, kaip ant pakilimo tako galėjo susidurti du lėktuvai (3)

Kanarų salos yra pamilta lietuvių ir kitų europiečių atostogų vieta. Dar prieš pandemiją...

Į ringą grįžęs Maslobojevas po atkaklios kovos įveikė Abeną (62)

Po daugiau nei metų pertraukos į profesionalų ringą grįžęs pasaulio kikbokso čempionas...

Agnė Kulitaitė: mane apsvaigino ir išprievartavo. Mano istorija – viena iš milijono? (121)

Rugpjūčio mėn. „Delfi Plius“ publikuotas Agnės Kulitaitės tekstas su skausmingomis moterų...