Produktus pirkau maždaug 6-7 asmenims ir išleidau apie 25 eurus viename iš draugiškomis kainomis garsėjančių prekybos tinklų (neskaičiuoju tų detalių, kurių paprastai turime visuose namuose – druskos, pipirų, aliejaus, svogūno ar šlakelio medaus, bulvių), naudojau savo rinktus miško grybus. Silkę ir žuvį geriausia pirkti turguje, tačiau ten kainos gali būti kiek didesnės. Visų valgymo įpročiai skiriasi, tačiau manau, kad tiek, kiek išėjo maisto, pakaktų ir 8-iems, paragaujant visiems visko po truputį.

Štai sąrašas, kas nugulė ant stalo, o tam visam paruošti man pakako apie 1,30 val.: kepta skumbrė, silkė su kepintomis saulėgrąžomis, silkės ir avokado užtepas, karštais rūkytos skumbrės užkandis, skrudinta juoda duona, bažnytinis paplotėlis (plotkelė), pyragas su miško grybais, žirnelių salotos, brokolių salotos su granato sėklomis, kūčiukai ir aguonpienis, virtos bulvės, duona su sėklomis, šprotų užkandis, suktinukai su daržovėmis (spring rolls). Šviežias skumbres pirkau 2, rūkytą užkandžiui – vieną. Silkių pakaktų dviejų su galvomis, jei pakuotėje – tuomet apie 500 g.

Silkės ir avokado užtepas

Viena silkės juostelė smulkiai sukapojama peiliu. Prinokęs avokadas – taip pat. Viską dedame į indelį ir įspaudę citrinos sulčių, sumaišome iki tepamos masės. Tai galima daryti ir plaktuve ar trintuve. Dedame šiek tiek maltų pipirų ir viską į serviravimo indelį. Šiam užkandžiui tinka kepta ar paskrudinta juoda duona.

Kūčių stalas

(Silkė apie 2-3 Eur.; avokadas su citrina – iki 1 Eur)

Kepta skumbrė

Šviežias skumbres išvalome, nuplauname ir nusausiname. Dedame kepimo popieriaus į skardą ir ant jų žuvis, tuomet jų vidų padruskiname, papiriname. Kepame orkaitėje apie 15 min. kol apskrus ir iškeps (apie 170 laipsnių), tiekiame ant stalo ir valgome šiltas. Tai riebi žuvis, todėl prie jos tinka bet kurios iš minėtų salotų.

(Skumbrė – apie 1-2 Eur)

Pyragas su miško grybais

Taupydami laiką tiesiog nusipirkau jau paruoštos šviežios tešlos. Ją šiek tiek pakočiojau, dėjau į pyragams skirtą žemą, apvalią skardą kepimui. Atšildytus grybus, kurios pati rinkau dar vasarą, pakepiau keptuvėje su aliejumi ir svogūnu, trupučiu porų, dėjau druskos ir pipirų. Visą turinį sudėjau ant tešlos ir iš jos likučių padariau juosteles, kurias uždėjau tolygiai ant viršaus. Pašoviau į orkaitę maždaug 15-20 min, kol tešla pakilo, iškepė (apie 180 laipsnių).

(Tešla – apie 1-1,50 Eur)

Silkė su saulėgrąžomis

Silkę ruošiau visai paprastai. Supjausčiau ją gabalėliais ir dėjau į jai skirtą indą. Ant viršaus paskirsčiau keptuvėje vos vos paskrudintą vieną saujelę saulėgrąžų. Jei silkę ruošiate iš šviežių, su galvomis, tuomet ant jos supjaustytų gabalėlių reikia užpilti šaukštą aliejaus, tik po to dėti saulėgrąžas.

(2-2,5 Eur)

Konservuotų žirnelių, brokolių salotos

Konservuoti žirneliai – klasika. Juos perku ir nusunkusi dedu į salotoms skirtą, nedidelį indą. Supjaustau mažą svogūną, pilu šaukštą aliejaus ir dedu žiuspnelį druskos, pipirų. Žirneliai labai tinka prie žuvies.

Brokolių salotos yra labai sveikos ir lengvos. Žalius brokolius nuplaunu ir pasmulkinusi stambiais žiedais dedu į indą, užpilu karštu vandeniu, palieku 5-10 min. pastovėti, suminkštėti. Nusunkusi juos dedu į salotų indą, barstau granato sėklomis, padruskinu ir papipirinu ir apšlakstau aliejumi.

Kūčių stalas

(Apie 2-4 Eur)

Skumbrės užtepas

Karštai rūkytos skumbrės „mėsą“ susmulkiname (trupiname) gabalėliais ir dedame juos į serviravimo indą, kaulus, ašakas pašaliname. Barstome pipirais, dedame porą šaukštelių kaparėlių ir viską išmaišome. Tepame ant skrudintos arba šviežios juodos duonos.

(Apie 1,50 Eur)

Kūčių stalas

Kiti užkandžiai

Aguonpienis yra tradicinis Kūčių patiekalas, ruošiamas iš kūčiukų, šilto vandens, maltų aguonų ir medaus arba šiek tiek cukraus. Aguonų saują sumalkite kavamale. Dėkite jas į talpų, gilų indą, arba puodą sriubai. Pilkite šilto, virinto vandens, dėkite šaukštą medaus arba rudojo cukraus. Išmaišykite viską. Kūčiukų saujelė dedama į sriubos indelį ir užpilama šiuo vandeniu, paliekama šiek tiek pamirkti ir valgomas dar šiltas.

(Apie 2 Eur)

Šprotų dėžutę pirkau prie duonos, jei kas užsimanytų. Juos tiekiau indelyje, papuošusi pjaustytų porų žiedais. Labai skanu ir skumbrės užkandis iš skardinės, greta jos galite patiekti smulkinto svogūno, pomidorų arba konservuotų agurkėlių.

(Apie 1-2 Eur)

Virtos bulvės pasotins mėgstančius silkę, tad dubenėlis šiltų bulvių ant Kūčių stalo – gera idėja. Jos tinka ir prie keptos skumbrės, bet jau bus nekukliai sotu.

Tarp svečių bus ir nemėgstančių žuvies, todėl ant stalo atsidūrė pirktiniai suktinukai su daržovėmis (spring rolls). Juos pirkau šaldytus ir tiekiau į stalą pakepusi orkaitėje apie 15-20 min., kol gražiai apskrudo. Jei labai labai norisi padažo prie jų, siūlyčiau naudoti pašildytą pomidorų.

(Apie 2 Eur dėžutė)

Kūčių stalas

Simboliškai pakėlėme po taurę gėrimo. Jo atsinešė svečiai. Paplotėlis, kurių tradiciškai galima rasti bažnyčiose, laužoma prieš pat valgant, dalinantis ja su kiekvienu ir sukalbant maldą, o kas netiki Dievu ir Kūčių stebuklais – palinkint gerų dalykų artimajam ir jį apkabinant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)