aA
Stalo serviravimas yra toks pats svarbus sėkmingos vakarienės elementas kaip ir patiekiamas maistas, jo skonis bei išvaizda. Ko reikia bazinei kolekcijai stalui serviruoti ir koks yra stalo serviravimo etiketas?
Stalo serviravimas
Stalo serviravimas
© Shutterstock

Bazinė kolekcija stalui serviruoti

Pasak etiketo specialistės Indrės Briedelienės, stalo serviruotei yra svarbiausias tinkamas indų, įrankių ir taurių kiekis, kurių kolekcija kiekvienuose namuose dažniausiai kaupiama pagal valgymo įpročius. „Tačiau jeigu savo kolekcijos dar nespėjote sukaupti ir abejojate, ko reikia, tai baziniame rinkinyje turėtų būti pietų lėkštės, užkandžiams skirtos lėkštės, dubenėliai arba lėkštės sriubai, lėkštutės desertams arba duonai, šakutės ir peiliai, skirti pagrindiniam patiekalui, mažesnės ar tokio paties dydžio – užkandžiams, šaukštai sriubai, arbatiniai šaukšteliai ir desertinės šakutės, serviravimo įrankiai – didesni šaukštai, šakutės, torto mentelė ir peilis“, – dalinasi etiketo specialistė ir priduria, kad nemažiau svarbu pasirūpinti ir tinkamomis taurėmis – didesnėmis raudonam vynui, mažesnėmis – baltam, taurėmis šampanui, stiklinėmis vandeniui, kurios gali būti naudojamos ir kitiems gėrimams.

Svarbiausios taisyklės serviruojant stalą

Dar prieš stalo serviravimą reikėtų apgalvoti jo dekoravimą – itin svarbu, kad visų dekoravimo elementų aukštis būtų žemiau akių lygio ir netrukdytų bendrauti, rašoma pranešime spaudai.

Stalo serviravimas
Stalo serviravimas
© Shutterstock

Stalo serviruotėje bene svarbiausias yra tinkamas indų, įrankių ir taurių kiekis pagal tai, koks meniu yra suplanuotas. „Taip pat svarbus yra ir taisyklingas jų išdėstymas, kad kiekvienam valgančiajam būtų patogu. Serviruojant reikėtų šakutes dėti lėkštės dešinėje pusėje, o peilius ir šaukštus – kairėje. Peilių ašmenys visuomet turi būti atsukti į lėkštę, o kiti įrankiai yra serviruojami pagal patiekalų eiliškumą – pirmajam patiekalui skirti įrankiai yra dedami toliausiai nuo lėkštės, o antram – arčiau lėkštės ir taip atitinkamai pagal patiekalų skaičių. Išimtis desertui – jam skirti įrankiai turėtų būti serviruojami virš lėkštės arba atnešami kartu su desertu“, – teigia Indrė Briedelienė ir priduria, kad duonos lėkštutė turėtų būti serviruojama virš šakučių, medžiaginė servetėlė turi būti dedama kairėje, prie šakučių, arba centre taip įrankių

Taures galima rinktis visiškai laisvai, pagal tai, kokios formos, dydžiai ar spalvos patinka. „Bazinės taisyklės yra tik tokios, kad raudonam vynui taurės yra didesnės, o baltam – mažesnės. Visiems kitiems gėrimams taurės yra specifinių formų iš kurių kiekvienas gali laisvai pasirinkti labiausiai patinkančias. Serviruojant stalą, taurių turėtų būti tik tiek, kiek planuojama gerti skirtingų gėrimų plius taurė vandeniui. Pavyzdžiui, jei prie vakarienės planuojama gerti du skirtingus vynus prie dviejų patiekalų, turėtų būti serviruojamos dvi taurės vynui ir viena papildoma vandeniui. Taurės turėtų būti serviruojamos virš peilių“, – dalinasi etiketo specialistė.

Stalo serviravimas
Stalo serviravimas
© Shutterstock

Kiek reikia lėkščių ir kokiu kiekiu galima užpildyti gėrimų taures?

Prieš planuojant lėkščių kiekį ant stalo labai svarbu nusimatyti ar maistas bus patiekiamas bendruose induose ar patiekalai bus patiekiami porcijomis. „Jeigu planuojate pietus ar vakarienę patiekti bendruose induose, tuomet serviruojant stalą reikėtų paruošti dvi lėkštes – didesnę pagrindiniam patiekalui ir mažesnę ant jos užkandžiui. Paragavus užkandžių, jų lėkštes reikėtų nurinkti, kad ant stalo liktų švari lėkštė pagrindinio patiekalo valgymui. Patiekiant patiekalus porcijomis, jau įdėtomis į lėkštes, serviruojant užteks palikti tarpą tarp įrankių, kuriame būtų galima padėti medžiaginę servetėlę“, – atskleidžia etiketo specialistė I. Briedelienė.

Dar prieš pradedant valgyti galima prisipildyti taures, tik nesklidinai. Vandeniu stiklinę reikėtų pripildyti dviem trečdaliais jos, tiek pat reikėtų pilti ir putojančio gėrimo, vyno reikėtų pilti ne daugiau nei trečdalio taurės.

