Paspartinti nokimą – įmanoma
Švelnaus skonio ir kone kreminės konsistencijos avokadas – be galo gardus užkandis ir įvairių patiekalų ingredientas, tačiau jei vaisius nesunokęs, to apie jį nepasakytume, kadangi žalias jis tiesiog nevalgomas, rašo delfi.ee.
Yra ne vienas būdas, kaip paspartinti avokadų ir kitų vaisių nokimo procesą – netgi sutrumpinti jį iki 10 minučių. Taigi, jei nesate nusiteikę laukti kelias dienas, kol avokadas pagaliau sunoks, galėtumėte išbandyti vieną kitą patarimą.
Jei jau nusiteikėte dešimties minučių magijai, čiupkite aliuminio foliją ir eikite prie orkaitės. Įkaitinkite orkaitę iki 90–95 laipsnių temperatūros, o pusžalį avokadą sandariai įsukite į foliją.
Įdėkite avokadą į kepimo formą, o šią įstumkite į įšilusią orkaitę.

Maždaug po 10 minučių avokadą galima traukti iš orkaitės. Turėkite omenyje, kad nokinimo laiką lemia ir avokado nesunokimo laipsnis: jei vaisius gana kietas, procesas gali užtrukti kiek ilgiau.
Ištraukę avokadą iš orkaitės, turėsite palaukti kol jis atvės. Ataušti vaisius turi įsuktas į foliją: jį išvynioti galima tiktai tada, kai visiškai atšals.
Atvėsusį iš folijos išsuktą avokadą galima iš karto pjauti perpus, išimti kauliuką ir mėgautis puikiu skoniu ragaujant vieną arba kaip kokių nors patiekalų ingredientą.
O jei avokadas visiškai kietas?
Deja, aprašytas metodas pasiteisina tiktai tada, jei avokadui šiek tiek trūksta iki sunokimo: it akmuo kieto vaisiaus taip sunokinti nepavyks. Ką gi daryti, jei avokadas visai žalias? Padės kita gudrybė...

Nesunokusį avokadą kartu su obuoliu įdėkite į popierinį maišelį.
Maišelį keliose vietose subadykite dantų krapštuku arba smeigtuku ir palikite kambario temperatūroje.
Teigiama, kad obuoliai spartina kitų greta esančių vaisių nokimą, nes išskiria etileną, vadinamą vaisių nokimo hormonu. Taigi, per trejetą dienų kietas ir nevalgomas avokadas turėtų virsti malonios tekstūros skanumynu.