Pasak jos, svorio kontrolė priklauso nuo trijų neatsiejamų veiksnių: mitybos įpročių, vartojamo maisto vertės ir suvartojamų kalorijų kiekio. Tai reiškia, kad žmogaus mityba turi būti subalansuota ir pilnavertė, iš kurios organizmas pasisavintų pakankamai energijos. Taip pat svarbu, kad nebūtų kalorijų deficito ar pertekliaus.

Kai kurie žmonės tiki, kad valgydami greipfrutus, čili pipirus, vartodami ciberžolę, cinamoną ir panašius maisto produktus ar prieskonius pagreitins savo medžiagų apykaitą. Dietistė teigia, kad tame yra tik dalis tiesos. „Taip, tame yra tiesos, bet įvertinus, kiek šie maisto produktai padidina medžiagų apykaitą kalorijomis, svorio kontrolei tai įtakos nedaro. Tokie maisto produktai pagreitina medžiagų apykaitą tik iki 5 proc. nuo paros energijos poreikio, tai reiškia, kad per dieną žmogus gali sudeginti vidutiniškai apie 50–100 kcal. Reikėtų susitelkti ne į „kalorijų deginimo“ efektą, bet į vartojamo maisto produktų vertę. Čili pipirai, cinamonas, ciberžolė, česnakas, žalioji arbata ir kiti panašūs maisto produktai, kuriuose gausu vitaminų ir mineralų, organizmui suteikia ypatingos naudos pagerindami kraujo apykaitą ir imuninę sistemą.

Modesta Giedratytė

Labai svarbu vartoti maisto produktus, kurie suteikia ilgesnį sotumo jausmą ir pagal savo cheminę struktūrą yra ilgiau pasisavinami organizme. Tada organizmas juos panaudoja energijai ir jie „nenusėda ant kūno“. Turime gauti energijos iš tinkamų maisto produktų, kurie dažniausiai skirstomi į sudėtinius angliavandenius ir yra praturtini skaidulinėmis medžiagomis, pavyzdžiui: pilno grūdo duona, makaronai, kuo mažiau apdirbtos ir skaldytos kruopos (kurių virimas trunka nuo 8 ar 15 minučių). Kitas energijos šaltinis, kuris padeda svorio kontrolei – „gerieji“ riebalai, skirstomi į mononesočiąsias ir polinesočiąsias riebalų rūgštis, pavyzdžiui: avokadas, riešutai, įvairios sėklos, augalinis aliejus, alyvuogės.

Svorio kontrolei būtini ir tokie maisto produktai, kurių sudėtyje gausu baltymų: ankštiniai, neriebūs pieno produktai, kiaušiniai, liesa mėsa ir žuvis, jūros gerybės, kanapių baltymai“, – pasakoja M. Giedraitytė.

Kalbėdama apie maisto produktų derinimą, dietistė pabrėžia, kad visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į porcijos dydį. „Pirmiausia įsivertinkite, ar jūsų lėkštėje nėra per didelis maisto kiekis, nes dažnai mūsų akys nori daugiau nei reikia mūsų organizmui. Konkrečių maisto produktų derinimas, kuris daro įtaką svorio kontrolei yra didžiulis mitas, nes kiekvieną maisto cheminę medžiagą virškina atitinkami fermentai, o jų yra labai daug. Yra maisto produktų, kurie sąveikaudami tarpusavyje stabdo atskirų maisto medžiagų įsisavinimą, pavyzdžiui, kofeinas ir pienas ar jo produktai slopina geležies įsisavinimą. Tačiau tai yra smulkmenos, kurių nereikėtų sureikšminti, jei neturite sveikatos problemų, dėl kurių ir yra skiriamos tokios mitybos rekomendacijos.

Modesta Giedraitytė

Venkite maisto produktų, kuriuose gausu paprastųjų angliavandenių: cukraus, baltos duonos, kvietinių miltų makaronų, picos ir visų kitų miltinių produktų, greitai paruošiamų kruopų. Tokie angliavandeniai yra „tušti“ ir labai greitai pasisavinami organizme, tad organizmas jų tinkamai nepanaudoja energijai ir didina antsvorio ar nutukimo riziką.

Taip pat labai svarbu vengti sveikatai pavojingų maisto produktų, kurių sudėtyje yra transriebalų: traškučių, sausainių, bandelių, pyragų ir kitų konditerinių gaminių ar pusfabrikačių. Organizmas jų nepanaudoja energijai, tokių produktų vartojimas didina ne tik kūno masę, bet ir blogojo cholesterolio kiekį kraujyje bei skatina širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)