aA
Vis aktyviau pasaulyje kalbant apie maisto tausojimo naudą, šiai idėjai nelieka abejingi ir lietuviai. Maisto švaistymas yra viena didžiausių šiuolaikinių vartotojų problemų, o norint jai užkirsti kelią, dažnai užtenka pradėti nuo savo virtuvės. Tad imtis pokyčių yra daug paprasčiau, negu atrodo iš pirmo žvilgsnio. Anot jų, eksperimentavimas su maisto likučiais gali ne tik prisidėti prie globalių problemų sprendimo, bet ir sutaupyti laiko bei išlaidų, planuojant asmeninį savaitės valgiaraštį.
Grikių apkepas
Grikių apkepas
© Shutterstock

Maisto likučių sunaudojimas lygus neatrastiems skoniams

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad nuo pirmojo karantino pradžios tautiečiai kardinaliai pakeitė savo apsipirkinėjimo įpročius. Didžioji pirkėjų dalis, siekdami rečiau lankytis parduotuvėse, pradėjo iš anksto planuoti savo savaitės pirkinių sąrašą, taip išnaudojant šaldytuve ir virtuvės spintelėse užsilikusius produktus, rašoma pranešime spaudai.

„Žmonėms pradėjus skirti daugiau dėmesio atsakingam maisto planavimui, pastebime ir naujas pirkėjų krepšelių tendencijas. Iš anksto pirkinių sąrašą susidarę pirkėjai išvengia nenumatytų prekių bei nepasiduoda impulsyviam pirkimui. Tokie pirkėjai yra dažniau linkę atsižvelgti į produkcijos kokybę, todėl mes jaučiame nuolatinę paskatą plėsti savo prekių asortimentą bei suteikti kuo įvairesnes galimybes pirkėjams, siekiantiems išsirinkti jų individualius poreikius atitinkantį produktą“, – sako E. Dapkienė.

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog ilgą laiką praktikuojant pirkinių planavimą, galima užmiršti maisto likučių išmetimą. Anot jos, vadovaujantis savaitės valgiaraščio planu, bus ne tik paprasčiau apsipirkti parduotuvėse, bet ir atsiras daugiau entuziazmo išnaudoti vakarykštės vakarienės likučius naujam receptui.

„Planuojant savaitės valgiaraštį visada svarbu atsižvelgti į perkamų maisto produktų įvairovę. Išlaikytas balansas lėkštėje tarp daržovių, mėsos ir grūdinių produktų padės jūsų organizmui pasisavinti visas sveikatai ir energijai reikalingas maistines medžiagas bei vitaminus. Tokiais atvejais aptikus šaldytuve maisto likučių, juos bus daug paprasčiau suderinti su turimais ingredientais, pavyzdžiui, gaminant makaronų, kruopų ar salotų patiekalus. Taip galėsite pasirūpinti visaverte mityba bei organizmui pravarčiausiomis maistinėmis medžiagomis“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Norintiems išbandyti maisto tausojimo praktiką savo virtuvėje, maisto gamybos ekspertė ne tik pataria skirti du kartus per savaitę šaldytuvo ir spintelių „išvalymui“, bet ir dalijasi receptais, padėsiančiais imtis šio iššūkio.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
1.3333

Medicinos mokslų daktaras papasakojo, kaip reikėtų maitinti vaiką pirmaisiais jo gyvenimo metais ir kas gali jiems sukelti sunkias ligas (5)

Maistas yra labai svarbus aspektas mūsų gyvenime. Visada renkamės, kokį maistą valgyti, kiek jo...

Grilio sezono pradžia – patarimai, kaip iškepti puikaus skonio šašlykus (10)

Atšilę orai skatina pradėti ir grilio sezoną – Lietuvoje egzistuoja senos mėsos kepimo ant...

Rusnė Valatkaitė | D+

Negalite atsikratyti emocinio valgymo? Dietistė Vaida Kurpienė paaiškino, kaip su tuo kovoti

Daugelis mūsų žinome, kad maistas gali padėti nusiraminti, bent jau trumpam. Persivalgymą ir...

Benedikto kiaušinių diena: sugriaukime mitus dėl tariamų sunkumų ruošiant šį patiekalą (9)

Balandžio 16–ąją minima Benedikto kiaušinių diena yra ypatinga šventė maisto gurmanams iš...

Konditerio patarimai: kelios gudrybės, kurios pamėgtus desertus pavers sveikesniais

Atšilus orams vis dažniau susirūpiname ne tik savo sveikata, bet ir kūno linijomis, todėl prieš...

Top naujienos

Kremliaus propagandistė neištvėrė: pasakė viską, ką mano apie GRU operaciją Čekijoje (112)

Pastarąją savaitę Rusija didžiai piktinosi savo 18-os diplomatų išsiuntimu iš Čekijos po to,...

Barai jau užversti rezervacijomis: vietą rasti bus sunku, galios tam tikros taisyklės (4)

Trečiadienį sostinės gatvėse vyksta paskutiniai pasiruošimo darbai. Po 5 mėnesių tylos pagaliau...

Dulkys apie Anykščiuose aptiktą naują viruso atmainą: tai yra vieno įvežimo į Lietuvą atvejai (174)

Lietuvoje aptikta nauja koronaviruso atmaina nustatyta ne tik Anykščiuose, bet ir kituose miestuose,...

Danguje virš Lietuvos užfiksuotas ypatingas reiškinys: tai artėjančių permainų pranašas (54)

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pranešė, kad danguje virš mūsų šalies šiandien buvo...

Skaistė „valstiečiams“ atkirto dėl 2 milijardų eurų skirstymo plano: mitas, kad jis buvo slepiamas (100)

Finansų ministrei Gintarei Skaistei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) Seime kūrė...

Nukritusi nuo laiptų Simona manė, kad viskas praeis savaime, tačiau po kelių dienų pasivijo baisi diagnozė

Kokie atsargūs bebūtume, kartais neišvengiame traumų ar ligų – paskirtas gydymas ir poilsio...

Darbingas amžius – net iki 72 metų: sklando idėja apie lankstų pensinį amžių (457)

Abejojama, kad Lietuvoje kas nors ryžtųsi pensinio amžiaus kartelę kelti iki 72 metų, tačiau vis...

Sparčiai skęstančiame Superlygos laive beliko vienas kapitonas

Per kelias dienas iš Europos futbolo Superlygos išsibėgiojo beveik visi kontroversišką projektą...

Atnaujinta Ekspertų tarybos prie Vyriausybės sudėtis: prisijungė keturi nauji specialistai (19)

Atnaujinta Vyriausybei pandemijos valdymo klausimais patarinėjančios Nepriklausomos Ekspertų...

Šimonytė: vis dar rekomenduojame be būtino reikalo nekeliauti (114)

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė po trečiadienį vykusio Vyriausybės posėdžio...