Pasižymi dideliu naudingų medžiagų kiekiu

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad kiaušiniai – ne tik skanus, universalus, bet ir sveikatai naudingas produktas. Vištos kiaušinio baltymas turi daug lengvai virškinamų baltymų, mineralinių medžiagų, tokių kaip natris, siera, chloras, kalis, šiek tiek B grupės vitaminų, riebalų. Vis dėlto vertingiausia kiaušinio dalis yra trynys. Jo riebaluose yra daug nepakeičiamųjų nesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat A, E ir D vitaminų. Beje, pastarojo kiekiu kiaušinį pranoksta tik žuvų taukai. Ruošiantis gaminti su kiaušiniais – svarbu patikrinti ir jų šviežumą.

Kiaušiniai

„Kiaušinių šviežumą galite patikrinti panardinę juos į šaltą vandenį: jei kiaušiniai švieži, jie panyra į dugną, o jei pasenę – neskęsta. Yra dar vienas būdas: prikiškite kiaušinį prie ryškios šviesos – kuo didesnis oro burbulas, esantis tarp baltymo ir lukšto, tuo kiaušinis senesnis“, – pabrėžia V. Juodkazienė ir prideda, kad geriausias būdas ilgiau išlaikyti kiaušinius šviežius – šaldytuve laikyti juos smaigaliu žemyn. Taip jie išlieka švieži apie mėnesį.

Naudingi patarimai – kaip nulupti kiaušinius

Kiaušiniai gali būti ruošiami universaliai – kepami keptuvėje, orkaitėje, iš kiaušinių dažnai plakami omletai, jie naudojami įvairiausiems kepiniams, verdami be lukšto. Tačiau vienas iš populiariausių kiaušinių ruošimo būdų – paprasčiausias jų virimas su lukštu. V. Juodkazienė sako, kad norint minkštų kiaušinius, juos virti reikėtų apie 4 minutes, jeigu mėgstate pusiau kietai – 5 minutes, o jeigu mėgstate kietai virtus kiaušinius, virkite apie 8–10 minučių. Tuo tarpu putpelių kiaušiniai verdami ne ilgiau nei 1–2 minutes.

Keletas gudrybių egzistuoja ir norint virtus kiaušinius lengvai nulupti.

Virti kiaušiniai

Užvirkite vandenį. Anot V. Juodkazienės, kiaušinius reikėtų dėti tik į verdantį vandenį, mat dedant juos į šaltą – baltymas labiau prilimpa prie lukšto sienelių, todėl juos išvirus kiaušinius sunkiau nulupti.

Įpilkite rūgšties. Dar vienas patarimas – į vandenį, kuriame verda kiaušiniai, įpilti lašelį acto, citrinos sulčių, įberti šaukštelį sodos ar žiupsnelį druskos. Šie ingredientai padeda lukštui kur kas lengviau atsiskirti nuo kiaušinio.

Atšaldykite. Norint kiaušinius nulupti kuo greičiau ir paprasčiau, išvirus svarbu juos atšaldyti. Tai padaryti galite kiaušinius įmerkę į šaltą vandenį. Šaltame vandenyje kiaušinius palaikyti reikėtų apie 5 minutes. Kai kiaušiniai atvės, trumpam panardinkite juos į dubenį su kambario temperatūros vandeniu, tuomet nusausinkite rankšluosčiu ir lupkite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją