aA
Gyvenimo būdo tinklaraštininkei Ieva Swan gaminti kasdien atrodo lyg laiko švaistymas. Jeigu žinoma moteris ir sukasi virtuvėje, maisto pasiruošia bent trims dienoms į priekį, prekes užsako internetu, o jas atsiima net neužeidama į parduotuvę. Taip su vyru Artūru ne tik sutaupo daug laiko, bet ir sveikiau maitinasi – nėra pagundų išalkus užkandžiauti, apsiperkant parduotuvėje į krepšelį įsimesti skanėstų ar užsukti į šalia esantį restoraną. „Mums svarbu, ką dedame į burną, tad valgant mieste mūsų dažnai tikrai neišvysite“, – patikina savo stiliaus pojūčiu sekėjus žavinti moteris.
Jautienos troškinys su daržovėmis
Jautienos troškinys su daržovėmis
© DELFI montažas

Nauja meilė atnešė ir naujus įpročius

Kardinalus pokytis Ievos mityboje įvyko prieš penkerius metus, kuomet susipažino su būsimu vyru, mitybos ir sporto specialistu Artūru Swan. Jis paaiškino į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis maisto produktus ir gaminant pamėgtus patiekalus. „Kartu su Artūru mano gyvenime atsirado sveikesni receptai, maisto planavimas į priekį bei tam tikrų produktų, kurie neleido man jaustis puikiai, atsisakymas. Dabar labai džiaugiuosi, kad tuomet nesispyriojau ir kardinaliai pakeičiau gyvenimo būdą“, – prisipažįsta moteris.

Dažnai patiekalais su savo sekėjais besidalinanti tinklaraštininkė pažymi, kad maisto raciono planavimas ne tik padeda sveikiau maitintis, bet ir leidžia sutaupyti: „Kuomet išsivysto įprotis nuspėti, ką norėsite valgyti ateinančias dienas, galima išvengti ne tik nereikalingų kalorijų ar nesveiko maisto vartojimo, bet ir produktų bei finansų švaistymo. Nepamenu, kada paskutinį kartą būčiau kažką nesunaudoto ar sugedusio išmetusi į šiukšlių dėžę. Tai labai džiugina ir skatina dalytis gerąja praktika.“

Planavimas – nuobodus tik iš šono

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad kelioms dienoms pagamintas maistas greitai atsibosta ar ilgiau stovėdamas šaldytuve lieka be skonio, Ieva tikina, jog viskas priklauso nuo patiekalų pasirinkimo ir meniu sudarymo.
„Vieną savaitę mes valgome jautieną, kitą – žuvį, dar kitą – paukštieną. Prie jų deriname šviežias salotas ir skirtingus angliavandenius, kuriais varijuojant kasdien gaunasi kone vis kitas patiekalas. Tikrai nevartojame to pačio maisto kasdien ir stengiamės žiūrėti į maisto gaminimą kūrybingai“, – pasakoja Ieva, per karantiną pradėjusi dar griežčiau planuoti savo pirkinius.

„Niekada nebuvau iš tų radikalių sveikuolių, neleidžiančių nusižengti savo sveikai mitybai – pasilepinu ir desertais, ir keptomis bulvėmis. Vertinu sveiką požiūrį ir nemanau, kad žmonės turėtų save riboti per prievartą. Jeigu galite, rinkitės sveikesnes produktų alternatyvas, pasilengvinkite rutiną ir sutaupykite laiko planuodami patiekalus, bet tikrai nebauskite savęs visiškai uždrausdami sau pasidžiaugti gardžiomis akimirkomis, kurias suteikia skanus maistas.“

Pietų gaminimui – vos keturios valandos savaitėje

Ieva savaitės maisto gaminimui skiria apie keturias valandas. Dvi savaitės pradžioje ir dvi – viduryje: „Labai aiškaus grafiko nusistačiusi nesu, tad gaminu tada, kuomet jau tikrai reikia. Dažniausiai vienas gaminimas būna savaitės pradžioje, o kitas – savaitės viduryje. Į priekį gaminu pietus ir kokius nors užkandžius. Lengvus pusryčius ir vakarienes dažniausiai gaminame kasdien, tad pasiliekame progą ir improvizacijai.“

Ieva Swan
Ieva Swan
© Asmeninio albumo nuotr.

Turinio kūrėja nesistengia visada gyventi tik pagal planą, tad įvairios išvykos ar susitikimai su draugais jos neišbalansuoja.

„Man patinka improvizuoti visose gyvenime srityse – tiek gaminant maistą, tiek ieškant naujų stiliaus derinių. Taigi, valgome tai, ką turime pagaminto arba šviežio šaldytuve, kurdami naujus patiekalus, kad maisto nereikėtų išmesti. Įkvėpta kartais sukuriu šešių ar daugiau skirtingų ingredientų patiekalus. Mano mėgstamiausi – jautienos troškinys su daržovėmis, orkaitėje keptos vištienos blauzdelės ir kalakutienos kepsniai. Derinant skirtingus angliavandenius šie patiekalai mums neatsibosta jau keli metai“, – džiaugėsi Ieva Swan, sutikusi pasidalinti savo mėgstamiausio jautienos troškinio su daržovėmis receptu.

