aA
Patiekalai iš varškės, ypač jei dalį jos pakeičiame daržovėmis ar vaisiais, yra sveikatai palankūs, neapsunkinantys ir tinkantys visos šeimos vakarienei. Be to, tai pigesnė alternatyva norintiems sutaupyti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad pieno produktai yra puikus būdas gauti reikiamą kiekį baltymų ir mikroelementų, taip pat pieno rūgšties bakterijų, būtinų žarnyno bei viso žmogaus organizmo veiklai.
Gydytoja dietologė apie tai, kiek kartų per savaitę reikėtų valgyti varškę ir kam ją vartoti itin atsargiai
© Shutterstock ir asm. albumo nuotr.

Kada varškė palankesnė sveikatai
Iš varškės tradiciškai gaminama nemažai patiekalų: kepti ir virti varškėčiai, blyneliai, įvairūs apkepai, taip pat desertai, saldūs kepiniai – spurgos, sausainiai. „Varškė naudinga dėl visaverčių baltymų, aminorūgščių, fosforo ir kalcio, joje yra nedidelis kiekis kalio, magnio, vitaminų A, D ir B12. Varškė gali būti įvairiai paruošta: tiek termiškai apdorota, tiek neapdorota, be to, svarbūs kiti komponentai, kurie prie jos dedami. Kuo mažiau priedų sudedame į varškę, tuo ji sveikatai palankesnė. Jeigu ruošiamas varškės gaminys, į kurį beriami aukščiausios rūšies miltai arba didelis cukraus kiekis, toks patiekalas bus mažiau naudingas sveikatai“, – pranešime žiniasklaidai primena E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė sako, kad pieno produktus galima vartoti kartą per dieną nors ir kasdien arba bent jau 2-3 kartus per savaitę: „Nors varškėje laktozės (pieno cukraus) yra nedaug, tačiau žmonės, kurie visiškai neturi laktazės fermento, reikalingo laktozės virškinimui, turėtų atsargiai vartoti varškę, mat tai gali sukelti diskomfortą. Tokiu atveju reikėtų valgyti varškę be laktozės.“

Ekspertė pataria atkreipti dėmesį ir į varškės riebumą. „Nuo varškės riebumo priklauso produkto skoninės savybės, maistinė vertė ir įtaka sveikatai. Žmogus, kuris rūpinasi savo sveikata ir vartoja įvairius produktus saikingais kiekiais, gali valgyti įvairaus riebumo varškę. Tačiau tie, kurie turi padidintą cholesterolio kiekį arba polinkį sirgti širdies kraujagyslių ligomis bei nutukimu, turėtų rinktis liesesnę varškę. Todėl kiekvienas varškės riebumą turėtų pasirinkti pagal sveikatos būklę“, – sako gydytoja dietologė.

Auga varškės be laktozės vartojimas

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog didėja produktų be laktozės populiarumas. Šiuo metu populiariausi belaktoziai kasdienio vartojimo pieno kategorijos produktai: pienas, varškė, grietinė, sviestas, sūris, taip pat jogurtai.

„Gaminiai be laktozės dažniau pasirenkami ne dėl mados, bet dėl sveikatingumo priežasčių: laktozės netoleravimo, alergijų, siekiant išvengti nemalonių pojūčių ir pan. Pastebime, kad šių maisto prekių daugiau perka jaunesnio amžiaus pirkėjai, daugiausia – moterys. Dėl mados ar tam tikrų gyvenimo požiūrio klausimų, tokių kaip tvarumas ar gyvūnų apsauga, dažniau yra pasirenkama veganiška mityba“, – pastebi O. Suchočeva.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsikepti varškės, moliūgų ir obuolių apkepą – daug laiko nesugaišite, o skonis nenuvils.

Varškės, moliūgų ir obuolių apkepas

Gydytoja dietologė apie tai, kiek kartų per savaitę reikėtų valgyti varškę ir kam ją vartoti itin atsargiai
© Shutterstock


Patiekalui reikės:

180 g varškės,
300 g moliūgo,
2-3 vnt. obuolių,
50 g sviesto,
2 vnt. kiaušinių,
1 šaukšto cukraus,
200 g miltų,
druskos, cinamono ar kitų mėgstamų prieskonių.

