Grikiai – nuo pusryčių iki vakarienės

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė patiekalams siūlo rinktis viso grūdo kruopas, nes jos dar turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų. „Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reikėtų neužmiršti, jog jose yra ir naudingų augalinių baltymų, B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų. Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. Tarkime, grikiuose ir bolivinės balandos grūdeliuose randamas didesnis geležies kiekis nei kitose kruopose“, – pranešime žiniasklaidai pastebi E. Gavelienė.

Dažnai vakarienei rekomenduojami baltymingi patiekalai, bet grikiai, nors ir turtingi angliavandeniais, gali būti išimtis. Pasak gydytojos dietologės, šios kruopos įvairiais pavidalais gali būti tiek pusryčių, tiek pietų, tiek vakarienės patiekalas.

„Grikiuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų: geležies, magnio, fosforo bei kalio, o taip pat – B grupės vitaminų ir vitamino E. Šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, praturtintas žmogaus organizmui nepakeičiama aminorūgštimi – lizinu. Be to, grikių kruopos puikiai tinka glitimo netoleruojantiems asmenims“, – teigia gydytoja dietologė.

Kokias grikių kruopas rinktis ir kaip laikyti

Prekybos centruose galime rinktis iš didelės grikių kruopų įvairovės – jei jos subertos į perregimas pakuotes, vertėtų apžiūrėti grūdelius. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, grikių branduoliai turėtų būti vidutinio stambumo arba stambūs: „Pakuotėje turi būti kuo mažiau suskaldytų ar nelukštentų grikių kruopų. Taip pat neturėtų būti pašalinių priemaišų, pavyzdžiui, kitų kruopų ar smulkių akmenukų. Kokybiškų grikių spalva yra vientisa, sodriai ruda.“

Įprastai grikių laikymo sąlygas ir galiojimo terminą gamintojai nurodo pakuotės etiketėje, bet atidarius pakuotę šias kruopas rekomenduojama suvartoti kuo greičiau. „Žinoma, net ir po galiojimo termino pabaigos, jei grikius laikėte teisingai, jie netaps nevartotini, tačiau gali išsausėti, tad jų skonis nebebus toks, koks turėtų būti. Namuose grikius reikėtų laikyti kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Jei namuose labai karšta, grikius galima pasidėti ir šaldytuve – taip sumažės tikimybė kruopose įsiveisti maistinėms kandims. Be to, šių kenkėjų išvengsite ir tuomet, jei grikių kruopas laikysite sandariuose stiklo arba plastiko indeliuose, šviesioje vietoje“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo tiek skrudintus, tiek neskrudintus grikius panaudoti ruošiant daugybę patiekalų: troškinius, salotas, apkepus su daržovėmis, rizotą, patiekiant juos kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.

„Šįkart rekomenduoju pasigaminti grikių su maltos mėsos kukuliukais. Šis patiekalas geras tuo, kad jam galite naudoti turimą mėsą, taip pat pasirinktinai keisti daržoves – jis tiks šeimos pietums, nes kukuliukus įprastai mėgsta ir vaikai“, – sako L. Barčaitė.

Grikiai su maltos maltos mėsos kukuliukais (4 porcijos)

Patiekalui reikės:

200 g grikių
800 g faršo
2 morkų
4 slyvinių pomidorų
2 svogūnų
1šaukšto aliejaus
druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių pagal skonį.

Kaip gaminti:

* Išvirkite grikius.

* Į maltą mėsą įberkite druskos, pipirų ir mėgstamš prieskonių, gerai išmaišykite ir formuokite nedidelius rutuliukus.

* Smulkiai supjaustykite svogūną, stambiai sutarkuokite morkas, o pomidorus supjaustykite kubeliais. Sudėkite daržoves į keptuvę ir šiek tiek apkepkite su aliejumi.

* Mėsos kukuliukus sudėkite ant daržovių, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite apie pusvalandį.
Patiekite su grikiais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)