Antis – ganėtinai ryškaus skonio paukštiena, artima raudonai mėsai. Ją galima ruošti daugeliu būdų, tačiau šventėms dažniausiai visa antis yra kepama orkaitėje. Kaip ir visai šviežiai mėsai, antienai taip pat keliami griežti kokybės reikalavimai, pasirenkami patikimi tiekėjai. Pirkėjams nurodoma anties kilmė, laikymo sąlygos ir tinkamumo vartoti terminas. Tinkamumo vartoti terminą nustato gamintojas, todėl jis turi būti nurodytas etiketėje. Tai privalomas ženklinimo reikalavimas“, – sako A. Čepulis.

Parduotuvėje įsigytą šviežią antį, kaip ir visą mėsą, namie šaldytuve geriausia laikyti tris dienas, bet ne ilgiau nei gamintojo nurodytas terminas. Po to mėsa praranda savo skonį. Antys, taip pat ir kita paukštiena, turi būti laikoma 0–4°C temperatūroje. Tačiau gamintojas gali numatyti ir kitą laikymo temperatūrą, todėl kiekvieną kartą reikia pasitikrinti, kas yra nurodyta anties etiketėje.

„Kadangi anties galiojimas priklauso nuo laikymo temperatūros, jei nėra sąlygų užtikrinti gamintojo nurodytos temperatūros, geriau antį sušaldyti. Šaldyta antis gali būti laikoma ir metus. Tačiau kuo ilgiau ji bus šaldiklyje, tuo mėsa taps sausesnė. Pagaminus ilgai šaldytą antį, skonis nebus toks pat kaip šviežios anties“, – paaiškina kokybės vadovė.

Kepta antis

Į ką pirkėjui atkreipti dėmesį

  • Pasak A. Čepulis, paukštienai nėra nustatytos kokybės klasės. Todėl, norėdami išsirinkti kokybišką antį, pirkėjai turėtų atkreipti dėmesį į paukščio svorį ir išvaizdą. Išraiškingiausio skonio antis turėtų sverti 2–3 kg.
  • Jeigu yra galimybė, reikėtų apžiūrėti mėsos spalvą. Kuo tamsesnė mėsa – tuo senesnė antis. Taip pat žvilgtelkite ir į odelę. Ji neturėtų būti pastebimai susiraukšlėjusi.
  • Perkamą paukštį verta ir pačiupinėti, ypač krūtinėlę. Šviežios anties krūtinėlė turėtų būti išpūtusi ir minkšta.
  • Atkreipkite dėmesį į kvapą. Jis turi būti natūralus, be jokių nemalonių nosiai pakitimų.
  • Anties mėsa turi nemažą riebalų sluoksnį. Jie neleidžia kepamai mėsai išdžiūti. Tačiau prieš kepant galima nereikalingus riebalus ištirpinti. Tai padaryti galite ir keptuvėje: ant nedidelės kaitros pašildykite keptuvę ir norimą anties dalį padėkite odele žemyn. Tokiu būdu keptuvėje po truputį, nesudeginant mėsos riebalai ištirps.
  • Antis parduotuvėje dažnai būna pardavinėjama ir dalimis: ketvirčiais arba krūtinėlėmis. Anot ekspertės, anties ketvirčiai geriausiai tinka kepimui orkaitėje, keptuvėje ar lėtam troškinimui žemoje temperatūroje. Krūtinėlė gali būti ruošiama taip pat kaip ir vištos.
Kepta antis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)