aA
Atšilus orams vis dažniau susirūpiname ne tik savo sveikata, bet ir kūno linijomis, todėl prieš save apdovanojant įvairiausiais desertais dažniau susimąstome ar verta juos valgyti. Tačiau „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray sako, kad net ir laikantis sveikos gyvensenos principų saldumynų iš savo raciono išbraukti nebūtina. Mat yra galybė alternatyvų, kurios konditerijos gaminius paverčia sveikesniais, todėl, anot T. Lauvray, jais mėgautis galima be sąžinės graužaties.
Desertai
Desertai
© Organizatorių nuotr.

„Sveikos desertų alternatyvos tampa vis labiau neatsiejama mūsų raciono, o kartu – ir parduotuvių asortimento dalimi. Pirkėjų klausimus apie skonį vis dažniau keičia klausimai apie jų sudėtį ir naudojamus ingredientus. Jau kurį laiką populiarėja gaminiai be pridėtinio cukraus, glitimo, laktozės, veganiškos desertų alternatyvos. Dėmesio sulaukia ir natūralūs produktai, tokie kaip tikras šokoladas, natūrali varškė ir grietinėlė, kefyro kremai, vaisių tyrės“, – sako T. Lauvray.

Pasak konditerio, inovacijos desertus, atsižvelgiant į pirkėjų poreikius, paliečia kiekvienais metais – peržiūrima jų sudėtis ir siekiama juos priartinti prie kuo sveikesnio varianto. T. Lauvray dalijasi naudingais patarimais, kurie pravers ir ruošiantiems desertus namuose. Pavyzdžiui netoleruojantiems arba vengiantiems laktozės ekspertas siūlo naudoti belaktozį arba augalinį (sojų, migdolų, kokosų, avižų) pieną.

Augalinis pienas
Augalinis pienas
© Shutterstock

„Visavertei mitybai galima rasti daugybę produktų be laktozės. Tačiau reikėtų žinoti, kad jie yra dviejų rūšių. Vieni neturi laktozės natūraliai, pavyzdžiui, sojų jogurtas arba migdolų ar avižų gėrimai. Antroji rūšis produktų laktozės neturi, net ši yra suskaidoma gamybos procese. Šie produktai yra žymimi, kaip neturintys laktozės“, – teigia konditeris.

Vietoj cukraus – ir džiovinti vaisiai


Kaip sako konditerijos ekspertas, jis yra už tai, kad naudotume viską, kas yra natūralu ir ką lengviausia rasti po ranka, todėl natūralus medus – vienas iš T. Lauvray favoritų, kuriuo galime pakeisti cukrų.

„Įvairiuose konditeriniuose gaminiuose cukrų taip pat iš dalies pakeisti galime naudodami džiovintus vaisius: abrikosus, slyvas, spanguoles – šie džiovinti vaisiai yra mano mėgstamiausi. Figos, datulės – vieni saldžiausių džiovintų vaisių, kurie taip pat puikiai tiks į įvairius konditerinius kepinius“, – pasakoja T. Lauvray.

Džiovinti vaisiai
Džiovinti vaisiai
© Shutterstock

Anot konditerijos eksperto, cukrų pakeisti galime ir agavų sirupu – jis suteikia saldumo ir turi pakankamai neutralų skonį. Dar vienas jo mėgstamas ingredientas yra klevų sirupas, kuris gaminiams taip pat suteikia švelnaus, bet kartu ir intensyvaus skonio. Tačiau T. Lauvray pabrėžia, kad nors šie sirupai – sveikiau už cukrų, juos taip pat privalome atidžiai dozuoti.

Kepiniai be glitimo – misija įmanoma


Kalbėdamas glitimą, konditerijos ekspertas sako, kad šiuo metu parduotuvėse galima rasti ir didelį desertų, kuriuose nėra šios medžiagos pasirinkimą. „Puikius kepinius, pyragus, duoną ar bandeles galima kepti ne tik iš tradicinių kvietinių ar ruginių miltų, bet juos keisti ir migdolų, kokosų, žemės riešutų miltais. Jie turi daug skaidulų, baltymų, mažai angliavandenių“, – sako T. Lauvray.

Pasak jo, šie miltai pasižymi ne tik organizmui naudingomis savybėmis, bet ir turi savitą skonį. Pavyzdžiui, migdolų miltuose jaučiamas migdolų prieskonis, kuris kartais šiek tiek primena marcipanus. Juose daug baltymų, taip pat gausu vitaminų B2, B3, vitamino E, kalcio ir magnio. Kokosų miltų skonis taip pat yra egzotiškas ir šiek tiek saldus. Juose daug skaidulų, baltymų ir kalio.