Ievos jautienos troškinio su daržovėmis receptas

Jautienos troškinys su daržovėmis
Jautienos troškinys su daržovėmis
© Recepto autorė


Jums reikės:

  • 500 g malto jautienos kumpio
  • ½ saldžiosios paprikos
  • 6 vidutinio dydžio pievagrybiai
  • 1 raudonasis svogūnas
  • ½ poro
  • 10 g konservuotų Jalapeno paprikų
  • 1 didelė sauja „Iceberg“ salotų
  • 300 g pomidorų tyrės
  • Maltos saldžiosios paprikos
  • Druskos, pipirų
  • Raudonėlių, bazilikų


Eiga:

1. Pirmiausia keptuvėje pakepinkite smulkintą saldžiąją papriką, pievagrybius, raudonąjį svogūną, porą. Tuomet įdėkite Jalapeno paprikų, supjaustytų salotų lapų.
2. Kai visos daržovės suminkštės, sudėkite maltą jautieną, supilkite pomidorų tyre, įberkite prieskonių. Viską gerai sumaišykite ir troškinkite 20-30 min.
3. Troškinį galite valgyti su ryžiais, bulvių piure ar kukurūzų traškučiais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(26 žmonės įvertino)
2.6923

Etiketo specialistė įvardijo pagrindines elgesio prie stalo klaidas ir taisykles (12)

Stalo serviravimas yra toks pats svarbus sėkmingos vakarienės elementas kaip ir patiekiamas...

Rusnė Valatkaitė | D+

Maistinės kandys virtuvėje? Jų atsikratyti padės natūrali priemonė, randama kiekvieno namuose (3)

Maistinės kandys – vieni dažniausiai namuose aptinkamų vabzdžių , į namus patenkantys su...

Virtuvės šefas dalijasi patarimais, kaip gaminti paprasčiau ir sveikiau (3)

Pristatome straipsnių ciklą „ Delfi TV virtuvė drauge su Mantinga“, kuriame ne tik rasite...

Žvarbiam rudens vakarui – trinta sriuba: 4 gudrybės, kurios pravers kiekvienam šio patiekalo mėgėjui (2)

Orams vis labiau vėstant norisi naminio, šilto maisto . O kas vėsiais ir tamsiais rudens...

Išmesti neverta: štai, ką galite pasigaminti iš skaptuoto moliūgo likučių

Ant nosies kabant Helovinui , vis daugiau šalies gyventojų leidžiasi į kūrybinių eksperimentų...

Top naujienos

Narkevičių nugalėjęs jauniausias Lietuvos meras: kai kuriuos jo žingsnius vertinčiau pakankamai neigiamai

Trakų ir Kelmės rajonų gyventojai sekmadienį išsirinko naujus merus. Trakų rajono meru...

Dosniausi darbdaviai rugsėjį: didžiausios vidutinė alga siekė 35 tūkst. eurų

Didesnius nei 10 tūkst. eurų atlyginimus rugsėjį mokėjo 12 įmonių, o 187 – per 5 tūkst....

Valdančiuosius nuo fiasko išgelbėjo 13 sekundžių trukusi Seimo naujoko klaida (152)

Praėjusią savaitę Seimui apsisprendus, kad darbuotojai turi patys susimokėti už privalomus...

Po ilgo pokalbio su Nausėda už LGBT kovojanti mama pranešė: jis mane tikrai išgirdo (409)

Už LGBT bendruomenės teises kovojanti Rasa Račienė pirmadienį susitiko su prezidentu Gitanu...

Ruoškitės: jau šį savaitgalį suksime laikrodžius – ir greičiausiai ne paskutinį kartą (113)

Jau visai netrukus, iš šeštadienio į sekmadienį, suksime laiką viena valanda atgal. Nors ir...

Migrantai į Lenkiją veržėsi jėga, jiems talkino ir baltarusiai pasienyje dislokuotų karių skaičių didina iki 10 tūkst. (472)

Lenkijos sienos apsaugos tarnyba pranešė apie migrantų bandymą jėga prasiveržti per sieną....

Vilniuje iš viešųjų paslaugų teikėjų bus reikalaujama galimybių pasų (52)

Siekiant užtikrinti saugesnes kontaktines paslaugas ir kovojant su COVID-19 plitimu, viešuosiuose...

Eurokomisarė giria Lietuvą už skaidrumą tvarkantis su migrantais, nors neatmeta pažeidimų (1)

Eurokomisarė Ylva Johansson sako, kad Lietuva skaidriai tvarkosi su migrantų krize, tačiau neatmeta...

Vilnietė Julija neapsikenčia balandžių karaliavimo balkone: jie visur dergia Ornitologo komentaras (10)

Julijos buto balkonas tapo tikrų tikriausia balandine: jame apsigyveno dešimtys paukščių, kurie...

Migrantų skiepijimas nuo COVID-19 Rukloje: vakcinuotis sutiko šeštadalis (9)

Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje, Jonavos rajone, pirmadienį nuo COVID-19 skiepyti į Lietuvą...