Kiekviena namų šeimininkė didžiuojasi savo gebėjimu pagaminti skanų ir skaidrų sultinį. Tačiau, ką daryti, jei nepavyksta? Kaip sako virtuvės šefai, norint pagaminti gerą sultinį, neužtenka nusipirkti kokybiškų ingredientų, svarbu žinoti ir tam tikrus niuansus.

Kodėl sultinys neskanus?

Kartais, nors į sriubą dedami ingredientai yra šviežūs, patiekalas nėra skanus. Taip yra todėl, kad druska į sriubą dedama netinkamai. Tiesa ta, kad verdant sultinio nereikėtų sūdyti, o juk dauguma beria druską dar į šaltą vandenį. Druska neleidžia daržovėms ir prieskoniams atskleisti savo skonio ir aromato. Todėl sultinį reikėtų sūdyti tik likus kelioms minutėms iki išjungiant viryklę. Antraip nereikėtų stebėtis, kodėl sultinys neskanus.

Be to, sultinys gali nepavykti, jei naudosite ne šviežią mėsą ar žuvį. Tokiu atveju sultinys bus ne tik beskonis, bet ir su nemaloniu specifiniu kvapu, kurio net prieskoniai negalės panaikinti.

Kitas svarbus dalykas, kurio nepaisymas gali sugadinti patiekalą, – vos tik vanduo, kuriame virė sultinio ingredientai, užvirė, jis turi būti nupiltas. Nuplaukite visus ingredientus, grąžinkite juos į puodą ir toliau virkite sultinį. Jei virsite sultinį pirmajame vandenyje, jis niekada nebus skaidrus.
Sultinys

Ką daryti, jei sriuboje yra daug vandens

Jei tai, kad skysčių per daug, pastebėjote gaminimo pradžioje, galite paprasčiausiai padidinti ingredientų kiekį, į sriubą įdėdami šiek tiek daugiau daržovių.

O jei patiekalas jau beveik paruoštas, daugiau žalių daržovių nedėkite. Sriubą galite sutirštinti krakmolu. Priklausomai nuo puodo talpos, vieną ar kelis valgomuosius šaukštus krakmolo atskieskite šaltu vandeniu ir plona srovele supilkite į verdančią sriubą. Sriuba bus daug tirštesnė – grietinėlės konsistencijos.

Jei gaminate trintą sriuba ir ji per skysta, pirma ją sutrinkite trintuvu, vėl užvirinkite ir tada sutirštinkite krakmolu. Įdėkite šiek tiek grietinėlės ar grietinės ir ji įgaus kreminį, švelnų skonį.

Jei sriuba per tiršta

Jei sriuba labiau primena košę, išeitis viena – įpilti vandens. Tiesa, šiuo klausimu nėra vieningos nuomonės: vieni virėjai teigia, kad tirštas sriubas galima skiesti vandeniu, jei į verdamą sriubą pilamas verdantis vanduo ir patiekalas vėl užverdamas. Kiti teigia, kad tokiu atveju nukentės patiekalo skonis, nes dėl įpilto vandens pakis skysčių ir prieskonių koncentracija.
Asociatyvioji nuotr.

Kodėl sultiniui daržoves reikia apkepinti

Jei planuojate sultiniui naudoti daržoves, prieš tai jas apkepkite keptuvėje su trupučiu sviesto arba orkaitėje. Profesionalūs virėjai teigia, kad tik keptos ar troškintos daržovės gali atskleisti visą savo skonį ir suteikti sultiniui sodrų aromatą.

Sultinys, paruoštas iš keptų daržovių, bus daug aromatingesnis, ryškesnis ir skanesnis nei sultinys, paruoštas iš šviežių daržovių.

Kaip pagerinti sriubos skonį

Jei jums sriuba nepatinka ir nežinote, kaip pagerinti jos skonį, nesijaudinkite – tai galite padaryti prieskoniais. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad sriuboms su pomidorų pasta arba pomidorais reikia ne tik druskos, bet ir cukraus. Būtent druskos ir cukraus derinys padeda prieskoniams visiškai atsiskleisti.

Į sriubą taip pat galima dėti papildomų ingredientų. Pavyzdžiui, griežinėliais supjaustytos rūkytos dešrelės suteiks sriubai malonaus skonio ir aromato. Išlydytas sūris sriubai suteiks kreminės konsistencijos. Į sriubą taip pat galite pilti grietinėlės.

Daugelis šeimininkių, gamindamos daržovių sriubas, dažnai susiduria su tokia problema – nesupranta, kodėl sriuba yra saldi. Taip yra todėl, kad tokios daržovės kaip paprikos, morkos ir burokėliai turi natūralių cukrų. Be to, kai kuriuos padažus reikia naudoti atsargiai, nes jų sudėtyje taip pat yra cukraus.