aA
Ilgiausią metų dieną daug kas renkasi praleisti gamtoje, juolab, kai prieš akis – ilgasis savaitgalis. Neatskiriama Joninių dalis – mėsos ant žarijų kepimas bei įvairūs užkandžiai, kuriuos lengva pasigaminti namuose bei pasiimti su savimi į iškylą švenčiant trumpiausią metų naktį. Kad vasaros šventės metu maistas netaptų jūsų ar svečių galvos skausmo priežastimi, maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi Joninių receptų idėjomis – nuo užkandžių ir pagrindinių patiekalų iki desertų, kuriuos galima nesunkiai pagaminti po atviru dangumi.
Grilyje kepta žuvis su daržovėmis
Grilyje kepta žuvis su daržovėmis
© Gamintojo archyvas
Joninių vainikas
Joninių vainikas
© Gamintojo archyvas


Ilgiausiai metų nakčiai ruošiasi iš anksto

Viena smagiausių ir seniausiai Lietuvoje minimų kalendorinių švenčių – Rasos ar Joninės, kitaip dar yra vadinamos vasaros saulėgrįžos švente. Anot prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, žmonės šiai šventei pradeda ruoštis gerokai iš anksto – tą atspindi ir didėjanti konkrečių produktų paklausa.

„Didžiausio pirkėjų susidomėjimo su Joninių šventimu susijusios prekės sulaukia likus savaitei iki šventės. Kaip ir kiekvienais metais artėjant Joninėms mūsų prekybos tinklo asortimente padidėja iškyloms skirtų produktų ir prekių paklausa. Pirkėjai dažniausiai renkasi mėsos produktus – šašlykus arba dešreles, tačiau pastebime, kad šiais metais taip pat populiarėja jau pagaminti trikampiai sumuštiniai, mėsainiai, submarinai, kibinai. Savo asortimente taip pat turime platų sūrių, tinkamų kepimui, pasirinkimą ir matome, kad pirkėjai juos atranda ir perka itin noriai“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Nauja tendencija – ant grotelių keptas sūris

Maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, sūris – puikus ir sveikas pasirinkimas, nes jis gali būti kepamas tiek grilyje, tiek orkaitėje ar keptuvėje net nenaudojant papildomų riebalų.

„Griežinėliais supjaustytą sūrį dažniausiai reikia kepti tol, kol jis gražiai apskurs ir tada skanauti. Nenuostabu, kad vis daugiau lietuvių jį renkasi iškyloms ar piknikams, nes jis idealiai tinka tiek kasdieniams patiekalams, tiek užkandžių stalui paįvairinti. Pavyzdžiui, sūris, kuris yra pagamintas iš karvės, avies ir ožkos pieno, idealiai tinka kepimui grilyje, nes skirtingai nuo kitų rūšių sūrių, jis išlaiko savo formą“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Ryškėjanti nauja sūrių kepimo grilyje tendencija, anot B. Čaikauskaitės, visgi neužgožia mėsos produktų, ypač šašlykų ir dešrelių populiarumo. Kiekvienais metais prieš Jonines lietuviai jomis apsirūpina gerokai iš anksto ir ima planuoti savo šventinį meniu.

„Pastebime, jog artėjant Joninėms šašlykų pardavimai šokteli daugiau kaip 40 proc. Populiariausi iš tokių gaminių yra marinuoti kiaulienos šašlykai bei kiaulienos šašlykai su majonezu. Taip pat daug nuperkama marinuotų ir žalių vištienos sparnelių bei blauzdelių. Kepimui ant grotelių pirkėjai taip pat dažnai renkasi įvairias dešreles. Jų pardavimai vasarą išauga daugiau nei dvigubai“, – sako B. Čaikauskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
3.4000
Rusnė Valatkaitė | D+

Šiuos ledus daugelis renkasi kaip sveikesnę alternatyvą, tačiau Vaida Kurpienė įspėja: jie yra blogiausi iš visų

Vasarą norisi vis gaivesnių desertų, todėl ledai atrodo puikus pasirinkimas atsigaivinti. Juk...

