aA
Jungtinėse Valstijose ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį švenčiama Padėkos diena, per kurią stengiamasi su artimaisiais susėsti prie bendro stalo ir padėkoti vieni kitiems už buvimą kartu. Tradicinis šios šventės atributas – kalakutas, kurio kepimo paslapčių tiek JAV, tiek ir Lietuvoje turi kiekviena šeima. Kaip iškepti gardų ir sultingą kalakutą?
Kaip gaminti kalakutą, kad netektų raudonuoti dėl sausos ir kietos mėsos – maisto technologas atkreipia dėmesį į kelias detales
© Organizacijos nuotr.

Kaip gaminti, kad netektų nusivilti

Pasak „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, dažniausiai prekybos centruose parduodami 4-6 kilogramų kalakutai, bet jei šeima mažesnė, per šventinę vakarienę visą paukštį įveikti bus sunku.

„Jeigu kepto kalakuto mėsos po šventės lieka, ją galima panaudoti salotoms ir sumuštiniams, o jeigu matote, kad nesuvalgysite ir per porą dienų, rekomenduoju mėsą atskirti nuo kaulų ir užšaldyti. Vėliau, atšildžius, naudokite mėsą gaminant troškinius, blynelius, salotas ar suktinukus su lavašu“, – pranešime žiniasklaidai siūlo mėsos technologas.

Keptas kalakutas visada būna tikra stalo puošmena, bet kartais grožis prasilenkia su skoniu, ypač tuomet, kai mėsa pasirodo esanti kieta ar sausa. „Tam, kad taip nenutiktų, marinuoti kalakutą reikia apie 2-4 dienas, o marinatas priklauso nuo kiekvieno pasirinkto skonio. Kaip ir bent kokiai mėsai, marinatui reikalingas pagrindas – tai gali būti aliejus, majonezas, kefyras, jogurtas, garstyčios, o į jį pridedama norimų prieskonių bei prieskoninių žolelių. Galimas ir sausas marinavimas, bet jam reikia mažiausiai 4 dienų, taip pat paukštį galima marinuoti ir tiesiog sūrime. Tik verta nepamiršti, kad taip ruošiant kepimui kalakutą ar kitą didesnį paukštį, reikėtų nors du kartus per dieną mėsą pamasažuoti. Paskui svarbu kalakuto neperkepti – geriau į orkaitę jį dėti kepimo maišelyje ar pridengus folija, taip jis bus sultingesnis. Baigiant kepti paukštį reikėtų atidengti ir apskrudinti odelę aukštesnėje temperatūroje iki jums patinkančios spalvos“, – dalinasi patirtimi V. Nadzeika.

Kaip gaminti kalakutą, kad netektų raudonuoti dėl sausos ir kietos mėsos – maisto technologas atkreipia dėmesį į kelias detales
© Asm. albumas


Svarbu ir kalakuto įdaras. Galima rinktis pjaustytas daržoves, pagardintas žolelėmis, taip pat kimšti jį malta mėsa, šviežiais ar konservuotais vaisiais, pagardintais razinomis ir riešutais. Mėsos technologas rekomenduoja pabandyti įdaryti kalakutą šviežiomis kriaušėmis su bruknių ar spanguolių uogiene arba trintomis uogomis su cukrumi.

Kalakutiena – baltymų šaltinis

Dažnai girdime, kad raudonos mėsos mūsų racione turėtų būti gerokai mažiau nei baltos. Gydytojai dietologė dr. E. Gavelienė sako, kad tai dėl to, jog skiriasi mėsos rūšys: „Kalakutiena priskiriama liesos mėsos rūšims, pagrindinė jos nauda – baltymai. Jeigu lyginsime kalakutieną su vištiena, tai abiejų krūtinėlių filė šimte gramų bus beveik tiek pat baltymų, o ir kitų reikšmingų didelių skirtumų tarp šios mėsos rūšių nėra. Kalakutiena įprastai yra švenčių maistas ir ji paįvairina įprastą mūsų baltos mėsos racioną.“

Gydytoja dietologė pasakoja, kad baltoje mėsoje, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, yra mažesnis sočiųjų riebalų rūgščių kiekis, todėl ji sveikatai palankesnė. „Kalakutiena, vištiena, putpelių ar kurapkų mėsa yra priskiriama liesesnės paukštienos kategorijai, o štai antiena ir žąsiena – gerokai riebesnės. Renkantis, koks paukštis taps pagrindiniu šventinio stalo patiekalu, vertėtų atsižvelgti į savo sveikatos būklę, jausti saiką ir norimą mėsą ruošti be papildomų riebalų“, – pranešime pataria E. Gavelienė.

Siūloma išsikepti šventinį kalakutą su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis – gardžiam kvapui, pasklidusiam po namus, tikrai nenusileis ir skonis.

Kaip gaminti kalakutą, kad netektų raudonuoti dėl sausos ir kietos mėsos – maisto technologas atkreipia dėmesį į kelias detales
© Shutterstock


Sviestui su citrusais ir žolelėmis reikės:

1 didelio apelsino;
1 didelės citrinos;
3 susmuklintų skiltelių česnako;
4 šaukštų susmulkintų šviežių šalavijų;
3 susmulkintų šviežių čiobrelių;
3 susmulkintų šviežių rozmarinų;
2 nubrauktų šaukštų druskos;
1 šaukštelio pipirų;
200 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto.

