Alfas Ivanauskas kalbino LSMUL Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytoją dietologę Rūtą Petereit.

Energetinius gėrimus naudoja daug jaunų, aktyvių žmonių. Žinome, kad jų vartojimas yra žalingas. Gal galite papasakoti detaliau, kaip jie gali pakenkti?

Pirmiausia reikėtų kalbėti apie sudėtį. Kaip ir minėjote, juos vartoja jaunimas, nes nori išlikti energingais iki paryčių, turėti daug energijos. Į energetinius gėrimus dedamas kofeinas, ženšenis, guaranos ekstraktas, B grupės vitaminai, folio rūgštis, gliukozė. Būtent dėl per didelio kofeino poveikio ir sąveikos su ženšeniu ir guaranos ekstraktu sukeliamas neigiamas poveikis sveikatai. Priklausomybės, nes dažnai jaunimas be jų tiesiog nebegali būti, taip pat sudedamosios dalys didina arterinį kraujo spaudimą ir praktikoje mes turime nemažai jaunuolių su didesniu arteriniu kraujospūdžiu, o tai neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemas. Taip pat padidina nervų sistemos laidumą – žmonės tampa dirglesni, nervingesni. Gali būti virškinamojo trakto problemų. B grupės vitaminai gali sukelti net ir širdies ritmo sutrikimus, didelius mikro ir makro elementų trūkumus, nes didelis kofeino kiekis veikia šlapimą varančiai ir dėl to pasišalina daug naudingų elementų tokių, kaip magnis, kalis ar natris. Taip pat šie gėrimai gali ir alergizuoti. O pats pavojingiausias variantas, jei šie gėrimai yra maišomi su alkoholiniais gėrimais, tokiu atveju gali būti neapskaičiuojama alkoholio dozė ir grėsti įvairūs apsinuodijimai.

Sakoma, kad geriant per šiaudelį greičiau numalšinamas troškulys ir yra greičiau pasisavinamos medžiagos, tame tarpe ir cukrus? Ar tai tiesa ar mitas?

Tai tikrai yra mitas. Mes medikai po įvairių operacijų ir apskritai nerekomenduojame gerti per šiaudelį. Nes geriant yra prigaudoma oro, tai gali būti viena iš pilvo pūtimo priežasčių ir blogos savijautos rodiklis. Todėl gerti per jį tikrai nerekomenduočiau ir tai tikriausiai yra daugiau įprotis arba vakarėlių paprotys.

Gaivusis gėrimas stiklinėje su šiaudeliu

Pastaruoju metu pamėgome vandenį gerti su įvairiais priedais: citrina, agurku ar apelsino skiltele. Bet ar tikrai tai yra naudinga?

Kokios temperatūros ar kaip pagardintą vandenį gerti, reikėtų rinktis pagal sezoną bei pagal tai, kokių žmogus turi ligų. Jei yra virškinamojo trakto problemų, dažniausiai vargina gastroezofaginis refliuksas. Tai žinoma, kad reikėtų rinktis natūralų, niekuo negardintą vandenį. Bet jeigu neturite jokių ligų – tai, kodėl gi ne? Kad padidintumėme vandens suvartojimą, mes drąsiai galime jį pagardinti žolelėmis, agurko griežinėliu ar citrina. Viskas priklauso nuo individualių žmogaus savybių.

Alfas laidoje gamino glazūruotus vegetariškus kukulius su daržovėmis ir jautienos tartarą su keptomis bulvytėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)