Nenuostabu, jei jau susižavėjote šiuo neįtikėtinu išradimu, todėl turbūt norėtumėte sužinoti, kas per dalykas tasai kolagenas ir ar tiesa, kad jį vartojant oda ganėtinai ilgai atrodo kaip jaunystėje.

Kodėl kolageną pasirinkta valgyti ir gerti?

Kolageną būtų galima palyginti su klijais, palaikančiais kūno vientisumą, rašoma BBC portale. Žmogaus organizme galima rasti galybę kolageno rūšių, tačiau didžioji dalis – I tipo kolagenas, ir tai yra svarbiausias odoje esantis struktūrinis baltymas.

I tipo kolagenas palaiko odos formą ir standumą, tačiau, sulaukus maždaug 25-erių, jis ima skaidytis greičiau nei organizmas spėja ruošti pamainą. Būtent šiame amžiuje oda pradeda plonėti, glebti ir per metus netenka maždaug 1,5 proc. elastingumo, nurodo odos priežiūros temomis rašanti dermatologė konsultantė Anjali Mahto.

Kolagenas ganėtinai seniai tapo vienu populiariausių odai skirtų kremų komponentų, nors ir neaišku, ar jis tikrai pajėgus prasiskverbti pro epidermį (išorinį odos sluoksnį). Kolageno injekcijomis dabar susiviliojama kur kas rečiau, kadangi jos taip nepasiteisina kaip tos, kurios atliekamos sušvirkščiant kitokius preparatus, be to, yra siejamos su įvairiomis komplikacijomis, kaip antai alerginės reakcijos.

Kolagenas

Dabar ypač plečiasi valgomų produktų su kolagenu asortimentas. Jų skoniui pagerinti neretai naudojami saldikliai ir skonio stiprikliai. Aišku, galima įsigyti ir niekuo nepaskanintų kolageno miltelių, skirtų sumaišyti su sultimis, tirštaisiais kokteliais, įberti į sriubą ir netgi kavą.

Kokio tipo kolageną valgome?

Valgomuose produktuose yra dviejų tipų – hidrolizuoto ir nehidrolizuoto kolageno.

Virškinimo procesų metu kolagenas suskaidomas į peptidus (amino rūgštis, kurios yra baltymų sudedamoji dalis), kaip ir visi kiti baltymai, aiškina dietologė Sophie Medlin. Teigiama, kad šie peptidai papildo organizmo kolageno atsargas.

Hidrolizuotas kolagenas yra jau suskaidytas į peptidus. Remiantis viena teorija, smegenys reaguoja į suskaidytą kolageną taip, tarsi jam būtų padaryta žala, ir tokiu būdu organizmas skatinamas gaminti daugiau kolageno.

Kolagenas būna gyvulinės kilmės (gaminamas iš kiaulių, karvių) arba jūrinės kilmės (gaminamas iš žuvų ir kt. jūros gėrybių). Produktai su kolagenu nėra veganiniai, o produktai su gyvulinės kilmės kolagenu netinkami vegetarams.

Ar valgomas ir geriamas kolagenas veiksmingas?

Dalis tyrimų pagrindžia teoriją, kad hidrolizuotas kolagenas mažina odos senėjimo požymius, skatina organizmą aktyviau gaminti kolageną, didina odos elastingumą, stangrumą, mažina sausumą.

Kita vertus, dalis kolageno papildus vartojusių žmonių teigė nepastebėję ryškaus poveikio.

Kolagenas

Kyla klausimų, ar apskritai kolagenas nesuyra virškinimo proceso metu.

Pasak A. Mahto, patartina rezervuotai vertinti pagyras kolagenui: „Įrodymų apie valgomojo kolageno poveikį žmogaus odai maža, taip pat maža patikimų įrodymų, kad kolagenas nesuyra virškinimo metu, patenka į kraują, o paskui – į odą. Dauguma tyrimų apie kolageno poveikį žmonėms yra atlikti produktus pardavinėjančių žmonių, tad galimas šališkumas.“

Nors ir yra tyrimų, rodančių, kad kolageno papildai naudingi odai, A. Mahto teigimu, reikalingi išsamesni tyrimai. Šiaip ar taip, specialistė nemano, kad kolageno papildai galėtų padaryti organizmui žalos, ypač vartojami rekomenduojamomis dozėmis.

Dalis mitybos specialistų tiki kolageno papildų naudingumu: „Įprastai aš, kaip mitybos konsultantė, rekomenduočiau pirmiausia rinktis ne papildus, o maisto produktus, tačiau kolagenas – išimtis, nes nemažai tyrimų rodo, kad šiuo atveju efektyviau veikia papildai, o ne maistas“, – teigė mitybos specialistė Fiona Hunter. Anot jos, papildai – tokia kolageno forma, kurią organizmui lengva įsisavinti.

Žmogaus organizme laikui bėgant mažėja kolageno, o žalingi įpročiai ypač kenksmingi odai. A. Mahto rekomenduoja maitintis įvairiai, subalansuotai, mažiau vartoti cukraus, reguliariai mankštintis, naudoti apsauginius kremus nuo saulės ir nerūkyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)