aA
Atėjus karščiams labai svarbu tinkamai laikyti maisto produktus. Juk kartu su vasariška šiluma išauga ir apsinuodijimų maistu rizika. Kad to išvengtume, kokybės ekspertė Aldona Čepulis dalijasi patarimais, kaip termometro stulpeliams kylant į viršų tinkamai laikyti maistą, kokie produktai kelia daugiausia rizikos ir kokių klaidų geriau nedaryti.
Maisto produktai šaldytuve
Maisto produktai šaldytuve
© Shutterstock

„Oro temperatūrai šylant maisto produktai ima greičiau gesti, o ypač tie, kurie yra netinkamai laikomi. Dėl palyginti aukštos temperatūros ir UV spindulių poveikio šviežias maistas itin greitai genda, todėl jį būtina laikyti tik šaldytuve. Be to, šiltuoju metų laiku Lietuvoje dažniausiai padidėja santykinė oro drėgmė, o tokios sąlygos palankesnės mikroorganizmams, įvairių ligų sukėlėjams, pelėsiui, puvimo bakterijoms daugintis“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė A. Čepulis.

Kokius produktus reikėtų vartoti atsargiai?

Anot kokybės ekspertės, norint maistą išlaikyti šviežią ir tinkamą valgyti, itin svarbios jo laikymo sąlygos, ypač kalbant apie mėsą, žuvį, pieno produktus ir iš jų pagamintus patiekalus, nes juose bakterijos dauginasi labai sparčiai.

Kaip teigia A. Čepulis, sugedusius produktus reikia laiku atpažinti ir išmesti. Pirmas ženklas, kad produktas nebėra tinkamas naudoti – kvapas. Sugedęs maistas, ypač mėsa, žuvis, kiaušiniai, ima skleisti nemalonų dvoką. Vis dėlto, net jeigu produktas neskleidžia nemalonaus kvapo, bet jį ragaujant jaučiamas neįprastas skonis, tai taip pat yra ženklas, kad geriau tokio maisto nevalgyti.

Ypač svarbu atkreipti dėmesį, ar ant produkto nėra pelėsio. Pasak A. Čepulis, klaidinga manyti, kad pakanka pašalinti vien pelėsio pažeistą vietą. Iš tiesų kai jau matomas pelėsis, visame produkte vyksta sveikatai pavojingų medžiagų gamyba. Vis dėlto, jeigu pelėsis pažeidė vieną vaisių ar daržovę pakuotėje, pavyzdžiui, vieną vynuogę iš kekės, visos pakuotės ar kekės išmesti nereikia, pakanka išrinkti sugedusius vaisius ar uogas.

Maisto produktai šaldytuve
Maisto produktai šaldytuve
© Shutterstock

A. Čepulis dalijasi ir keliais patarimais, kaip išaiškinti, ar tam tikri produktai tinkami vartoti ir kaip tinkamai juos laikyti:

Mėsa ir jos produktai. Šviežių mėsos produktų kambario temperatūroje laikyti nereikėtų. Tokius gaminius geriausia saugoti šaldytuve. Virta mėsa ilgiau išsilaiko sausa, todėl ją reikia ištraukti iš puodo, kuriame virė, ir perdėti į kitą indą. Keptos mėsos galiojimo laiką ilgina riebalai, tik svarbu, kad jie nebūtų vandeningi. Tuo tarpu dešrų, lašinių, kumpelių ir kitų mėsos gaminių kokybę ilgiau išlaikysite, jei susuksite juos į maistinį pergamentinį popierių. Jis sugeria drėgmę ir leidžia laisvai cirkuliuoti orui, todėl ilgiau išliks nepakitęs produktų kvapas ir skonis, neįsimes pelėsis.

Žuvis ir jūros gėrybės. Ar žuvis yra šviežia, parodo jos išvaizda. Jei žuvies akys drumzlinos, žiaunos rudos, neelastingas paviršius, kuris, stipriai paspaustas, įdumba, tokia žuvis nėra šviežia. Jei žuvis yra būdingo savo rūšiai kvapo, nejuntamas net silpnas gedimo kvapas, ji gali būti naudojama maisto gamybai. Jei žiaunos žalios ir gleivėtos, bent šiek tiek juntamas sugedusios žuvies kvapas, tokia žuvis nebetinkama vartoti. Jei žalia žuvis parduodama išdarinėta, be galvos ir vidurių, pirmieji jos gedimo požymiai – pakitęs kvapas, minkšta tekstūra.

Anot ekspertės, šviežią žuvį šaldytuve reikėtų laikyti sandariame inde arba suvyniotą į foliją ne aukštesnėje kaip +5 ºC temperatūroje ir ne ilgiau kaip 2–3 dienas. Tuo tarpu vertinant jūros gėrybes, pirmiausia reikėtų dėmesį atkreipti į kvapą. Šviežios jūrų gėrybės nors ir silpnai, bet maloniai kvepia jūra. Kaip sako ekspertė, saugiausia vartoti jūrų gėrybes, atšildytas šaldytuve, taip išsaugoma geriausia jų kokybė. Prieš ruošiant, jas reikėtų nuplauti, nors jos ir bus termiškai apdorojamos. Atšildytas krevetes termiškai neapdorotas galima valgyti tik tokiu atveju, jei jos buvo virtos prieš užšaldymą.

Pienas. Parduotuvėse parduodamas pienas yra pasterizuotas arba sterilizuotas, o tai reiškia, kad jame nėra bakterijų. Tačiau net ir toks pienas turi būti laikomas šaldytuve ne ilgiau kaip iki nurodytos galiojimo datos, o atidarius pakuotę – ne ilgiau kaip 24 valandas. Tačiau jeigu šviežio pieno įsigijote turguje, saugiausia jį pavirinti, palaukti, kol atvės, supilti į stiklinį indą, sandariai uždaryti ir laikyti šaldytuve.