Kaip elgtis prie stalo?

Pagrindinė taisyklė, kuri visiems žinoma dar nuo vaikystės – nekalbėti pilna burna. Tačiau etiketo taisyklių, kaip elgtis prie stalo, yra ir daugiau. „Tik atsisėdus prie stalo, jeigu serviruotėje yra medžiaginė servetėlė, ją reikėtų pasitiesti ant kelių. Prieš įsipilant sau gėrimo, mandagu prieš tai pasirūpinti esančiais šalia ir pasiūlyti įpilti vandens ar kitų gėrimų. Lygiai tokia pati taisyklė galioja ir su maisto įsidėjimu – pirmiausia reikėtų pasiūlyti įsidėti esantiems šalia ir tik tuomet įsidėti sau ir niekuomet nevalgyti maisto iš bendrų indų. Alkūnes reikėtų laikyti arti kūno ir nedėti jų ant stalo – net pertraukos metu. Telefonui, akiniams nuo saulės, raktams, piniginei bei kitiems asmeniniams daiktams, ant stalo ne vieta, juos reikėtų laikyti rankinėje, kišenėje ar kitoje vietoje. Jeigu valgymo metu norite pakilti nuo stalo, užteks atsiprašyti ir pasakyti, kad netrukus grįšite, pasakoti, kur einate – nereikia. Pertraukos metu įrankius reikėtų sudėti A raide, o pabaigus valgyti – sudėti vieną šalia kito 45 laipsnių kampu“, – atskleidžia „Modernus etiketas“ autorė I. Briedelienė.

Etiketas prie stalo
Etiketas prie stalo
© Shutterstock
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(17 žmonių įvertino)
2.7647
D+Rusnė Valatkaitė

Dietistė Vaida Kurpienė apie košes: praleisdami šį grūdų paruošimo etapą darote didelę klaidą

Pusryčiai – svarbiausias dienos valgymas, kurio nevalia praleisti. Ar žinote, kodėl rytais mums...

Trys natūralios priemonės, kurios padės pašalinti nemalonius kvapus virtuvėje (3)

Visi norime, kad mūsų virtuvė būtų tvarkinga, o joje maloniai kvepėtų. Juk tai vieta, kurioje...

Penki patarimai, kaip švaistyti mažiau maisto (6)

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, net trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto yra...

Nuolat jaučiate energijos trūkumą ir nuovargį? Tikėtina, kad netoleruojate glitimo (21)

Glitimo netoleravimas – dažna problema šiandieninėje visuomenėje. Gydytoja dietologė Edita...

Top naujienos

NATO ir EK vadovų susitikime – Nausėdos perspėjimas: Lukašenkos režimas nesiliaus testuoti Vakarų pasaulio vienybę papildyta (96)

Į Vilnių sekmadienį atvyko NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir Europos...

Įsigyti NT nori taip, kad net rizikuoja prarasti pinigus: butus vėl perka iš brėžinių, netgi be statybos leidimo (1)

Pirkti ar nepirkti būstą „iš brėžinių“ – šiais laikais dažnai net nebelieka pasirinkimo,...

COVID-19 protrūkis mažame miestelyje parodė, kaip galėtų baigtis pandemija (3)

Tai turėjo būti vasariška šventė. Tūkstančiai pramogautojų Liepos 4-ąją susirinko į...

Kuris tyrimas pavojingesnis sveikatai: kompiuterinė tomografija ar magnetinis rezonansas? (64)

Šiuolaikinė medicina tiesiog neįsivaizduojama be radiologinių tyrimų – rentgeno , magnetinio...

Mirtinas Valančiūno ginklas, kurio rinktinėje jis nė neišsitraukia: kodėl? (6)

Jonas Valančiūnas NBA rungtynėse vieną po kito smeigia keturis tritaškius iš eilės ir pagal...

Šis ES įstatymų projektas gali tapti „auksiniu standartu“ visam pasauliui – ant kortos pastatyta labai daug (2)

Europos Parlamente rengiamas Skaitmeninių paslaugų aktas žada užbaigti interneto laukinių vakarų...

Vilnius nesiliauja stebinti: kuri eglė jums patiko labiau – šių metų ar pernykštė? balsavimas (123)

Sostinė kasmet stebina išskirtiniais kalėdinių eglių įvaizdžiais, kuriais garsiai žavimasi ne...

D+Aurimas Perednis, laida „Iš esmės“, Liudmila Timofejeva

Privalomus skiepus darbuotojams jau vadina neišvengiamybe: nebus taip, kad darbdavys iškart atleis darbuotoją

Ministerija prakalbo apie privalomą skiepijimą nuo koronaviruso slaugos, globos, švietimo ir...

Teismas nusprendė neįkalinti seniūnijoje save padegusio vyro: tai padarė dėl beviltiškos padėties

Kauno apygardos teismas atidėjo laisvės atėmimo bausmės vykdymą benamiui, kuris, gaisrui...

Kaip savo namus papuošti šventėms: interjero dekoratorė pristatė 7 šių metų kalėdinio dekoro tendencijas

Anksčiau pajusti šventinę nuotaiką ir namuose sukurti jaukią atmosferą padeda kalėdinės...