aA
Žiema ir su ja atkeliavęs šaltis – išbandymas kiekvieno organizmui, todėl reikia nepamiršti jo aprūpinti vitaminais, o vienas iš natūraliausių ir skaniausių šaltinių, kuriuose gausu vitaminų – vaisiai. Tačiau kaip išrinkti vaisius ir tinkamai juos laikyti namuose? Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė, atskleidžia kelis paprastus patarimus, į ką atkreipti dėmesį renkantis vaisius ir kaip juos kokybiškus išlaikyti kuo ilgesnį laiką.
Vaisiai
Vaisiai
© Shutterstock

„Tam, kad parduotuvių lentynas pasiektų tik šviežiausi, kokybiškiausi, kruopščiai atrinkti vaisiai, jiems, kaip ir kitiems produktams, keliami itin aukšti kokybės reikalavimai bei pasirenkami kruopščiai patikrinti tiekėjai. Taip pat visada nurodoma vaisių kilmės šalis, tarkime, Lietuva ar užauginta Lietuvoje“, – pabrėžia kokybės ekspertė.

Vaisius lietuviai valgyti mėgsta tiek žiemą, tiek vasarą. Tačiau keičiantis sezonams, keičiasi ir jų rūšys: vasarą žmonės gausiai perka arbūzus, trešnes, kaulavaisius, o žiemą karaliauja citrusiniai vaisiai ir persimonai. A. Čepulis pastebi, kad sausį tarp pirkėjų populiariausi bananai, apelsinai, klementinai, greipfrutai ir obuoliai.

Anot kokybės ekspertės, rinkdamiesi vaisius pirkėjai dažniausiai kliaunasi akimis ir perka patraukliausiai jiems atrodančius. Ir nors vaisiaus išvaizda – svarbi, yra ir daugiau faktorių, pagal kuriuos galite nuspręsti, kuriuos vaisius įsidėti į savo pirkinių krepšelį.

Vienas iš pirmųjų dalykų, į kuriuos reikia atsižvelgti renkantis vaisius: svoris. Jeigu vaisių paėmus į rankas, atsižvelgiant į jo dydį, jis atrodo ganėtinai sunkus, vadinasi, pasirinkote tinkamai. Tai reiškia, kad jame yra daug vandens ir jis bus sultingas. Ši taisyklė ypatingai galioja renkantis melionus ar citrusinius vaisius.

Kokybės ekspertė sako, kad taip pat labai svarbus kriterijus yra spalva. Ji iš pirmo žvilgsnio atskleidžia vaisiaus sunokimo lygį. Sodri, intensyvi spalva parodo, kad jie yra pakankamai prinokę ir bus patys skaniausi.

Tiesa, yra ir tokių vaisių, kurie noksta net ir nuskinti. Pavyzdžiui, nusipirkę ne iki galo sunokusius avokadus ar bananus sunokinti juos galite ir namuose. Tereikia šiuos vaisius kelias dienas palaikyti popieriniame maišelyje, kambario temperatūroje.

Kalbėdama apie tinkamą vaisių laikymą, A. Čepulis sako, kad norint kuo ilgiau išlaikyti šviežius ir kokybiškus vaisius reikėtų atkreipti dėmesį į temperatūrą, taip pat vaisių nelaikyti vietose, kurias pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.

Vaisiai
Vaisiai
© Shutterstock

Kaip laikyti šviežius vaisius namuose

Jeigu parduotuvėje įsigijote obuolių, kriaušių, vynuogių ar kitų uogų ir norite jų skonį, šviežumą ir tekstūrą išlaikyti ilgesnį laiką – geriausia šiuos vaisius laikyti šaldytuve. Tačiau šaldytuvas – geriausia išeitis toli gražu ne visiems vaisiams. Pavyzdžiui, bananų, citrusinių vaisių, mangų, melionų, papajų, persimonų, ananasų ir granatų geriau nešaldyti, o laikyti juos kambario temperatūroje.

Vaisius, kuriuos norite sunokinti, laikykite kambario temperatūroje. Pasak A. Čepulis, geriausia juos įdėti į popierinį maišelį. Tam, kad vaisiai neprarastų drėgmės ir sunoktų sultingi – nelaikykite jų vietoje, kurią pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Šis nokinimo metodas puikiai tiks avokadams, kiviams, nektarinams, persikams, slyvoms, bananams.

