Jei vasaros sezono pradžia iš esmės buvo skirta uogų ir vaisių paruošimui, rugpjūtį didžiausiu prioritetu tampa daržovės ir grybai. Jei norite žiemą valgyti skanų maistą su maksimaliu vitaminų kiekiu, būtina auginti arba pirkti aukštos kokybės produktus ir neatidėlioti jų ruošimo proceso.

Mėnesio pradžioje pradeda nokti paprikos, patisonai, cukinijos, svogūnai ir česnakai. Tie, kas dar nespėjo žiemai pasiruošti petražolių, kalendrų, bazilikų ir krapų, dar spės tai padaryti ir rugpjūtį. Juos galima sūdyti, džiovinti arba paprasčiausiai užšaldyti. Darže ima aktyviai nokti agurkai ir pomidorai, aguročiai, šparaginės pupelės, žiediniai kopūstai, burokėliai. Galima žiemai ruošti ir jaunų kukurūzų burbuoles.

Rugpjūtį galima marinuoti ir konservuoti pomidorus, aguročius, agurkus ir paprikas – atskirai ar sumaišius kaip salotas; taip pat žiemai ruošti adžiką, trintus krienus su česnakais, lečą, pomidorų padažą ar pastą, aguročių ar baklažanų „ikrus“

Rugpjūčio daržoves galima sūdyti ir konservuoti šviežias arba keptas.

Iš pupelių galima paruošti puikių salotų žiemai, paskaninant jas svogūnais, morkomis, paprikomis ir pomidorais. Galima įdėti ir kitų daržovių. Tokios salotos puikiai išgelbės grįžus vakare iš darbo, kai nėra laiko ar jėgų gaminti, arba netikėtai užsukus svečiams. Tereikės atsukti stiklainį ir sukrėsti jo turinį į salotinę.

Taip pat galima žiemai pasiruošti įvairių pagardų sriuboms. Jie padės sutaupyti laiko ir jėgų gaminant šeimai ar svečiams pietus. Kai kuriuos pagardus, pavyzdžiui, skirtą rūgščiai agurkų sriubai, galima valgyti ir kaip užkandį. Tereikia šiek tiek pašildyti, užsitepti ant duonos – štai ir turite neįprastą gardėsį.

Paskutinį vasaros sezono mėnesį prasideda aktyvus metas grybautojams. Piengrybius, kelmučius, voveraites, kazlėkus, raudonviršius, lepšes ir kt. galima marinuoti, sūdyti, džiovinti, šaldyti apvirtus ir šviežius.

Rugpjūtį galima pasiruošti žiemai ir moliūginių šeimos augalų. Pavyzdžiui, užsimarinuoti melionų ir arbūzų minkštimą.

Rugpjūčio pradžioje-viduryje galima rinkti avietes ir mėlynes. Jos jau į pabaigą, bet uogų dar užteks išvirti uogienėms ar džemams. Jau noksta pirmosios kriaušės ir abrikosai, rugpjūčio viduryje jau skinami obuoliai, slyvos. Juos galima konservuoti, džiovinti, cukruoti, virti džemus, tyres, kompotus, spausti sultis, šaldyti.

Jei norite, kad surinktos ir paruoštos gėrybės sulauktų žiemos, stropiai laikykitės jų ruošimo ir konservavimo taisyklių. Tada jūsų triūsas nenueis veltui, stiklainiai neiššaus, o jų turinys nesuges.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)