aA
Orams tampant vis žvarbesniems norisi sotaus, šildančio, daugiau kalorijų turinčio maisto. Vis tik, mitybos specialistų teigimu, tam, kad išliktume žvalūs ir sveiki, pagrindinių mitybos principų pamiršti nereikėtų ir žiemą.
Dalia Vaitkevičiūtė
Dalia Vaitkevičiūtė
© DELFI montažas / Shutterstock

Dalia Vaitkevičiūtė, gydytoja dietologė, sako, kad žiemos laikotarpiu keičiasi ne tik žmonių mityba, bet ir judrumas: rečiau išeinama į lauką, mažiau sportuojama. Žinoma, pasak jos, ši tendencija galioja ne visiems, tačiau atšalus orams yra dažniau pastebima, rašoma pranešime spaudai.

„Šaltuoju metu laiku mažiau judame ir labiau norime kaloringo, šilto maisto, kuris užpildo ne tik energijos poreikį, bet ir pagerina emocinę būklę. O ypač dabar – artėjant šventėms, visi galvoja apie šventiniais valgiais nukrautus stalus, todėl jau pradeda maisto gaminimo, degustavimo, įvairiausių maistinių dovanų dovanojimo maratoną“, – sako ekspertė.

Visgi, mitybos specialistė pabrėžia, kad žiemą žmonių poreikiai neturėtų keistis.

„Mes nebegyvename laikais, kai reikėdavo gyventi šaltyje ir labai išaugdavo per dieną sunaudojamos energijos poreikis. Dabar jis išlieka panašus, kaip ir vasarą. Tačiau psichologinis noras suvalgyti ką nors sočiau žiemą didesnis nei šiltuoju metų laiku. Be to, pastebiu, kad šaltuoju laikotarpiu žmonės valgo daug mažiau daržovių, todėl pradeda trūkti vitaminų, antioksidantų“, – sako D. Vaitkevičiūtė.

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© Shutterstock

Ekspertė sako, kad reikėtų nepamiršti, jog daržovės yra ne tik pomidorai, agurkai ir salotų lapai. Anot jos, žiema – pats metas pasimėgauti įvairiausiomis šakninėmis ar raugintomis, šaldytomis daržovėmis. Jeigu jaučiate, kad daržovių valgote per mažai, dietologė rekomenduoja dažniau virtis įvairiausius troškinius, trintas sriubas. Kad būtų sočiau, jas galite papildyti ankštinėmis daržovėmis: pupelėmis, avinžirniais. Taip pasieksite ilgesnį sotumo jausmą ir gausite sveikatai palankesnių produktų.

Dar vienas dalykas, pasak ekspertės, kurio žiemą vis pritrūksta, yra omega-3 riebalų rūgštys. Kadangi jos gaunamos iš žuvies, D. Vaitkevičiūtė jos valgyti rekomenduoja 3 kartus per savaitę.

Visgi, pasak dietologės, norint užtikrinti visavertę mitybą, pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ko valgome daugiausiai. Anot jos, svarbiausia maitintis taip, kad per dieną nevalgytumėte vien sočiaisiais riebalais prisotintų patiekalų: mėsos, sūrių. Jeigu tokį maistą valgome tris kartus per dieną negauname skaidulų ir kitų naudingųjų medžiagų.

Na, o tiems, kurie, žino, jog trūksta vitaminų, ekspertė rekomenduoja, pasitarus su specialistais, mitybą praturtinti ir papildais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(12 žmonių įvertino)
3.3333
D+Rusnė Valatkaitė

Vaida Kurpienė: pamirškite brangias plaukų priežiūros priemones, šie maisto produktai daro stebuklus (1)

Stiprūs, ilgi ir sveiki plaukai yra kiekvienos moters siekiamybė. Dažnai moterys perka brangius...

Paaiškino, kaip gaminami nealkoholiniai gėrimai ir kodėl toks svarbus jų galiojimo laikas (1)

Pastaruosius metus vis daugiau žmonių įprastus alkoholinius gėrimus keičia sveikesnėmis...

Pelėsis ant maisto produktų: įvardijo, kuriuos galite valgyti, o kuriuos būtinai turite išmesti

Visi esame atidžiai tyrinėję baltas dėmeles ant sūrio ar mažus pūkelių plotus ant duonos,...

Aliejus: kokios rūšies pasirinkti ir kaip atskirti kokybišką? (4)

Aliejus – plačiai kulinarijoje naudojamas maisto produktas. Juo galima gardinti salotas, mėsos...

D+Rusnė Valatkaitė

Dietistė Vaida Kurpienė apie aliejus: daugelis daro dvi dideles klaidas, dėl kurių aliejai tampa nebenaudingi

Aliejai nuo seno vertinami dėl savo ypatingo skonio, unikalios sudėties ir naudos sveikatai. Ar...

Top naujienos

Įvertino Rusijos ir NATO derybas: dėl šito klausimo Kremlių ištiks isterija (13)

NATO nepriims Rusijos reikalavimų išvesti savo karius iš šalių, įstojusių į Aljansą nuo...

Atsigauti nespėjusiam Lietuvos turizmui – nauja grėsmė (2)

Vietinio ir atvykstamojo turizmo atstovai su viltimi žiūri į prasidėjusius metus, nors išbrangusi...

Mokslų daktaras – apie pusryčius: kam jų praleisti griežtai negalima ir kodėl reikėtų atsisakyti kavos (3)

„Pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, verda amžinos diskusijos ne tik dėl koronaviruso, bet ir dėl...

D+Arūnas Spraunius

Ne tik kalindami ir žudydami politiniai grobuonys naikina laisvę: įspūdingas Putino ir Lukašenkos darbų sąrašas

Šagrenės oda arba šagrenė (prancūziškai – chagrin) – minkšta, šiurkštoka, prigimtinių...

Europos čempionatą paliekančios Lietuvos rinktinės treneris traukiasi iš posto specialiai Delfi iš Košicės (3)

Lietuvos rankininkai pusę rungtynių tampė nervus tituluotiems norvegams, bet galiausiai pralaimėjo...

Naftos krovinių rinka klesti: perdirbimo įmonės išgraibsto nepaisydamos pabrangimo

Pasaulinė fizinė naftos rinka kaista, o tai suteikia postūmį vadinamiesiems „buliams“.

Tyrimą atlikę mokslininkai vienišiems arba išsiskyrusiems vidutinio amžiaus vyrams turi blogų žinių

Daugybė žmonių kenčia nuo vienatvės, tačiau kai kurie tai renkasi patys, o kiti tiesiog yra...

Prancūzų milijardierius žada naują ateitį netradicinių pajamų šaltiniui

Prancūzų telekomunikacijų milijardierius Patrickas Drahi svarsto pirminį viešą „...

Ekspertai pasakoja, kaip pasiruošti bėgiojimui žiemą: kelios esminės klaidos gali pridaryti didelės žalos

Bėgiojimas žiemos laikotarpiu ar esant šaltam orui gali būti geru sprendimu sustiprinti sveikatą....