Miltai
Miltai
© Shutterstock

Žemės riešutų miltams, anot konditerijos eksperto, būdingas savitas riešutų skonis. Žemės riešutų miltai turi daug baltymų, seleno ir cinko. Jie puikiai tinka konditerijos kepiniams, duonai, pyragaičiams ir suteikia puikų kvapą ir poskonį.

O jeigu jau nusprendėte desertą pasigaminti namuose T. Lauvray primena nepamiršti pasirinkti kuo kokybiškesnių ingredientų: aukščiausios rūšies sviestą, šokoladą, natūralias vaisių tyres ar sirupus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0
Rusnė Valatkaitė | D+

Vaida Kurpienė papasakojo, kokie požymiai rodo, kad jūsų organizmui trūksta kalcio ir įvardijo produktus, kuriuose jo gausu

Kalcis – vienas iš pagrindinių mineralų, esančių žmogaus organizme. Bet kurio mineralo...

Sūrio ekspertas papasakojo, kaip išsirinkti geriausią sūrį ir nesuklysti jį patiekiant (6)

Pasaulyje yra tiek daug sūrio rūšių, kad net galva gali susisukti. Vieniems sūris asocijuojasi...

Rusnė Valatkaitė | D+

Sergantiems artritu – mitybos specialistės patarimai ir įspėjimas: nedarykite šios klaidos

Artritas yra sąnarių sutrikimo tipas, pasireiškiantis vieno ar kelių sąnarių uždegimu. Yra...

Pasibaigusio galiojimo maisto produktai ne visada netinkami vartoti – tereikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus (9)

40 proc. viso pasaulyje pagaminamo maisto yra sunaikinama dėl pasibaigusios galiojimo trukmės . Kam...

Dietistė įvardijo produktus, kurie skatina alkio jausmą (3)

Jei nejaučiate sotumo jausmo ir nuolat norisi užkandžiauti, tam veikiausiai yra priežastis. Šie...

Top naujienos

Kūris – apie sprendimą dėl merų rinkimų: KT neturėtų nurodinėti Seimui, kaip keisti Konstituciją (93)

Nors Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisėjas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas...

Brangstančios statybinės medžiagos statytojus spendžia į kampą: svarsto, ar išvis užbaigti pradėtus darbus (83)

Statybinėms medžiagoms sparčiai brangstant, dalis statybų įmonių atstovų šiandien nebegali...

Buvęs premjeras: beprasmė Nausėdos ir konservatorių kova turi baigtis (6)

Kova dėl Briuselio tarp prezidento Gitano Nausėdos ir konservatorių tęsiasi. Trečiadienį vyko...

„Regitros“ klientai nevilty: automobilių užregistruoti nepavyksta ir savaitę, įmonė prašo kantrybės

Nuo gegužės pradžios Lietuvoje įsigaliojusi naujovė, reiškianti, kad kiekvienas šalyje perkamas...

Verslas vis aktyviau investuoja į šį transportą: šiemet galės susigrąžinti 5 mln. eurų (13)

Vis daugiau įmonių pasiryžta pagalvoti apie automobilių parko atnaujinimą ir tam renkasi nebe...

Varžovui į paslėpsnius trenkęs Dončičius išvytas iš aikštės – sprendimas nustebino slovėną (15)

Už smūgį žemiau juostos Collinui Sextonui Dalaso „Mavericks“ žvaigždė Luka Dončičius...

The Economist | D+

Pasaulį užvaldo nauja tendencija – vadovai be darbo vietos: kas laimi ir kas dėl to nukenčia?

Tokios įmonių architektūros tradicijos: aukščiausieji įmonės vadovai gauna kabinetus...

Legendinis Virgis Stakėnas prabilo apie gyvenimo lūžį, naujos kartos atlikėjus ir kodėl niekada jo nepamatysime be skrybėlės (19)

Dar prieš eterį su savo laidos svečiu Rolandas Mackevičius socialiniuose tinkluose dalijosi, kad...

Darbuotojų darbas iš namų žada pokyčius: štai kaip keisis rytdienos biuras (18)

Darbas iš namų didžiajai daliai darbuotojų jau tampa labiau norma nei išimtimi – tai rodo...

Sąnarių skausmas gali signalizuoti apie rimtas ligas: kada nedelsiant kreiptis į gydytojus? (10)

Sąnarių skausmas – tiek jauniems ir aktyviems, tiek pagyvenusiems ir sėslų gyvenimo būdą...