Gaminimo eiga:

* Nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka moliūgus ir obuolius.
* Atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų ir gerai išsukite juos su cukrumi ir cinamonu.
* Ištirpinkte sviestą ir įmaišykite jį i varškę.
* Išplakite baltymus iki standumo, tarkuotus moliūgus ir obuolius sumaišykite su varškės ir trynių mase, suberkite miltus.
* Atsargiai įmaišykite plaktus baltymus ir viską supilkite į riebalais pateptą formą. Kepkite 165-170 C temeratūroje apie 30-40 minučių, kol gražiai paruduos. Galima valgyti su jogurtu arba grietine.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(70 žmonių įvertino)
4.3000

Dietologė apie šaltieną: naudinga odai, sąnariams bei sausgyslėms, tačiau negalima pamiršti ir neigiamo patiekalo poveikio + šaltienos receptas

Šaltiena – gardi šventinio stalo puošmena, kurios pirmasis receptas buvo aprašytas dar XIV a....

Pasakė, ką kepti pirmiausia – svogūnus ar morkas, ir kodėl

Svogūnai ir morkos – tai dažniausi beveik visų karštųjų patiekalų priedai. Daržovių kepimas...

Parengė Roma Macijauskaitė

Kodėl nepavyksta išsivirti idealaus skonio makaronų? Virtuvės šefas parodė, kur visi klysta – „TikToke“ video peržiūrėtas beveik 5 milijonus kartų

Pasigaminote makaronų, bet patiekalo skonis anaiptol nežavi? Tikėtina, kad virdami makaronus...

Fitneso treneris Ratkevičius – apie vieną žmonių mitybos įprotį, kuris jį visada suerzina (1)

Visada įdomu, ką valgo dažnai sportuojantis žmogus. Gal kažkokių produktų atsisakė? Kaip...

Konditeris dalijasi 4 naudingais patarimais, kaip sunaudoti padžiūvusį prancūzišką batoną: niekada nereikės išmesti (1)

Prancūzams ir visiems prancūziško batono mėgėjams paskutinė lapkričio diena ypatinga –...

Top naujienos

Pateikė prognozę, kas jau netrukus laukia Rusijos: pasikartos senas scenarijus, tik viskas bus dar baisiau (29)

Tik Rusijos istorijai būdinga bevaldystės ir anarchijos periodas, vadinamas sumaištimi (rus. –...

Pietinis ciklonas užgrius visa jėga – sinoptikai perspėja, kada sulauksime stiprios pūgos

Šiandien, penktadienį, sulauksime orų permainos. Nedidelis, naktį mums sniegą atnešęs ciklonas...

SuTaupyk

Norintiems Kalėdas pasitikti ne prie puodų: kiek šiemet kainuoja šventinis meniu į namus ir ko tikėtis

Kai kada taupome pinigus, o kartais juk norisi sutaupyti tokio neįkainojamo laiko. Tai tampa ypač...

Kremlius nurodė savo versiją dėl karo pabaigos: iškėlė sąlygas (39)

Kremlius ketvirtadienį pareiškė, jog tai, kada pasibaigs karinis konfliktas Ukrainoje , priklauso...

Lietuva be branduolinės energetikos gali neišsiversti: diskutuojama apie naujos kartos reaktorius (11)

Lietuvoje ir visame pasaulyje plintant atsinaujinantiems energijos ištekliams, Seimo narys fizikas...

Ant parketo liejosi kraujas, „Monaco“ po pratęsimo patiesė „Real“ ekipą

Eurolygos 12-o turo rungtynėse Madride prireikė pratęsimo, o jame šeimininkai „Real“ (8/4)...

Toma Miknevičienė

Kaip dažnai vyrui išeiti pasibūti su draugais normalu? Psichologas pasakė, ką praranda vyrų neišleidžiančios žmonos (2)

Vargais negalais ištrūkęs iš namų skundžiatės draugams, kad žmona vis neišleidžia, barasi,...

Po Ronaldo pastabos žurnalistui sureagavo FIFA (2)

Po grupių etapo Portugalijos ir Ganos dvikovos, kurią 3:2 laimėjo Fernando Santoso auklėtiniai,...

Indonezija uždraudė nesantuokinius lytinius santykius: ar naujieji įstatymai turės įtakos ir turistams vykstantiems į Balį? (6)

Pagal naujus Indonezijoje priimtus įstatymus, sužinojus apie nesusituokusių žmonių poros...

Marius Ivaškevičius surengė provokuojantį knygai „Tomas Mūras“ skirtą vakarą: grįžimas į normalumą irgi yra pasipriešinimas karui

Žinomas rašytojas, dramaturgas Marius Ivaškevičius šių metų pradžioje po dvidešimties metų...