Kandys namuose: kur ir kodėl jos atsiranda?

Jei virtuvėje pamatėte skraidant pilkos spalvos nedidelius drugius arba pastebėjote spintele ropinėjant lervutes – maistinės kandys apsigyveno jūsų namuose.

Kandys ir jų lervos maitinasi maisto produktais. Jų atsiranda ten, kur kaupiami sausi, birūs produktai: miltai, makaronai, sausainiai, džiūvėsėliai, kruopos, grūdai, dribsniai, sėlenos. Kandys puola ir sėklas, riešutus, saldumynus, šokoladą, džiovintus vaisius, uogas, grybus.

Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, kandys virtuvėje dažniausiai taikosi į ekologiškus ir mažiau apdorotus produktus. „Žino bjaurybės, kas skaniausia namuose ir pirmiausiai tai puola naikinti. Sakoma, kad jos minta ir prieskoniais, arbatžolėmis, kava ar net sausu naminių gyvūnų ėdalu. Kartą jų pagrindinį lizdą radau... popierinėse servetėlėse! Viena šeima pasakojo, kad kandžių rado rankdarbiams skirtuose kankorėžiuose“, – pasakoja V. Kurpienė apie kenkėjų mėgstamas vietas.

Maistinės kandys

Į virtuvę šiltu oru šie kenkėjai gali įskristi pro atvirą langą iš kaimynų butų. Juos gali pernešti žmonės ant savo drabužių ar avalynės. Visgi, dažniausias būdas, kaip kandys patenka į mūsų namus – atkeliauja kartu su grūdais ir kitais biriais produktais.

Raskite kandžių lizdą

„Pirmiausia, svarbu sunaikinti užkrato židinį, todėl reikėtų rasti kandžių lizdą ir jį sunaikinti. Ne visada paprasta aptikti kandžių slaptavietę. Derėtų ypač atidžiai apžiūrėti laikomus birius ir sausus produktus. Saldumynus ir kitus supakuotus produktus išpakuokite ir atidžiai apžiūrėkite vidų, nes kandims prasiskverbti pakanka mažiausio plyšelio. Birius produktus pavartykite ir stebėkite ar nėra voratinklių, lervų išnarų, kokonų ar kandžių. Užteršti maisto produktai gali būti sukietėję, sulipę į gumulėlius, lyg apibarstyti smulkiais grūdeliais“, – pataria V. Kurpienė.
Maistinės kandys

Sunaikinę pagrindinę užkrato vietą, gerai išvalykite lentynas, spintelių ir spintų plyšius. Aptikus kandžių, venkite žmogaus sveikatai kenksmingų cheminių priemonių ar purškiklių. Pakanka natūralių priemonių. Valymui naudokite actą – įpilkite jo į vandenį, ir vis perplaukite šluostę. Valykite ne tik lentynas, bet ir produktų pakuotes. Jei tai stiklinė ar kita kieta tara – būtinai nuvalykite jų dugnus. Nepamirškite ir dangtelių, prilipus net mažam kiekiui maisto, jie sandariai nebeužsidaro, tokiu būdu kandys ten sėkmingai įsiveisia ir „užkariauja“ vis daugiau produktų. Dangtelius atsukite ir kruopščiai išvalykite iš vidaus ir išorės.

Svarbus ir patalpų vėdinimas. Teigiama, kad kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose vėsiose patalpose, nemėgsta tiesioginių saulės spindulių. Tiesa, pastarųjų spintelėse nebūna.

Veiksmingi patarimai kandžių naikinimui

V. Kurpienė sako girdėjusi kalbų, kad kandys vengia lauro lapų, kaštonų, česnakų. Deja, kandys ne tik nebijo jų kvapo, bet net ir ėda šiuos produktus.

„Mano 4 efektyviausi patarimai, norint išnaikinti maisto kandis namuose:

  • šaldykite grūdus ir sausus produktus apie parą ir tik tada parsineškite į virtuvę;
  • birius produktus laikykite hermetiniuose, ypač sandariuose induose;
  • reguliariai valykite spinteles bei indelius. Nuvalykite šių indų kraštelius ties dangteliais, nes net mažas produkto likutis gali pritraukti kenkėjų;
  • pirkite mažesnius kiekius produktų, kad nereikėtų ilgą laiką jų sandėliuoti, o mažesnį kiekį birių produktų laikykite šaldytuve.“

Dietistė iš savo klientų pasakoja girdėjusi, kad kandis padeda naikinti reguliarus patalpų kvėpinimas citrinžolės arba levandų eteriniais aliejais, graikinio riešuto lapų arba gvazdikėlių laikymas maisto spintelėse. Teigiama, jog kandys nemėgsta ir pipirų, apelsinų, cinamono kvapo.

„Dar sakoma, kad veiksmingiausias būdas nesusidurti su kandimis – visai nepirkti ir nevalgyti grūdų, riešutų, sėklų, miltinių produktų. Gal šis patarimas ir veiksmingas, bet man jis visai netinka“, – juokiasi V. Kurpienė.
Vaida Kurpienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)