Patiekalui reikės:

5 kg kalakuto;
3 didelių apelsinų;
1 citrinos;
9 rūgštesnių obuolių;
100 g šaldytų spanguolių;
1 česnako galvutės;
5 šakelių šalavijų;
2 šakelių rozmarinų;
5 šakelių čiobrelių;
Jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

1. Ruošdami sviestą, išspauskite citrinos ir apelsino sultis, supilkite į indą su žolelėmis ir sviestu, gerai išmaišykite. Indą su sviestu atidėkite į šalį.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Nuplautą ir nusausintą kalakutą guldykite ant grotelių, įdėtų į didelę kepimo skardą. Kalakuto vidų prikimškite susmulkintais apelsinais, citrina, 5 obuoliais ir žolelėmis.
3. Ranka atsargiai, po kalakuto oda visą mėsą (krūtinėlę, kojas ir kt.) ištrinkite paruoštu sviestu su citrusais ir žolelėmis. Svarbu, kad sviestu padengtumėte visą kalakutą po oda.
4. Krūtinėlę ir kojas pabarstykite druska ir pipirais. Kalakuto kojas suriškite.
5. Dėkite kalakutą su skarda į žemiausią orkaitės vietą, kepkite apie 30 minučių 220 laipsnių temperatūroje. Tada sumažinkite kaitrą iki 175 laipsnių ir kepkite 2,5-3 valandas. Šalia kalakuto kepkite pusiau perpjautus 4 obuolius (prieš tai išėmę sėklas), kol jie taps visai minkšti. Tada išimkite obuolius, šaukštu išgremškite minkštimą ir sumaišykite su spanguolėmis. Šią košę naudokite kaip pagardą prie kalakuto.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(14 žmonių įvertino)
4.4286

Fitneso treneris Ratkevičius – apie vieną žmonių mitybos įprotį, kuris jį visada suerzina (1)

Visada įdomu, ką valgo dažnai sportuojantis žmogus. Gal kažkokių produktų atsisakė? Kaip...

Konditeris dalijasi 4 naudingais patarimais, kaip sunaudoti padžiūvusį prancūzišką batoną: niekada nereikės išmesti

Prancūzams ir visiems prancūziško batono mėgėjams paskutinė lapkričio diena ypatinga –...

Gydytoja dietologė apie tai, kiek kartų per savaitę reikėtų valgyti varškę ir kam ją vartoti itin atsargiai (1)

Patiekalai iš varškės, ypač jei dalį jos pakeičiame daržovėmis ar vaisiais, yra sveikatai...

Kaip gaminti kalakutą, kad netektų raudonuoti dėl sausos ir kietos mėsos – maisto technologas atkreipia dėmesį į kelias detales

Jungtinėse Valstijose ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį švenčiama Padėkos diena, per kurią...

Roma Macijauskaitė

9 produktai, kurie kenkia dantims labiau nei cukrus, – tarp jų yra ir tokių, kuriuos esame įpratę vertinti kaip sveikus (4)

Kasdien vartojami produktai daro apčiuopiamą poveikį dantų ir dantenų būklei. Žinoma, su...

Top naujienos

Elektros saugiklio keitimas gyventojui vos nekainavo 1,7 tūkst. eurų: taip ir atsisėdau ESO: žmogiška klaida (1)

Susimažinti įvestą elektros galią panoręs vilnietis nusprendė atsisakyti savo planų, nes po...

Nusivylęs Zelenskis: rusiškos naftos kainų „lubos“ – nerimtos (7)

Europos Sąjungos, Didžiojo septyneto (G-7) ir Australijos sutarta rusiškos naftos kainos...

Įvertino lenkų iššūkį Vokietijai: turime skubėti, nes Rusija įpratusi gyventi pusbadžiu, o Europa – ne (4)

Lenkija prašo Vokietijos leisti jai duotą oro gynybos sistemą „Patriot“ perleisti Ukrainai. Kol...

Seksologas: labai dažnai besimylinčios poros vėliau beveik be išimčių susiduria su problemomis

Turbūt ne kartą visi esame girdėję posakį, kad seksas – vienas didžiausių gyvenimo malonumų....

Vaidas Mikaitis

Keliaudamas po Poznanę lietuvis nusivylė dvigubai – nakvoti vienam brangu, o be lenkų kalbos sunku ten susirasti moterį (1)

Po kelionių po egzotines šalis, trumpam grįžkime prie kaimynų, gerai? Nes egzotika lieka egzotika...

Karas Ukrainoje. Ukraina atskleidė naują okupantų taktiką, pranešama apie numuštą Rusijos naikintuvą (2)

Rusijos pajėgos atvirai laukia progos kuo labiau įšaldyti Ukrainą ir jos žmones – tokią...

Petruškevičius – apie Landsbergio aprangą: kai yra persona, tada gal nematai ir bliuzonų (63)

Šią savaitę feisbuke buvo išties karšta. Savaitė prasidėjo diskusijomis apie savaitgalį...

Šis šuo kasdien sugrįžta į tą pačią vietą dėl širdį veriančios priežasties: atskleidė liūdną jo dalią (1)

Į vieną iš Peru paplūdimių kasdien atklysta šuo. Jis pritupia ant kranto ir nukreipia žvilgsnį...

Parengė Vytautė Merkytė

Mirtinas biologinio ginklo nuotėkis iš sovietų laboratorijos: šią istoriją net ir šiandien Kremlius neigia (3)

1979 metų pavasarį 32 metų Raisa Smirnova dirbo keramikos fabrike Sverdlovsko mieste (šiandien tai...

Pasaulio čempionato aštuntfinalis: Argentina – Australija gyvai

Šeštadienį Katare paaiškės pirmoji FIFA pasaulio futbolo čempionato ketvirtfinalio pora....