Vis dėlto maisto fotografė Eglė Žukauskaitė akcentuoja, kad fotografuojant maistą svarbiausia yra pats patiekalas ir apšvietimas.

„Maistas iš tikrųjų turi atrodyti skaniai ir viliojančiai. Manau, kad vykusiai nufotografuoti galima bet kokį maistą, net ir paprastus mamos kotletus. Jeigu jie gražiai apskrudę, sultingi, viliojančios spalvos, tai paserviravus su derančiais žalumynais ar daržovėmis ir pasirūpinus geru apšvietimu, tikrai galima išgauti seilę varvinančią nuotrauką. Juk svarbiausia, kad nuotrauka taip ir verstų įsivaizduoti, kaip suleidi dantis į tuos sultingus ir kvapnius kotletukus“, – dėsto fotografė.

Žaidimai su šviesa

Kalbėdama apie tinkamiausią apšvietimą E. Žukauskaitė akcentuoja, kad maistas geriausiai atrodo natūralioje dienos šviesoje, nes toks apšvietimas atskleidžia tikrąsias maisto spalvas.

„Kuo natūralesnė maisto spalva, tuo lengviau įsivaizduoti jo skonį, kvapą. Fotografuodami maistą stenkitės išvengti tiesioginių saulės spindulių, kurie sukuria stiprius šešėlius. Geriausia fotografuoti apsiniaukusią dieną arba prie šiaurinio lango“, – moko ji.

Fotografė tikina, kad esant geram apšvietimui, gražų patiekalą kokybiškai galima nufotografuoti ir mobiliuoju telefonu. Tiesa, E. Žukauskaitė naudojantiems šiuos įrenginius siūlo fotografuoti iš viršaus 90 laipsnių kampu. Pasak jos, tokia pozicija tinkamiausia, nes telefono kamera neturi galimybės gražiai sulieti fono, o tai nuotraukai suteikia plokštumo.

Beje, fotografuojant su fotoaparatu, kaip juokdamasi primena pašnekovė, svarbiausia įsitikinti, kad maistas būtų sufokusuotas.

„Pats paprasčiausias maisto ir apšvietimo sustatymas gerai fotografijai, kuris pasiteisins beveik visada, yra toks: padėkite patiekalą ant stalo prie didelio lango be tiesioginės saulės. Šalia savęs turėkite kuo didesnį baltą padėklą ar suglamžytą folijos lakštą šviesai atspindėti.

Atsistokite priešais langą ir lėkštę, nukreipkite fotoaparatą maždaug 45 laipsnių kampu į maistą ir padėklu ar folija kitoje rankoje stenkitės atspindėti kuo daugiau šviesos ant jūsų patiekalo. Tai klasikinis būdas apšvieti maistą, kuris suteiks gražius maisto paviršiaus atspindžius ir kokybišką šviesą“, – kiekvienam įkandamą gudrybę atskleidžia fotografė.

Nepamirškite kitų elementų

Nereiktų pamiršti ir kitų kadre atsiduriančių dalykų – stalo dekoravimo elementų, įrankių, įvairių aksesuarų. Vis dėlto pati E. Žukauskaitė stengiasi kai kurias derinimo taisykles laužyti. Pasak jos, tai tik varžo fotografo kūrybiškumą.

Daug dėmesio fotografė skiria paviršiams, ant kurių fotografuoja. Anot jos, tai maistui suteikia „kontekstą ir nuotaiką“. „Dievinu tikras senas lentas giliomis medžio vagomis. Pats gražiausias mano fotografijos pagrindas yra žalios mano močiutės suolo lentos, perdažytos žaliais dažais gal dešimt kartų, nublukusios saulėje ir vėl perdažytos. Ant šio paviršiaus produktai ir maistas man visuomet pavyksta dieviškai“, – atvirauja E. Žukauskaitė.

Pašnekovė akcentuoja, kad rekvizitų spalvos neturi užgožti maisto ir geriausia, jei dera su jo atspalviais. Vis dėlto ji ragina nebijoti ir paeksperimentuoti.

Pasitelkia slaptas gudrybes

Kiekvienas maisto produktas, kaip sako fotografė, turi savo specifiką. „Man asmeniškai maloniausia fotografuoti lengvą spalvingą maistą, nes aš jį mėgstu ir suprantu, pavyzdžiui, uogas, daržoves, grūdinius produktus, desertus ir pan. Manau, sudėtingiau yra su gėrimais, kurie reikalauja apšvietimo ir taros subtilumo“, – atskleidžia ji.

E. Žukauskaitė neneigia, kad kartais fotografai imasi įvairių gudrybių, pavyzdžiui, kad daržovės neprarastų gražios spalvos, jų neverda iki galo, o kai kuriuos patiekalus aptepa aliejumi, kad šie skaniai blizgėtų.

„Visada svarbu apgalvotai stilizuoti patiekalą. Nevadinčiau to triukais, tai tiesiog protingi būdai, kuriuos gali naudoti kiekviena šeimininkė. Yra daugybė gudrybių. Pavyzdžiui, norint, kad kumpio riekelės suvožtinyje labiau matytųsi ir atrodytų skaniai „susigarbanojusios“, jos yra prismaigstomos metaliniais smeigtukais“, – pasakoja ji ir prisipažįsta pati tokių triukų nesiimanti, nes tiesiog mėgsta natūralumą.

Galiausiai pašnekovė atskleidžia, kad tobulai nuotraukai visada reikia daug bandymų ir kantrybės. „Negailėkite laiko, mėginkite įvairius kadrus, skirkite laiko apdirbti jau nufotografuotą nuotrauką su programine įranga – visa tai atsiperka išvydus rezultatą“, – sako E. Žukauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)