Profesorius paaiškino, kas nutinka organizme savaitę atsisakius laktozės (30)

Pastaraisiais metais pienas įvardijamas kaip produktas, kurį reikėtų vartoti kiek galima...

Gydytoja dietologė įvardijo maistingiausių kruopų penketuką ir paaiškino, kodėl šiame sąraše nėra ryžių (9)

Kruopos yra neatsiejama mūsų maisto raciono dalis. Tačiau ar kada susimąstėte ar gerai jas...

Paaiškino, kuo liofilizavimas skiriasi nuo mums jau žinomų džiovinimų būdų ir kokį pranašumą turi taip apdoroti produktai (9)

Nors liofilizavimas mūsų šalyje populiarėja ir daugelis tikriausiai jau yra matę parduotuvių...

Neapsigaukite, jei ant valiklio pakuotės matote ženklus „Eko“ ir „Bio“ – su gamtos apsauga ar sveikata jie neturi nieko bendro (1)

Prasidėjo grilio sezonas. Galime išeiti į savo terasas, važiuoti į gamtą ir ant grilio kepti...

Top naujienos

Ekspertas apie jau ir Europoje plintančią COVID-19 atmainą: turime naują priešą, simptomai glumina

Koronaviruso atmaina, sukėlusi katastrofišką antrąją COVID-19 bangą Indijoje, yra iki šiol...

Ilgai netikrintas elektros skaitiklis atsirūgo dvigubai – pasirenkant tiekėją verta pasitikrinti kiekvienam

Tūkstančiai nedeklaruotų kilovatvalandžių elektros energijos vilniečių šeimai pavirto...

FIFA reitingo lyderiai Europos čempionato starte suvarpė Rusijos gynybą (145)

Paskutiniame šeštadienio Europos futbolo čempionato mače špagas sukryžiavo Belgija ir Rusija. B...

Geri orai baigėsi: sekmadienį laukia nemalonios staigmenos

Sekmadienio dieną užsitęsusius labai šiltus orus trumpam nutrauks iš vakarų prasiskverbusi...

Bėda po vieną nevaikšto: komandos draugo nelaimės sukrėsti danai nusileido debiutantams (134)

Atslūgus milžiniškam siaubui – apmaudas dėl netikėtos nesėkmės. Šeštadienį Danijos...

Partnerystės įstatymo fone – pamokanti skyrybų istorija: per penkiolika minučių prarado kelių milijonų vertės turtą (125)

Turto dalybos niekuomet nebuvo paprastos, o siūlomo partnerystės teisinio reguliavimo atveju jos dar...

Siaubas ir maldos Kopenhagoje: per rungtynes sukniubusi danų žvaigždė atgavo sąmonę būklė stabilizuota, žaidėjai grįžo į aikštę (519)

Kopenhaga ir visa Danija išgyveno košmarą, laimei, iš jo pavyko pabusti. Šeštadienį Europos...

Apsauginiai saulės kremai nuo vėžio gali ir neišgelbėti: profesorė atkreipė dėmesį į kelis svarbius niuansus (35)

Atėjus vasarai ir kaitinant saulei medikai įspėja, kad per daug saulės gali būti visai ne į naudą.

Giedrius Petkevičius/Sausuolis | D+

Surūdijusi Rusijos galia ir „kepurėm užmėtyta“ Lietuva: kodėl nuvertinti priešą yra labai pavojinga II dalis (3)

Pirmąją dalį pradėjau kalbėdamas apie krepšinį – leisiu sau analogiją pratęsti. Taigi,...

Koronavirusu užsikrėtęs girtas vilnietis siautėjo sostinės gatvėse: negalėjau savęs kontroliuoti (136)

„Žinau, kad girtam vairuoti pavojinga, tačiau dėl neblaivumo savęs negalėjau kontroliuoti“,...