Kiaušiniai. Tai – vienas tų produktų, be kurių retai apsieina diena, todėl labai svarbu juos vartoti kuo šviežesnius. Ar kiaušinis šviežias, galima išaiškinti namuose atlikus keletą paprastų triukų. Jeigu įleisti į šaltą vandenį kiaušiniai nusėda ant dugno, vadinasi, jie yra švieži. Jei šiek tiek pakyla nuo jo – ne pirmo šviežumo. Tačiau jei kiaušiniai plūduriuoja paviršiuje – jų vartoti negalima.

Dar vienas populiarus būdas išsiaiškinti, ar kiaušiniai dar yra tinkami vartoti – pakratyti žalią kiaušinį. Jeigu jis kliuksi, jau yra nebetinkamas vartoti. Anot ekspertės, tam, kad kiaušiniai būti tinkami vartoti, svarbu jų laikymo temperatūra: jie turi būti laikomi ir transportuojami ne žemesnėje kaip 5 °C ir ne aukštesnėje kaip 20 °C temperatūroje.

Uogos, daržovės, grybai. Šviežios daržovės, uogos, kai kurie vaisiai, taip pat atidarytos uogienių, konservuotų daržovių pakuotės, padažai turi būti laikomi šaldytuve. Valytas daržoves šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas. Daržovių konservus būtina atidaryti tik prieš pat vartojimą, o likutį perdėti į sandarų stiklinį, molinį ar emaliuotą, bet jokiu būdu ne metalinį indą. Švieži krapai, petražolės, salotos, svogūnų laiškai, kiti žalumynai ilgiau nesuvys suvynioti į drėgną medžiagos skiautę ar popierinę servetėlę. O, pavyzdžiui, šviežių grybų patiekalai šaldytuve gali būti laikomi ne ilgiau kaip parą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
4.0000

Mitybos specialistas išaiškino, kiek arbūzo galima suvalgyti per dieną ir kas gresia jo padauginus (2)

Vasara įsibėgėjo, o karščiai niekur nesitraukia, tad būtina valgyti vėsinančių produktų....

Karštis – tikras iššūkis duonai: kaip teisingai laikyti, kad nereikėtų išmesti? (12)

Duona – vienas pagrindinių lietuvių maisto produktų, tačiau karšta ir drėgna vasara –...

Rusnė Valatkaitė | D+

Vaida Kurpienė patarė, kaip atitolinti menopauzę ir sušvelninti jos simptomus (2)

Menopauzė (gr. meno – mėnesinės + pause – nutrūkimas) – tai moters mėnesinių ir...

Vaida Kurpienė įvardijo, kokius gyvybiškai svarbius mikroelementus prarandame gausiai prakaituodami ir kokiuose produktuose jų daugiausia (8)

Per karščius mūsų organizmas netenka daug skysčių , kurių neatstačius gali sutrikti...

Top naujienos

Kuodis siūlo nesiskiepijantiems pateikti sąskaitą už gydymą: draudimas skirtas protingiems žmonėms, bet ne visoms nesąmonėms (227)

Ekonomistas, Vilniaus universiteto profesorius Raimondas Kuodis siūlo privačiame draudime taikomus...

Palygino persirgusių ir pasiskiepijusių nuo koronaviruso imunitetą su tik vakcinuotų: antikūnų skirtumas – įspūdingas (315)

27 metų Monika pasiskiepijusi pirmu skiepu nuo koronaviruso iškart užsikrėtė šia infekcija. Kaip...

Startavo rekordiniu tempu, bet finišavo už varžovų nugarų: Rapšys liko toli nuo pirmos rungties finalo (33)

Olimpinės žaidynes šeštadienį pradėjo ir Lietuvos plaukikai. Danas Rapšys pirmasis lipo ant...

Krikštynos: mamos papasakojo, kiek išleido pinigų, kokios sumos vokelyje tikisi kunigai ir kas labiausiai pasiteisino (24)

Įsibėgėjus vasarai tęsiasi ir intensyvus švenčių maratonas. Šiemet jų daugiau nei įprastai...

COVID-19 kilmės medžioklė siutina Kiniją: versija, kad virusas galėjo nutekėti iš laboratorijos, niekur nedingo (161)

Kinija atkakliai priešinasi naujam Pasaulio sveikatos organizacijos ( PSO ) planuojamam...

Šią klaidą daro dažnas, nešiojantis kontaktinius lęšius: žala akims gali būti didžiulė

Pakelkite ranką, jeigu nors kartą miegojote ar prausėtės po dušu neišsiėmę kontaktinių...

Migrantai savo istorijas pasakoja ir rusų, ir anglų kalba: Baltarusiją vadina valstybe-kalėjimu (607)

Varėnos rajone Vydenių kaime apgyvendinti 150 neteisėtai Lietuvos ir Baltarusijos sieną kirtusių...

Karbauskis: klausimas, kurį man nori užduoti Skvernelis, tikriausiai susijęs su Nausėda (795)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis interviu...

Zarasų padangų sandėlyje kilo gaisras, įvykio vietoje dirba gausios ugniagesių pajėgos (98)

Šeštadienio rytą ugniagesiai skubėjo į Zarasų pakraštyje įkurtą padangų saugojimo...

Monika Kvietkutė pasidalino romantiškomis nuotraukomis su mylimuoju: meilė tiesiog sklando ore (11)

Praėjusią savaitę Oksanos Pikul-Jasaitienės ir Simo Jasaičio sūnui Dominykui suėjo šešeri...