Anot V. Kurpienės, svarbiausia taisyklė – sėsti prie stalo neperalkus. „Bandymas „sutaupyti“ kalorijų visą dieną nevalgant – tai viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų. Visą dieną atsisakote maisto ir šeimai susėdus prie šventinio stalo pasidaro neįmanoma nepersivalgyti. Pradedate šluoti nuo stalo valgius ir per 15–20 minučių suvartojate visą dienos normą, o dar visas vakaras priešakyje.

Šventinis stalas

Išvengti šios situacijos – paprasta. Visą dieną valgykite savo ritmu, pradėdami nuo sočių pusryčių. Tik Kūčių dieną per pietus valgykite šiek tiek mažiau. Jei prie šventinio stalo sėdate iš karto po ilgos kelionės – prieš valgydami išgerkite puodelį šiltos arbatos ir suvalgykite vaisių – tai trumpam suteiks skrandžio pilnumo jausmą ir išvengsite greito persivalgymo“, – pataria specialistė.

Pasak dietistės, svarbu išmokti mėgautis maistu. „Bendraudami su seniai matytais artimaisiais tuo pačiu valgote ir taip nejaučiate nei kiek, nei ką suvalgėte, nei pasimėgaujate. Šį kartą elkitės kitaip. Pirmiausia įsidėkite į lėkštę po šaukštą norimų patiekalų. Tuomet kiekvieną jų valgykite iš lėto, mažais kąsneliais. Gerai sukramtykite ir pajuskite visą skonių gamą. Valgydami nekalbėkite. Tai ne tik nemandagu, bet ir nejaučiate maisto skonio. Kai tik norisi įsitraukti į pokalbį – padėkite stalo įrankius į šoną, ir skirkite visą dėmesį artimajam. Kai norėsis vėl skanauti, tada keletą minučių koncentruokitės į maistą. Taip ir pabendrausite, ir pasimėgausite maistu, ir geriau jausite savo sotumo jausmą.

Šventinis stalas

Valgykite tik tai, kas Jums iš tiesų atrodo labai skanu. Jei laikotės dietos ir nenumaldomai masina patiekalas iš jūsų „draudžiamo maisto“ sąrašo, nors tokio net neturėtų būti, – suvalgykite nedidelį gabalėlį ir pasimėgaukite kiekvienu kąsneliu. Priešingu atveju vis galvodami, kaip išvengti geidžiamo patiekalo, suvalgysite daug didesnį kiekį kito maisto ir vis tiek liksite nepasisotinę, taigi nieko nelaimėsite“, – perspėja dietistė.

Taip pat V. Kurpienė siūlo rasti kitų malonių užsiėmimų. „Jei norisi pakartotinai įsidėti į lėkštę maisto, prieš tai padarykite bent 10 minučių pertrauką. Nors trumpam atsistokite nuo stalo arba atsigerkite arbatos. Pabendraukite su stalo kaimynais. Pasiruoškite idėjų Kūčių burimams ir žaidimų Kalėdoms. Tokiu būdu jausitės žvalesni ir šventė bus įsimintinesnė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją