„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene patarė, kaip pasigaminti pačią skaniausią naminę girą. Sužinosite, kodėl giros nereikėtų laikyti plastikinėse talpose? Kada reikėtų dėti razinas ir ar jos būtinos giros gamyboje. Be to, išgirsite daug naudingų patarimų ir receptų: tiek tradicinių, tiek neįprastų (giros iš kmynų ar pasukų).

Per kiek laiko pagaminama gira?

Po paros pastovėjusią girą jau galima gerti. Kadangi namuose gaminant nėra naudojami jokie konservantai, girą reikėtų suvartoti per 2–4 dienas nuo gaminimo.

Jei paragaujate giros ir ji jums atrodo per rūgšti, galite papildomai įdėti cukraus. Taip pat galima įdėti medaus kelis šaukštus. Į girą galite įdėti razinų arba kmynų.

Naminė gira

Kokių ingredientų prireiks gaminant skaniąją girą?

Pagrindinis ingredientas tradicinei girai yra duona, žinoma, jei gaminsite kitokią girą, gali prireikti kitokių produktų. Duona turėtų būti juoda ir kuo ją labiau paskrudinsite, tuo gira bus tamsesnė ir rūgštesnė. Tada reikės virinto vandens, bet atvėsinto iki 70 °C, nes kai užpilame duoną karštu vandeniu, vyksta šalinimo procesas ir visi aromatai išeina į vandenį. Todėl vanduo turi būti karštas, bet ne per karštas tarp 55–70 °C. Tokiu vandeniu užpilama duona. 1 l giros pasigaminti reikia 100 g skrudintos duonos. Užpiltą duoną geriausia laikyti vandenyje tol, kol vanduo atvės iki 30 °C, nes šis skaičius fermentacijoje yra stebuklingas – tai mielių darbo temperatūra. Kad mielės dirbtų joms reikalingas cukrus. Jei naudojate sausas mieles 1 l giros reikalingas 1 g mielių. O cukraus 1 l giros reikėtų 70 g, razinų galite dėti 10 g. Visus šiuos ingredientus reikia dėti vandeniui atvėsus. Kai kurie razinas deda, kai gira surūgsta, tačiau jos pačios duoda rūgimą, nes ant jų paviršiaus yra mielių ir gaminant girą nereikėtų jų plauti. Rekomenduoju naudoti tamsias razinas, nes šviesios yra apdirbtos su sieros dioksidu. Girą nukošiame, sudedame visus jau minėtus ingredientus ir išmaišome. Pagamintą girą uždenkite medžiaginiu audeklu ir palikite stikliniame ar moliniame inde pastovėti 12 val. kambario temperatūroje. Plastikiniame inde laikyti negalima, nes jis gali pritraukti nereikalingų skonių ir kvapų.

Kokių kitų variantų galima įdėti į girą, kad išgautume kitokį skonį?

Galima dėti įvairius ingredientus. Yra žmonių, kurie nemėgsta razinų ir jų nededa, o renkasi kmynus. Bet norint dėti kmynus, juos reikėtų užplikinti, nukošti ir tada daryti girą. Galite daryti girą ir be duonos, tuomet reikėtų tik mielių ir cukraus, o vėliau įberti kmynų. Labai populiaru gaminti pasukų girą. Ji gaminama taip pat kaip duonos, tik vietoj vandens pilate pasukas ir nededate duonos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)