Norint vaisius šviežius ir kokybiškus namie išlaikyti ilgesnį laiką – būtina atrinkti sutrenktus vaisius nuo sveikų. Jeigu ant obuolio pastebėjote mėlynę, ar minkštą dėmę – tokį obuolį geriausia būtų suvartoti kuo greičiau ir atskirti nuo sveikų.

Vaisiai
Vaisiai
© Shutterstock

Neplaukite vaisių tik parsinešę juos iš parduotuvės. Įsigytus vaisius plauti geriausia prieš pat vartojant. Na, o jeigu visgi pageidaujate vaisius nuplauti iš karto – būtinai juos nusausinkite, teigia kokybės ekspertė. Drėgmės perteklius yra šviežių vaisių priešas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(30 žmonių įvertino)
4.5000

Kijevo kotletai: 7 jų ruošimo paslaptys, kad jų skonis būtų tobulas (13)

Traškūs iš išorės ir sultingi iš vidaus – kas? Atsakymas – Kijevo kotletai . Vien girdint...

Etiketas prie stalo: kokių gerų manierų prie stalo reikėtų mokyti vaikus? (19)

Ar valgote namuose, kavinėje ar svečiuose pas draugus, geros vaikų manieros prie stalo yra svarbi...

Netikėti faktai apie sūrį: kodėl jis laikomas urvuose ir ar jį tikrai mėgsta pelės? (11)

Prancūzijoje per metus vienam gyventojui tenka beveik 26 kilogramai sūrio. Turbūt nesuklysime...

Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: išmėginkite šį tą naujo (14)

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji – ne...

Kaip paruošti skanius balandėlius: 5 naudingi patarimai (20)

Tradiciniai balandėliai gaminami iš mėsos faršo su ryžiais, kurie įvyniojami į kopūsto...

Top naujienos

Juvelyrai skaičiuoja prarastas pajamas: žmonės įprato taupyti, žiedų pardavimai smuko iki 10 kartų (5)

Karantinas juvelyrikos verslui atnešė daug iššūkių, tokių kaip tiekimo sutrikimai, parodų ir...

Ramūnas Bogdanas | D+

Niekšinga bolševikinė tradicija nuodyti valstybės „priešus“ tęsiasi, skiriasi tik mados: aukų sąrašas pildomas

Nuodijimas kaip būdas atsikratyti nepageidaujamu asmeniu žinomas nuo seniausių laikų. Nužudymas...

Vilniuje po Neries ledu dingęs vyras – žinomas dviratininkų treneris (1)

Vilniuje šeštadienį Neries upės ledas neatlaikė augintinio gelbėti puolusios poros. Moteriai...

Kas taip įsiutino Rusiją: vienas Armėnijos premjero sakinys privedė prie perversmo slenksčio (354)

Pralaimėjimas kare prieš Azerbaidžaną dėl Kalnų Karabacho jau pernai šokiravo ir prislėgė...

Šalis, kurią reikia aplankyti bent du kartus: kelionė po ledo, pūgų ir lavos kraštą

Islandija – tai šalis, kurią, kaip sakoma, reikia aplankyti bent du kartus. Vieną kartą –...

Moteris nustebo, palyginusi grįžusiųjų izoliacijos trukmę Lietuvoje ir ES šalyse: skirtumas didžiulis (167)

Kaunietės Linos šeima dėl šeiminių aplinkybių daug keliauja po įvairias šalis, o grįžusi...

Laisvalaikis – (ne)karantinas. Kokius filmus ir knygas rekomenduoja Gintarė Masteikaitė

Nevyriausybinių scenos meno organizacijų asociacijos vadovė Gintarė Masteikaitė sakė, kad...

Agnė K. | D+

Karantininis pavasaris Nr.2: ar ir vėl neišlįsime iš treningų? ekspertės patarimai, kaip derinti stilių ir patogumą (1)

Žiūrint į socialinius tinklus, peršasi išvada, kad žmonės karantino metu nešioja tik...

Neatsakingų vairuotojų gėdos lenta: autoservisų darbuotojai pasidalino neįtikėtinais radiniais (1)

Automobilis – ne tik malonumas, bet ir didžiulė atsakomybė. Jei tinkamai juo pasirūpinsite,...