Smegenų veiklai suaktyvinti

Latvių gydytoja dietologė Polina Koroliova pataria į savo mitybą įtraukti maisto produktų, kuriuose gausu gerųjų riebalų ir baltymų. Pasak jos, susikaupti darbui padės riebi žuvis – lašiša, skumbrė, tunas, silkė ar sardinės.

„Jose yra omega-3 riebalų rūgščių. Tyrimai rodo, kad didesnis šių medžiagų kiekis yra susijęs su geresniais kognityviniais gebėjimais“, – aiškino gydytoja.

Sklandus žarnyno darbas

Dietologė taip pat pabrėžia, kad smegenų darbas tiesiogiai priklauso nuo žarnyno veiklos. „Šiuolaikinių tyrimų duomenimis, žarnyno mikrobiotos kokybė ir įvairovė turi įtakos smegenų veiklai. Kuo labiau mikrobiota subalansuota ir kuo daugiau joje yra naudingų bakterijų, tuo geresnė smegenų būklė“, – sakė ji.

Vienas geriausių būdų mikrobiotai padėti – praturtinti mitybą skaidulomis ir fermentuotais maisto produktais, sako dietologė.

„Daug skaidulų turi daržovės, vaisiai ir neskaldyti grūdai. O fermentuoti maisto produktai – tai sūriai, rauginti pieno produktai, rauginti kopūstai, kimči“, – vardijo gydytoja.

Mityba – reguliari

Mityba turi būti ne tik tinkama, bet ir reguliari. Jei žinote, kad dėl gausių darbo užduočių galite pamiršti pietus, iš anksto pasiruoškite nedidelių užkandžių.

Tokiems atvejams specialistė pataria visada turėti riešutų ir saulėgrąžų sėklų: „Lazdynų, graikiniai riešutai, migdolai, žemės riešutai, pistacijos, saulėgrąžų ir moliūgų sėklos – pakaks nedidelės saujos, kad nepersivalgytumėte.“

Padės ir miegui

Dietologė aiškino, kad riešutuose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų, vitamino E, magnio ir melatonino, o tai reiškia, kad jie padeda pagerinti miego kokybę.

„Graikiniai riešutai didina smegenų aktyvumą ir gerina atmintį. Kad pajustumėte jų poveikį, patariu per dieną suvalgyti po penkis – šešis riešutus“, – pridūrė latvių terapeutė Maria Kutina.

Arbatos ir nuovirai

Sveikatos ir ilgaamžiškumo klubo vadovas Aleksandras Orlovas mano, kad darbingumą gali padidinti žolelių nuovirai ir arbatos su adaptogenais – ženšeniu, imbieru ar erškėtuogėmis. Jis sako, kad šiuos gėrimus geriausia gurkšnoti pirmoje dienos pusėje.

Tačiau gydytojai nepataria piktnaudžiauti kava. „Kava jus pažadins ir padės susikaupti. Tačiau galima išgerti ne daugiau kaip 2 – 3 puodelius per dieną, be saldžių sirupų ir cukraus“, – įspėjo A. Gubanova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją