Alfas kalbino kulinarinio paveldo tyrinėtoją, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorių Rimvydą Laužiką.

Ar yra tradicijų, ar patiekalų, kurie pas mus atkeliavo iš bajorų laikų?

Be abejo yra. Kai galvojame apie bajoriją, diduomenę, labai ilgą laiką, praktiškai turbūt iki pat XX a., dvaras buvo pagrindinis naujovių ir inovacijų šaltinis. Kalbant apie gastronomiją, visada buvo žmonių, kurie galėjo valgyti tai, ką nori, tada, kada nori. Didžioji bajorijos ir diduomenės dalis buvo tų, kurie galėjo rinktis maistą, o tai reiškia, kad galėjo vaikytis savo meto gastronominių madų, samdytis profesionalius virėjus, ragauti išskirtinius patiekalus ir atnešti naujovių į mūsų kraštą. Kai kurios mados buvo trumpalaikės, kurios vėliau išnyko, o dalis iš jų ne tik, kad įsitvirtino pas mus, bet ir lėtai keliaudamos per socialinius sluoksnius žemyn tapo valstietišku patiekalu. Mums galbūt vienas tokių žinomiausių yra lazankės, kurias mes turime etnografinėje medžiagoje, tai tokios skryliaus plokštės valgomos su spirgais. Bet iš tikrųjų tai yra tolimas atgarsis tos lazanijos, kuri XVI a. su itališka renesanso kultūra ateina į Lietuvą. Ji buvo kitokia, gaminama su savotiškais įdarais, galbūt panašesnė į dabartinę lazaniją. Skryliai buvo maišomi su varškės, mėsos ar grybų įdarais. Šiuo metu manoma, kad tai yra visiškai etnografinis patiekalas. Mūsų aplinkoje, mūsų gastronominėje kultūroje tokių dalykų yra daug. Ta pati šakutė, įvairios valgymo manieros ir papročiai, kurie mums dabar atrodo visiškai elementarūs, jie visi yra atsiradę per dvaro kultūrą.

Bulvės

Kokią vietą bajorijos virtuvėje užėmė mūsų mėgstama bulvė?

Bulvės mūsų šalyje paplinta gana vėlai. Pirmieji bulvių valgymo elementai ateina iš XVIII amžiaus pabaigos. Jos naudojamos dideliuose dvaruose ir yra skirtos žemesnio lygmens dvaro patarnautojams, nes visi patarnautojai (kiemsargiai, skalbėjos ar pan.) buvo maitinami ir priklausomai nuo hierarchijoje užimamo laiptelio maistas buvo patiekiamas skirtingas. Na, o XIX amžiuje Lietuvoje auginama daug bulvių, bet dvaruose jos naudojamos spirito gamybai.

Alfas laidoje gamino karamelizuotą paukštienos dešrainį, kurio neatsivalgys ne tik vaikai bei paturbintą menkę ant grilio su namine duonele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)